Een huishouden met kinderen én huisdieren? Ja hoor, dat moet vast en zeker wel kunnen! Althans dat is wat veel gezinnen met huisdieren zonder blikken of blozen zouden bevestigen. En gelukkig krijgen zij heel wat bijval van menig opvoedingscoach, trainer en andere ervaringsdeskundigen op dit welbepaalde vlak. Mensen die nog nooit een dier in huis gehaald hebben en die er, op het eerste zicht, misschien ook minder “feeling” mee hebben; zullen vooral overmand worden met twijfels wanneer hun kroost vraag voor een hondje of katje. 

Een huisdier; ja of nee?

Heb je zelf van kleins af aan altijd al 1 of meerdere huisdieren gehad, dan weet je de meerwaarde ervan als geen ander. Uiteraard zijn er ook bepaalde verantwoordelijkheden en eventueel minder leuke taakjes mee verbonden zoals bijvoorbeeld het schoonmaken en onderhouden van het hok, uitlaten van de dieren op regenachtige en/ of koude winterdagen en het opruimen van de uitwerpselen. De keerzijde van de medaille is een cliché van jewelste maar je krijgt er wel degelijk heel wat voor terug; vriendschap, vertrouwen en tonnen liefde. Wat wil een mens nog meer?

Uiteraard moeten we eerlijk zijn en onder ogen zien dat niet iedereen de kans heeft gekregen om met een huisdier op te groeien. Sommigen vinden ze misschien maar “vies”, anderen zijn er dan weer bang van omdat ze het nooit gekend hebben of omwille van een traumatische ervaring uit het verleden. Het spreekt voor zich dat eenieders mening 100% dient te worden gerespecteerd, maar toch lijkt de aanschaf van 1 of meerdere huisdieren geen slecht gegeven wanneer er kinderen in het spel zijn.

Waarom een huisdier een goede aanbeveling kan zijn!

Het hoeft niet onder stoelen of banken te worden geschoven; huisdieren brengen voor- én nadelen met zich mee. Zodra je 1 of meerdere dieren in huis haalt, dien je je verantwoordelijkheid op te nemen en bijgevolg in hun behoeften te voorzien. Vers fris water in overvloed, een kwalitatieve voeding, een degelijk en warm onderkomen en voldoende fysieke en mentale ondersteuning vormen de basis van een dier in huis. Indien je daar niet in kunt voorzien, dan is een dier misschien nog niet meteen aan de orde.

En wanneer je in al deze basisbehoeften hebt voorzien, dien je er ook rekening mee te houden dat een dier in huis een extra fulltime job met zich mee brengt. Kies je voor een hond dan zul je hem, ongeacht de weersomstandigheden, regelmatig even moeten uitlaten zelfs wanneer je over een grote tuin beschikt. Dergelijke dieren vragen om interactie en hebben het nodig dat hun baasje met hen communiceert door bijvoorbeeld te spelen en/ of te wandelen. En ook katten, konijnen en heel wat andere huisdieren kunnen het eveneens waarderen indien je hen mentaal en fysiek uitdaagt met bepaalde spelletjes. Indien je graag een leuk konijnenhok, krabpaal en/ of speeltjes op de kop wilt tikken, dan verwijzen we je graag door naar de volgende webpagina tweedolfijnen.nl.

Echter betekent de komst van een huisdier uiteraard niet alleen maar werk en nadelen, er zijn gelukkig ook heel wat voordelen aan verbonden en zeker wat betreft kinderen. Zo leren kinderen, dankzij een huisdier, de waarde van vertrouwen en verantwoordelijkheid kennen. Ze leren reeds op jonge leeftijd, door middel van het uitvoeren van bepaalde klusjes, wat het is om verantwoordelijk te zijn en lief te hebben. En begrijpen dat, wanneer je lief en respectvol met anderen omgaat, je dit in tweevoud terug krijgt. En wanneer hun trouwe vriend dan uiteindelijk de wereld moet verlaten, leren ze op een serene manier omgaan met het afscheid. Kortom, de moeite waard om de aanschaf/ adoptie ervan minstens te overwegen en op die manier in de toekomst van je kind te investeren!

Gastartikel met beeld van Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.