Het leven is duur tegenwoordig en als gezin heb je, logischerwijs, een stuk meer kosten dan een alleenstaande. Kinderen hebben nieuwe kleding nodig, of er moeten bijvoorbeeld cadeautjes worden gekocht voor een verjaardag. Trouwens, iedere maand zit er wel een uitgave tussen, waar je eigenlijk niet zo blij mee bent. Je kunt gelukkig op een aantal dingen behoorlijk besparen. 

Voordat ik verder ga; het is belangrijk dat je precies weet wat er binnenkomt en wat er uit gaat. Het handigste is om dit op te schrijven in een kasboek of schriftje, maar je kunt natuurlijk ook digitaal een bestandje maken. Overigens hebben de meeste banken tegenwoordig ook een digitaal kasboek beschikbaar. Informeer gewoon eventjes of dit bij jouw bank ook het geval is.

Houd je aan je maandelijkse budget

We leven in een tijd waar een heleboel mensen alles maar lukraak pinnen. Dit is eigenlijk helemaal niet verstandig, want je raakt dan snel de tel kwijt. Tuurlijk kun je alles terugkijken via internetbankieren, maar gewoon echte flappen in je portemonnee zorgen toch echt voor een beter overzicht. Stel jezelf een duidelijke limiet van wat je per maand maximaal wilt uitgeven aan zaken zoals de boodschappen, kleding, benzinekosten, extra’s enzovoorts. Zorg altijd dat het een haalbaar budget is! Je kunt je budget vaststellen door je vaste lasten (huur/hypotheek, abonnementen, verzekeringen, energiekosten, belastingen etc.) op een rijtje te zetten en dit van je maandelijkse inkomsten af te trekken. Ook is het handig om een bedrag(je) te reserveren om te sparen per maand.

Kijk kritisch naar je vaste lasten

Zet al je vaste lasten op een rij en bekijk deze nou eens echt kritisch. Er zitten vast dingen tussen die je niet (meer) nodig hebt, of waar je behoorlijk op zou kunnen besparen.

Energie
Ga eens na of je zou kunnen besparen op energie. Misschien is het tijd om contact op te nemen met je leverancier, om eens samen te kijken of er iets moet worden aangepast.

Telefonie, televisie en internet
Betaal je eigenlijk niet teveel voor al deze diensten? Het kan soms aanzienlijk schelen om een totaalpakket af te nemen in plaats van losse diensten. Laat je echter nooit verleiden tot overstappen door tijdelijke kortingen en bekijk wat het voordeligste voor je is.

Loterijen
Leuk hoor, om goede doelen te steunen en (heel misschien) kans te maken op een prijs, maar als je wilt besparen dan zal je (tijdelijk) je deelname aan loterijen stop kunnen zetten.

Verzekeringen
Verzekeringen zijn nodig, maar ook hier zit qua prijs nog weleens een verschil tussen. Bekijk eens goed of je geen dubbele verzekeringen hebt lopen en of je zorgverzekering nog helemaal past bij jouw/jullie wensen.

Abonnementen op tijdschriften/kranten
Heb je een abonnement lopen op een tijdschrift en/of krant, bedenk dan eens goed of alles nog wel gelezen wordt en of het niet ook gewoon op internet te vinden is. Indien er geen gebruik meer wordt gemaakt van deze abonnementen, zeg ze dan op, het kan je zomaar behoorlijk wat geld schelen in de maand.

Betaal op tijd!

Het is enorm veel zonde als je boetes moet betalen, omdat je een rekening over het hoofd hebt gezien. Stel automatische incasso’s in, dat werkt over het algemeen een stuk beter!

Koop tweedehands kinderkleding

Kinderkleding is bijna niet aan te slepen en als je alles nieuw moet kopen, dan ben je een vermogen kwijt. Plus; ze groeien er ontzettend snel weer uit of er komen vlekken in die je er lastig uit krijgt. Ik koop zelf regelmatig tweedehands kleding en dat bevalt me prima! Er zijn genoeg kinderkledingbeurzen te vinden in het hele land en anders kun je op Facebook of Marktplaats ook prima terecht!

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.