Jij wilt toch ook dat jullie huishouden lekker stabiel is? Zeker voor de kinderen is het belangrijk dat er zo min mogelijk stress is in hun leven. En geldzorgen zijn een belangrijke bron van dit soort stress… Daarom zetten we in dit artikel wat tips op een rij voor goede financiële keuzes.

Houd alles goed bij en bespaar geld

Stabiliteit begint met inzicht. Als je niet weet hoeveel geld je waaraan uitgeeft, dan kun je ook geen andere financiële keuzes maken. Daarom is de eerste tip: begin met het bijhouden van je uitgaven. Al heel snel kom je er zo achter dat je op bepaalde punten beter met je geld kunt omgaan dan je voorheen deed. Dit is een kleine moeite, maar het kan je heel wat opleveren.

Wist je dat je op heel veel manieren geld kunt besparen op je boodschappen en andere producten? Begin bijvoorbeeld met het maken van een weekplanning, zodat je vooraf goed kunt inschatten wat de kosten zullen zijn. De kans is op deze manier groter dat je geld overhoudt om te sparen of iets leuks mee te doen.

Maak goede afspraken over geld

Als je samen de verantwoordelijkheid draagt over een gezin, dan zul je ook samen afspraken moeten maken over de uitgaven hiervoor. Maak bijvoorbeeld ‘potjes’ voor verschillende onderdelen, zoals kleding, eten en schoolspullen. Als iedereen vooraf weet waar hij of zij aan toe is, zijn er achteraf ook minder vaak onverwachte verrassingen. Dat zorgt voor veel meer stabiliteit.

Ook hier is inzicht weer een goede eerste stap. Met een gezamenlijke rekening weten jullie allebei precies hoe de stand van zaken is op het gebied van geld. Wie hoeveel bijdraagt aan deze rekening, is aan jullie. Sommige stellen kiezen voor 50/50, terwijl andere stellen per maand een percentage van hun inkomen storten. Ook daar kunnen jullie vast een goede afspraak over maken.

Verwen de kinderen af en toe

Ook al heb je niet veel te besteden, je maakt de kinderen enorm gelukkig door ze af en toe iets te gunnen waar normaal geen geld voor is. Dat kan een heel simpel uitje zijn, zoals een picknick in het park of bos met zijn allen. Maar ook een paar schoenen waar je kinderen al heel lang voor sparen.

Door ze nu en dan te verwennen, heb je zelf ook meer plezier van je besparingen. Je ziet immers aan de stralende glimlachjes waar je het voor doet!

Gastblog – Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.