Wij hebben thuis een belangrijke missie: Wij willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Dat is best een uitdaging met een gezin van 5 (met een tiener, een peuter en een dreumes), maar alle beetjes helpen. We gebruiken bijvoorbeeld wasbare luiers en wasbare billendoekjes voor de kleinste, kopen zoveel mogelijk biologische en fairtrade etenswaar en gaan zuinig om met energie in huis. Ook koop ik voor mezelf en de twee jongste kids alleen duurzame mode. En mijn favoriete shoptips voor duurzame kindermode deel ik hier graag met jullie.

Tweedehands kindermode

Wil je echt duurzaam shoppen? Kies dan voor tweedehands kinderkleding. Op die manier krijgt een kledingstuk en tweede leven en hoeft er minder nieuw geproduceerd te worden (de kledingindustrie is nu eenmaal zeer vervuilend). Dit zijn mijn favoriete shopadresjes voor tweedehands kinderkleding:

  • Kringloopwinkel
  • Marktplaats
  • Instagram #instagramkoopjeshoekkids
  • Reshopper (lees hier meer over deze handige app)
  • Tweedehands kinderkleding-groepen via Facebook
  • Via vriendinnen

Tweedehands kinderkleding is dus de meest duurzame variant van kindermode. Alleen niet iedereen vindt tweedehands kleding voor de kleintjes even prettig. Maar als je kleding koopt die je gewoon in de wasmachine kunt wassen is het echt niet vies! Wist je zelfs dat je nieuwe kleding ook altijd even moet wassen voor je het gaat dragen? Tijdens de productie en transport komt de kleding vol te zitten met vieze stoffen en chemicaliën die je er eerst even af moet wassen.

Duurzame kindermode

Is tweedehands echt niet jouw ding? Dan weet ik nog genoeg adresjes voor duurzame kindermode voor je. Het liefst koop ik bij kleine ondernemers die ik bijvoorbeeld volg via Instagram. Zo weet ik dat de kleding handgemaakt is onder eerlijke en veilige omstandigheden (vaak maken de eigenaren de kleding zelf) en steun ik ook nog eens kleine ondernemers in eigen land.

Daarnaast koop ik het liefst kleding van biologisch katoen, linnen of bamboe. Er komen steeds meer kleine webshops die dit soort kinderkleding verkopen. Vaak met de leukste printjes! Biologisch katoen voelt ook nog eens heerlijk zacht aan, dus ik kan het iedereen aanraden.

Helaas misschien voor mijn dochter, maar pailletten en glitters komen er bij ons niet in. Dit zijn namelijk allemaal microplastics die tijdens het wassen in het water terecht komen en uiteindelijk ook weer in ons drinkwater – of we krijgen het via ons eten binnen. Om diezelfde reden koop ik ook zo min mogelijk kinderkleding met synthetische stoffen.

In dit artikel op mijn blog Eengoedverhaal.nu deel ik mijn 15 favoriete adresjes voor duurzame kindermode. De shops hebben allemaal een verschillende prijsklasse, dus er zit voor iedereen iets tussen.

Tegenwoordig proberen grotere winkelketens ook aan de sustainable trend mee te doen, door een zogenaamde verantwoorde lijn te beginnen. Zo heeft H&M de Conscious collectie, verkoopt HEMA kinderkleding met verantwoord katoen en vind je bij C&A ook kleding met biokatoen. Of dit een vorm van Greenwashing is? Daar kun je wel vanuit gaan. Maar mocht je toch graag bij deze ketens willen kopen, probeer dan alleen uit deze verantwoorde collecties kleding aan te schaffen. Op die manier laat je grote bedrijven namelijk wel weten dat jij als consument het belangrijk vindt dat er meer aandacht wordt besteed aan duurzame kindermode. En kunnen ze de verantwoorde productie opschroeven.

Is duurzame kindermode ook iets voor jou?

Liefs, Mirjam
(volg je mij al op Instagram? @mirjam_hart & op mijn blog eengoedverhaal.nu?)

One thought on “Duurzame kindermode: De shoptips van Mirjam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.