Aarsmaden, ook bekend als oxyuren, zijn kleine, witte wormen die in de darmen van mensen leven. Ze zijn een veelvoorkomend probleem, vooral bij kinderen, en kunnen ongemak en irritatie veroorzaken. In dit artikel zullen we bespreken wat aarsmaden zijn, hoe je ze kunt herkennen en behandelen, en hoe je infectie kunt voorkomen.

Wat zijn aarsmaden?

Aarsmaden zijn kleine, witte wormen die ongeveer 1 cm lang worden. Ze komen het meest voor bij kinderen tussen 5 en 10 jaar oud, maar kunnen ook bij volwassenen voorkomen. De wormen leven in de darmen van de gastheer en voeden zich met voedselresten en andere afvalstoffen. ‘s Nachts komen de vrouwelijke wormen uit de anus om eieren te leggen rondom de anus, wat kan leiden tot jeuk en irritatie.

Hoe kun je aarsmaden herkennen?

Een van de belangrijkste symptomen van aarsmaden is jeuk rond de anus, vooral ‘s nachts. De jeuk wordt veroorzaakt door de vrouwelijke wormen die eieren leggen rondom de anus. Dit kan leiden tot slapeloosheid en rusteloosheid, vooral bij kinderen.

Andere mogelijke symptomen zijn:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Slechte eetlust

Als je vermoedt dat je kind aarsmaden heeft, is het belangrijk om een afspraak te maken met een huisarts. De huisarts kan een diagnose stellen door het onderzoeken van een monster van de ontlasting.

Hoe kun je aarsmaden behandelen?

Aarsmaden zijn goed te behandelen. De meest voorkomende behandeling is een medicijn dat Mebendazol heet. Dit medicijn doodt de wormen en helpt bij het verwijderen van de infectie. Mebendazol is verkrijgbaar bij de apotheek zonder recept en wordt vaak voorgeschreven aan het hele gezin om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt.

Andere medicijnen die kunnen worden gebruikt zijn pyrantel pamoate en albendazol. Deze medicijnen worden ook gebruikt om de wormen te doden en kunnen worden voorgeschreven door een huisarts.

Het is belangrijk om te weten dat het nemen van medicatie de jeuk en irritatie rondom de anus niet onmiddellijk zal stoppen. Dit kan nog enkele dagen aanhouden, omdat de eieren die de jeuk veroorzaken nog aanwezig kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om de anus goed schoon te houden en te wassen met water en zeep om te voorkomen dat de eieren zich verspreiden.

Hoe kun je aarsmaden voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om aarsmaden te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig, vooral voor het eten en na gebruik van het toilet.
  • Houd de nagels kort en schoon.
  • Verschoon ondergoed en beddengoed regelmatig.
  • Houd de omgeving schoon en stofvrij.
  • Vermijd krabben rondom de anus, omdat dit de verspreiding vande eieren kan vergroten.

Het is ook belangrijk om gezonde voeding te eten en regelmatig te bewegen, omdat een goede darmgezondheid kan helpen om infecties te voorkomen. Als je kind symptomen heeft van aarsmaden, is het belangrijk om hem of haar thuis te houden van school of kinderdagverblijf totdat de infectie is behandeld en de symptomen zijn verdwenen.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.