Als ouders zijnde kun je (indien gewenst) elk jaar een geldbedrag schenken aan je kind. Misschien vinden jullie dat leuk voor later (mooi spaarpotje), is het nodig voor iets wat binnenkort staat te gebeuren, of dient het als een steuntje in de rug….hoe dan ook, er zijn regels aan verbonden. Je kunt namelijk tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken, zonder dat er een belastingheffing in de brievenbus valt. Om verrassingen te voorkomen zet ik alles wat je erover moet weten op een rijtje.

Belastingvrij schenken

Indien je ervoor kiest om je kind geld te schenken, dan moet je er rekening mee houden dat hiervoor een maximum bedrag vastgesteld is, wat belastingvrij is. Dit bedrag geldt voor beide ouders samen, ook als deze gescheiden/uit elkaar zijn. Indien je boven het maximum uitkomt, dan moet het kind schenkbelasting betalen. Als je ieder jaar een bedrag schenkt, dan ontstaat er een leuk spaarpotje voor later. Omdat de spaarrente al een hele tijd aan de lage kans is, is beleggen voor je kind ook een zeer aantrekkelijk iets. Op deze manier vergoot je de kans op een hoger rendement.

Een groter bedrag schenken aan je kind

Je mag eenmalig een groter bedrag (belastingvrij) schenken aan je kind. Dit kan als hij/zij minimaal 18 en maximaal 39 jaar is. Is deze schenking zonder een doel en mag het kind zelf bepalen wat er met het geld gaat gebeuren, dan mag je eenmalig
€ 25.731 euro schenken (2018). Over dit bedrag hoeft het kind geen schenkbelasting te betalen. Indien zijn/haar vermogen boven de vrijstellingsgrens uitkomt, dan is het wel verplicht om inkomstenbelasting te betalen. Wil je precies weten of en wat je moet betalen, lees dan zeker eventjes verder op de website van de Belastingdienst.

Als er sprake is van een bijzondere situatie, dan kun je een groter bedrag belastingvrij schenken. Voor een dure studie mag er eenmalig € 53.602 worden geschonken en bij de aankoop van een eigen huis € 100.800 (2018).

Schenken door grootouders

Indien de grootouders een bedrag willen schenken (of iemand anders) dan kan dat ook. Voor deze personen geldt een ander vrijstellingsbedrag, zij mogen namelijk per jaar maximaal € 2.147 belastingvrij schenken (2018) en grootouders mogen los van elkaar schenken.

Beeld: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.