Heb jij al van de plastic soep gehoord? Nee, het is geen nieuw recept dat je vader heeft bedacht. Plastic soep ontstaat wanneer stukjes plastic in de oceanen terechtkomen. Iedere minuut gaat er ongeveer een vrachtlading aan plastic onze oceanen in. Iedere minuut! Daar drijft het plastic rond in steeds kleinere stukjes en maakt het dieren en koraal ziek. Niet cool, toch? Dat vindt Dopper ook. Dopper is een Nederlands bedrijf dat waterflessen maakt die je overal kunt meenemen en opnieuw kunt gebruiken. Steeds weer. Zodat je nooit meer een wegwerpflesje water hoeft te kopen. Op die manier komen er geen plastic wegwerpflesjes meer in de oceaan terecht als plasticsoep.

Homeschooling

De Dopper Changemaker Challenge Junior is er nu ook online! Kinderen (8-12 jaar) kunnen hierdoor zelfstandig het lespakket doorlopen helemaal vanuit huis. Met behulp van werkbladen worden kinderen begeleid naar hun oplossing voor het overmatige gebruik van wegwerpplastic. Eventueel kan er samen aan de challenge gewerkt worden, maar in de huidige situatie natuurlijk alleen door kinderen die in hetzelfde huis wonen. De te gekke ideeën en oplossingen kunnen worden ingezonden tot 28 juni. Om de lange tijd te overbruggen tot aan de finale (nader te plannen, maar in ieder geval in het nieuwe schooljaar: 2020-2021), zal Dopper in de maanden april, mei en juni elke maand één inzending uit de online pool selecteren die zich alvast een finalist mag noemen!

Ben jij een zeeheld?

Dopper werkt hard om de oceanen te redden van wegwerp plastic. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Ze zijn op zoek naar mensen met gave ideeën. Mensen zoals jij en je vrienden. Samen kunnen jullie echte zeehelden worden.
Hoe? Heel simpel. Door mee te doen aan de Dopper Changemaker Challenge Junior. Een ontwerpwedstrijd waarin jij jouw oplossing bedenkt, ontwerpt en bouwt voor het plastic probleem. Als jij tussen de 8 en 12 jaar oud bent, kun je meedoen. Of je kunt je leerkracht vragen om je hele klas in een keer in te schrijven. Leuk plan, toch?

Een internationale wedstrijd

Vorig jaar deden 15.000 Nederlandse kinderen mee. Wow. Dit jaar vindt de wedstrijd plaats in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Nepal en Duitsland. Want plasticvervuiling is overal. Dus heeft Dopper zoveel mogelijk leuke, gekke en creatieve ideeën nodig om te zorgen dat het plastic-verhaal goed afloopt.

Hoe kun jij meedoen?

Sta je te trappelen om te beginnen? Nadat je je hebt ingeschreven (met hulp van je ouders of leerkracht), stuurt Dopper je een heleboel leuke materialen toe. Daarmee kun je jouw oplossing bedenken en ontwerpen. Stap voor stap. Totdat je tevreden bent en de oplossing klaar is om te uploaden. De gaafste en beste ideeën mogen door naar de finale. Als jouw idee daarbij zit, ga je een echt prototype bouwen en mag je dat presenteren aan de officiële jury. Echt? Ja, echt.

Dus, ben je er klaar voor? Mooi! Lees hier meer en schrijf je in!

Finaledag

Door de veranderingen in de Dopper Changemaker Challenge Junior is de vorm en datum van de finaledag nog niet bekend. Zekerheid is dat de finale in het nieuwe schooljaar (2020-2021) zal plaatsvinden. Dit zal nader bepaald worden.

Deelname leraren

Tot dusver hadden leraren zich al massaal ingeschreven voor de Changemaker Challenge Junior, met 25.000 kinderen als resultaat! Deze kinderen willen wij samen met hun leerkracht nog steeds de kans geven om mee te doen zodra de situatie het weer toelaat. Hierom is besloten om de deadline voor deelname aan de challenge voor leraren uit te stellen tot na de zomer. De specifieke datum zal later aangekondigd worden.

Ben jij een leraar en wil jij met jouw klas nu al meedoen? Dat kan natuurlijk ook! Designathon Works, onze internationale partner in de Dopper Changemaker Challenge Junior, heeft een handleiding ontworpen waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je online, een les Ontwerpend Leren kunt geven en lesmaterialen online kunt delen. Zo kun je alsnog samen met je leerlingen aan de slag met de Challenge!

45 gedachten over “Dopper Changemaker Challenge Junior vanuit huis!

 1. Wat een super leuke actie! Natuurlijk doen we daaraan mee. Wij zijn nu al benieuwd. De gele dopper vinden we wel heel erg leuk!

 2. Wat een goed initiatief van Dopper! Mijn zoon (9 jaar) roept dat hij ook mee wil doen, eens kijken hoe ik hem kan opgeven. Die dopper vindt hij ook wel erg tof! Zijn lievelingskleur is blauw.

 3. Met de Dopper drinkfles in bezit,
  weet ik dat ik mijn nichtje nooit meer met dorst zit.
  Daarin houdt zij haar water bovendien koel en fris
  en die verfrissing is het fijnste wat er is!
  Ik maak graag kans op een fles in de kleur blauw
  want ik weet zeker dat zij daar van houd…

 4. De groene! Wij doen graag mee, en zijn bewust bezig met plasticsoep!
  Rietjes en ballonnen zijn een no go bij ons thuis!

 5. De mening van mijn kleinzoon gevraagd, hij vindt de gele “kei-cool”

  Bij deze wagen we onze kans voor de gele dopper junior

 6. Ik doe graag mee voor mijn dochter, heb het aan haar gevraagd en ze vind de blauwe kleur erg mooi 🙂 🙂
  Groetjes Anneliese

 7. De groene is super mooi en handig voor mee naar school en de turntrainingen die straks weer mogen beginnen voor mijn 11-jarige dochter

 8. Roze is de lievelings van mijn dochter en wil ze vooral bij haar balletlessen gaan gebruiken

 9. Wauw die roze daar zou mijn dochter heel blij van worden! Haar 2 oudere zussen hebben al een Dopper (zijn super fijne drinkflessen trouwens) en dan kan nummer 3 niet achter blijven natuurlijk! En behalve dat doppers er tof uitzien ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu. Win-win situatie dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.