Een vrijmarkt op Koningsdag is de perfecte plek om overbodig geworden speelgoed, boeken en andere spulletjes te verkopen. Op die manier kunnen de kinderen een wat geld verdienen. In veel dorpen en steden zijn er vaak vooraf aangegeven plaatsen waar je spullen op een kleedje of eventueel kraampje mag verkopen. Om een zo goed mogelijke opbrengst te genereren en het voor de kinderen zo leuk mogelijk te maken, volgen hier een paar goede en leuke tips.
De aangegeven verkoopplek of locatie vooraf al bekijken
Het is natuurlijk heel belangrijk om vooraf al te weten wat een goede plaats is om te gaan staan. Bekijk van te voren daarom de aangegeven verkoopplaats en kijk waar je op Koningsdag wilt gaan zitten met je kleedje vol spullen. Met kinderen is het wellicht ook handig om te kijken of er vlakbij een mogelijkheid is om gebruik te maken van een toilet en of er een gelegenheid is om eten en drinken te kopen.
Verzamel spulletjes en spreek van te voren de prijs af
Verzamel samen met de kinderen spullen die je kan verkopen. Haal wat stevige dozen en kijk eerst eens samen met de kinderen naar al het speelgoed. Misschien zijn er wel een stapel spelletjes, knuffels of autootjes waar de kinderen nooit meer mee spelen. Die kun je dan samen met de kinderen mooi verkopen tijdens de vrijmarkt. Loop daarna nog een rondje door het huis en wellicht heb je nog meer spullen zoals bijvoorbeeld boeken die je kunt verkopen. Heb je alle spullen verzamelt? Dan ga je een dag of een paar dagen van te voren samen met de kinderen de prijs bepalen. Eventueel kun je op alles een prijsje plakken. Neem de dag zelf nog een stift en wat stickers mee. Dan kan je in de loop van de dag wellicht de prijzen nog aanpassen en verlagen.
Zorg voor voldoende wisselgeld en oefen met de kinderen vooraf even met geld terug geven
Het is wel gemakkelijk en fijn om wat wisselgeld bij te hebben. Wil iemand wat kopen dan heb je als het nodig is wat om terug te geven. Dat je kinderen spullen willen verkopen is ook een mooie gelegenheid om ze te leren tellen en omgaan met geld. Je kan dit ook nog even van te voren oefenen. Begin klein met dat je iets van 50 eurocent koopt en met 1 of twee euro betaalt en laat je kind of kinderen dan zelf proberen om geld terug te geven. Het is niet erg als het nog niet helemaal goed gaat. Maar dit is wel een mooie gelegenheid voor je kind om dit uit te proberen en te leren.
Originaliteit trekt publiek aan
Uiteraard wil je dat het publiek bij jullie kleedje stil blijft staan en de spulletjes die je verkoopt met aandacht bekijken. Om op te vallen tussen de andere verkopers moet je wel iets origineels bedenken waarmee je het publiek lokt. Kan een van je kinderen goed gitaar of blokfluit spelen of wellicht mooi zingen. Daarmee trek je de aandacht. Een andere manier om de aandacht van mensen te trekken is iets van een spelletje aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan een glazen vaas die je vult met snoep, knikkers, kralen of sjoelstenen. Laat mensen dan voor een klein bedrag raden hoeveel er inzitten en bedenk voor de winnaar een leuk prijsje. De kans is nu groot dat ze ook de spullen die je hebt uitgestald op je kleedje bekijken en wellicht er wat van kopen. Wees origineel ook bijvoorbeeld in de kleding die je op Koningsdag draagt. Ga lekker samen met de kinderen feestelijke uitgedost in oranje en rood wit en blauwe kleding met accessoires bij je kleedje zitten. Ook daarmee kun je de aandacht van het voorbijlopende publiek trekken.
De topstukken goed in het zicht zetten, als je de spullen gaat uitstallen op je kleedje
Natuurlijk willen je kinderen zoveel mogelijk verkopen. Er zijn altijd items die snel verkopen maar er zijn ook spullen waar je maar moeilijk vanaf komt. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het publiek niet snel voorbij loopt maar ook echt even kijkt naar wat je allemaal in de aanbieding hebt. Zet daarom de spullen waarvan je denkt dat die erg gewild zijn goed in het zicht. Dat zorgt ervoor dat mensen die geïnteresseerd zijn bij je kleedje of kraampje komen kijken. Wellicht zien ze dan iets anders wat ze graag willen hebben en verkoopt je kind zonder veel moeite ook de andere spullen.
Uitgelichte afbeelding: Canva