Als grootouders wil je graag het beste voor jouw kleinkind. Denk aan een goede studie, het starten van een eigen onderneming, of bijvoorbeeld het kopen van een eigen huis; een financiële opstap voor je kleinkind dus. Je wilt dat hun toekomst er rooskleurig uitziet. Om jouw kleinkind te motiveren kun je hem of haar al op vroege leeftijd voorzien van financiële giften. Maar hoe zit het met de belasting? Hoe vaak mag je een schenking doen? En hoe zit het precies met de aangifte? In dit artikel gaan we er dieper op in, en proberen we je uit te leggen waar je rekening mee moet houden.

Stel een schenkingsplan op

Wij raden je aan om een schenkingsplan op te zetten. Ieder jaar mag je tot een bepaald bedrag schenken, zonder dat jouw kleinkind belasting hoeft te betalen. Wanneer je jaarlijks geld schenkt heeft dit invloed op jouw vermogen, en het vermogen van jouw kleinkind. Verwerk onderstaande punten in jouw schenkingsplan.

  • Wat voor invloed heeft de schenking op jouw financiële situatie, en die van jouw kleinkind;
  • Kies een vorm van schenken die bij jouw financiële situatie past;
  • Onderzoek en verwerk het eventuele belastingvoordeel;

Hoeveel kun je belastingvrij schenken

Je kunt belastingvrij schenken, echter hangt de hoogte van de vrijstelling af van het type schenking. Je mag een jaarlijkse schenking doen, en je mag één keer een hoger bedrag schenken zonder dat jouw kleinkind belasting hoeft te betalen. Hieronder meer uitleg over beide type schenkingen.

Jaarlijkse schenking

Jaarlijks mag je als grootouders €3.244 belastingvrij schenken. Over dit bedrag hoeft jouw kleinkind geen schenk- of erfbelasting te betalen. Hij of zij mag dit bedrag vrij besteden.

Eenmalige schenking

Gaat jouw kleinkind een huis kopen? Of heeft hij of zij geld nodig voor het starten van zijn of haar eigen onderneming? Dan is er in de meeste gevallen veel geld nodig. Daarom mag je eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken. Dit is een bedrag tot €105.302.

*Beide bedragen moeten wel een gezamenlijke schenking zijn. Het is niet zo dat je het bedrag per persoon mag schenken aan jouw kleinkind.

Hoe vaak mag je een belastingvrije schenking doen

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk al terug te vinden in de bovenstaande paragraaf. Maar wij willen het nog even duidelijk benadrukken. De belastingvrije bedragen zijn de totaal bedragen, je mag per jaar €3.244 belastingvrij schenken, maar in hoeveel stappen je dit doet mag je zelf bepalen. Dit zelfde geldt voor de eenmalige uitzondering van €105.302.

Wat is schenkbelasting

Wil je toch een hoger bedrag schenken aan jouw kleinkind? Dan krijgt hij of zij te maken met schenkbelasting. Het is daarom handig om te weten wat schenkbelasting precies is. Tot 1 januari 2020 werd schenkbelasting ook wel schenkingsrecht genoemd. Het is een belasting die jouw kleinkind moet betalen over de verkregen schenking.

  • Over de eerste €128.751 moet het kleinkind 18% belasting betalen;
  • Over de bedragen boven de €128.751, moet hij of zij 36% belasting betalen;

De aangifte

We gaan je nu meer vertellen over de aangifte. Wanneer moet jouw kleinkind aangifte doen? In welk geval moet jouw kleinkind aangifte doen? En hoe moet hij of zij de aangifte doen? Al deze vragen gaan we beantwoorden in deze paragraaf.

Wanneer moet jouw kleinkind aangifte doen

Jouw kleinkind kan eigenlijk direct aangifte doen van de schenking, tenminste wanneer dit nodig is. Het kan natuurlijk zo zijn dat de schenking belastingvrij is. De aangifte moet voor 1 maart van het volgende jaar binnen zijn bij de belastingdienst.

In welk geval moet jouw kleinkind aangifte doen

Wanneer jouw kleinkind boven de 18 jaar is, moet hij of zij de aangifte zelf doen. Wanneer jouw kleinkind minderjarig is, moeten de ouders de aangifte doen, als vertegenwoordiger van het kind. Heb je als grootouders vrij van recht geschonken? Dan moet jij de aangifte doen.

Eenmalige vrijstelling

Is er een eenmalige vrijstelling verkregen? Dan hoeft jouw kleinkind geen schenkbelasting te betalen, wel moet er gewoon aangifte gedaan worden.

Hoe moet de aangifte gedaan worden

Via de website van de belastingdienst kun jij of jouw kleinkind, het formulier “aangifte schenkbelasting 2021.pdf” downloaden. Deze dien jij of jouw kleinkind in te vullen, en op te sturen naar de belastingdienst voor 1 maart van het volgende jaar.

Geen printer? Dan kan de aangifte ook digitaal gedaan worden via de website van de belastingdienst. Ga naar “inloggen mijn belastingdienst” en log in. Het formulier is te vinden onder het tabblad “formulieren”.

*In dit geval hebben we het over het jaar 2021, lees je dit artikel in een ander jaar? Vervang dan het jaartal in de URL van de webbrowser en druk op enter. Je zal nu het juiste formulier te zien krijgen.

Belangrijk om te weten

Dit artikel ging over schenkingen van grootouders, en geldt dus niet voor schenkingen van ouders, vrienden of onbekenden. Voor hen gelden andere regels.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.