Als ouder streef je er naar om je kind een zo onbezorgd en leuk mogelijke jeugd te geven. Dit doe je onder andere door de harmonie in je gezin te waarborgen en er zorg voor te dragen dat thuis een plek is waar het veilig is. De huidige nationale en internationale economische ontwikkelingen kunnen er echter voor zorgen dat je naar je slapende kind kijkt en je je zorgen begint te maken. Je twijfelt in de meeste gevallen niet aan de mogelijkheden die hij/zij zal hebben om een baan te vinden, maar wel over het soort werk dat er zal moeten worden gedaan, indien hij/zij vanwege een tekort aan financiën niet de opleiding volgen kan waar zijn of haar hart naar uitgaat. Met dit in het vooruitzicht doe je er goed aan om al op jonge leeftijd een spaarrekening voor je kind te openen.

Hoe eerder je begint te sparen, hoe hoger het rendement

Ofschoon het rentepercentage bij de verschillende banken heel laag is, is het nog steeds bewezen dat hoe langer je spaart hoe hoger het uiteindelijk bedrag zal zijn na de beoogde periode. Je kunt natuurlijk elke maand hetzelfde bedrag storten op de spaarrekening voor je kind, maar door het door Warren Buffett bekend geworden rente op rente effect beleggingsprincipe te hanteren, is het uiteindelijke bedrag op de rekening aanzienlijk hoger. In het kort komt het bij deze manier van sparen er op neer, dat je een bepaald bedrag op een rekening stort (je belegging) en dat je dit gedurende een vooraf bepaalde tijd, maandelijks met eveneens een vooraf vastgesteld bedrag verhoogd. Je bank voegt dan per jaar rente toe aan dit bedrag, waardoor je belegging zich na een tijdje verdubbeld. Het openen van een spaarrekening ten behoeve van je kind is voor deze methode ideaal, aangezien je de voordelen ervan pas na verloop van tijd opmerkt. Je zal dus wel eerst wat geld aan de kant moeten zetten voor je startkapitaal, hetgeen je kan vergaren door tot een bepaalde leeftijd. Je kunt, naast een gedeelte van je inkomen, ook het geld dat je kind voor zijn/haar verjaardag krijgt of een percentage van de kinderbijslag voor dit doel te reserveren. Een voorbeeld: Indien 1000 € op deze manier gaat beleggen en daar elke maand 25 € bij doet, dan keert de bank rente uit over 1300 €. Is de rente van de bank 4% dan krijg je 52 € aan rente bijgeschreven op de rekening van je kind. In het tweede jaar wordt de rente berekent over ( 1352 €+ 300 € (12 x je maandelijkse storting van 25 €) = 1652 €, hetgeen dan ook weer wordt bijgeteld bij je saldo van het tweede jaar, om zo het bedrag waarover rente berekent zal worden in het derde jaar, te bepalen. Heb je 18 jaren uitgetrokken om op deze manier te sparen voor je kindje, dan is zijn of haar spaarbedrag op zijn of haar achttiende veel hoger, zoals je in het volgende punt zal kunnen concluderen.

Voorsprong bij het financieel onafhankelijk worden

Het is voor veel mensen een gewoonte geworden om een spaarrekening te openen. voor hun kind, ervan uitgaande dat ditzelfde dit kind het geld pas zal opnemen als hij/zij meerderjarig is. Indien je vanaf de geboorte tot aan het achttiende levensjaar, maandelijks bijvoorbeeld 50€ op de desbetreffende spaarrekening hebt laten storten, heeft je kindje het mooie bedrag van ((18×12) x 50€ =10.800 €. Dit bedrag wordt waarschijnlijk hoger door: – de rente die je bij de bank krijgt (ook al zorgt het huidig economisch beleid ervoor dat het rente percentage heel laag en haast negatief is); – stortingen door je kind zelf gedaan, bijvoorbeeld door het doen van klusjes en of het werken voor een baas; – stortingen gedaan door andere familieleden, vrienden en kennissen. Je kind krijgt door dit basisbedrag de kans zich ook te focussen op andere aspecten in het leven, zoals het afronden van een studie, zonder zich zorgen te hoeven maken over de financiering ervan met de daaraan gekoppelde schuld.

Dromen verwezenlijken

Je hebt kinderen die dromen van het maken van een wereldreis, terwijl anderen precies weten welke auto ze later zullen besturen, of hoe het huis waar ze in gaan wonen eruit zal zien. Door de belegging die je voor ze hebt gedaan of doet, help je ze met de realisatie van deze dromen. Mocht je kind uiteindelijk een maximale hypotheek willen afsluiten, dan heeft hij/zij sowieso een eigen inbreng, welke wellicht voldoende is om de leensom te kunnen verkleinen.

Extra geld in financieel mindere dagen

We beschikken helaas niet over de gave om in de toekomst te kunnen kijken, waardoor we niet weten hoe het leven van ons kind er later uit zal zien. Als ouder tracht je zoveel mogelijk omstandigheden die een negatieve invloed kunnen hebben op hun leven te elimineren, maar er zijn helaas ook situaties waarop je geen invloed hebt. Zo kunnen bijvoorbeeld (handels)oorlogen, terroristische aanslagen en een verkeerd financieel-overheidsbeleid er in de toekomst voor zorgen dat de dan geldende Nederlandse munteenheid in waarde daalt, waardoor het inkomen van je kind achteruit gaat. Ofschoon dan ook de waarde van zijn of haar spaargeld zal devalueren, kan het hem of haar toch helpen om de eerste periode van zo’n economische crisis te overbruggen. En dáár deed je het toch voor? Je merkt dat er vele voordelen kleven aan het zo vroeg mogelijk beginnen te sparen voor je kind, zodat hij/zij later een goede financiële basis heeft. Het enige waar je op moet letten is dat jij, noch je kind problemen krijgt met de belastingen vanwege de hoogte van het bij elkaar gespaarde bedrag. Dit instituut rekent het storten van geld op de rekening van je kind namelijk tot een schenking, waarover afhankelijk van het bedrag schenkbelasting afgedragen moet worden. Uitgelichte afbeelding: Family saving money in piggy bank from Shutterstock/Rawpixel.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.