Back2school : toptips voor het kiezen van de juiste schooltas

Het zal niet lang meer duren voordat de kids in het hele land weer tot hun knieën in de schoolbanken zitten, dus wij ouders hebben het maar weer druk met de voorbereidingen: Schriften kopen, kaftpapier, pennen en andere leuke stationairy. En dan is er nog de vraag wat er in de lunchbox moet…! Naast alle chaos en opwinding, raad ik alle ouders aan even de tijd te nemen om te kijken hoe zwaar de tas van hun kind zijn.

Back2school : toptips voor het kiezen van de juiste schooltas

Tekenen dat de schooltas van jouw kind te zwaar is:

 • Veranderingen in de houding van jouw kind bij het dragen van de schooltas (gebogen of naar één kant leunend)
 • Je kind heeft moeite om de rugzak zelf op te tillen of om te doen
 • Je kind meldt ongemak of pijn bij het dragen van de rugzak
 • Jouw kind meldt tintelingen of gevoelloosheid in de armen.
 • De tas laat rode vlekken achter op de schouders van je kind als ze hem afdoen.

Tijd dus om een nieuwe rugtas voor je zoon of dochter te shoppen. Brandfield heeft een prachtig assortiment aan tassen, in alle soorten en maten en van gerenommeerde merken. En met de veiligheidstips hieronder, moet het zeker weten wel lukken om een mooi exemplaar te scoren. Extra leuk is dat je momenteel een back 2 school goodiebox ontvang t.w.v. €100,- bij besteding vanaf €50,-. Misschien heb jij ook nog een nieuwe tas nodig voor kantoor?

Back2school : toptips voor het kiezen van de juiste schooltas

Top 10 veiligheidstips voor rugzakken / schooltassen

 1. Zorg ervoor dat de rugzak van het kind niet meer dan 10 procent van zijn of haar lichaamsgewicht weegt. Bijvoorbeeld; een kind met een gewicht van 35 kg moet een tas dragen die niet zwaarder is dan 3,5 kg. Een zwaardere rugzak zorgt ervoor dat het kind voorover buigt in een poging het gewicht op zijn of haar rug te dragen, in plaats van op de schouders, door middel van de banden.
 2. Zorg ervoor dat de rugzak stevig is met een verstevigd of gewatteerd rugstuk en de juiste maat heeft – niet breder dan de borst van het kind.
 3. Brede, gewatteerde banden zijn erg belangrijk. Niet-gewatteerde banden zijn oncomfortabel en kunnen in de schouders van het kind graven. Gebruik heupbanden (als de tas die heeft).
 4. Gebruik beide schouderbanden – draag de rugzak nooit over één schouder. Als je de rugzak aan één riem sjouwt, kan het gewicht onevenredig naar één kant worden verplaatst. Dit kan leiden tot nek- en spierspasmen en lage rugpijn. Plus dat de rugtas kapot kan gaan.
 5. De riemen moeten worden ingekort tot de onderkant van de rugzak net boven de taille van het kind komt en niet op de billen zit. De rugzak moet plat op de rug van het kind liggen.
 6. De rugzak mag nooit meer dan 10 cm onder de taille hangen. Een te laag hangende rugzak vergroot het gewicht op de schouders, waardoor je kind naar voren leunt tijdens het lopen.
 7. Een rugzak met geïndividualiseerde compartimenten helpt om de inhoud het meest effectief te positioneren. Zorg ervoor dat zware voorwerpen, zoals boeken, eerst in het achterste compartiment worden geplaatst. Zo liggen ze het dichtst bij de ruggengraat en blijven puntige of omvangrijke voorwerpen uit de buurt van het gebied dat op de rug van jouw kind zal rusten.
 8. Groter is niet per definitie beter. Hoe meer ruimte er in een rugzak zit, hoe meer je kind zal dragen en hoe zwaarder de rugzak zal zijn.
 9. Als de rugzak nog steeds te zwaar is, overleg dan met de leerkracht. Gebruik schoolkluisjes indien beschikbaar of vraag of jouw kind de zwaarste boeken op school mag achterlaten en alleen lichtere uitdeel materialen of werkboeken mee naar huis mag nemen. Controleer elke dag de tassen van de kinderen.  Zorg ervoor dat ze alleen de noodzakelijke spullen voor die dag meenemen.
 10. Het is niet alleen hoeveel de rugtas weegt, maar bedenk ook hoe lang jouw kind zijn rugzak draagt, aangezien de tijd die hij besteedt aan het dragen ervan ook de kans op rug- en nekpijn kan vergroten. Draag de schooltas alleen zo lang als nodig is en als hij stilstaat (op de speelplaats of wachtend op de schoolbus) doe hem dan af en plaats hem op de grond.

Succes en alvast een fijn nieuw schooljaar gewenst!

About Cassandra Pater

Overachiever en gestructureerde chaoot: zorgt voor ijzersterke content in de vorm van blogs, branding & webdesign voor jouw bedrijf, met als doel te verbinden met de lezers en hoger te ranken in Google. Heeft ook nog 2 leuke Blogs: www.momambition.nl en www.interiorqueen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.