Hoofdluis is een veelvoorkomend probleem, vooral bij kinderen tussen 3 en 11 jaar oud. Het is een besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door de parasiet Pediculus humanus capitis. Hoofdluis kan leiden tot jeuk en irritatie van de hoofdhuid en kan het dagelijks leven verstoren. In dit artikel zullen we bespreken wat hoofdluis is en wat je ertegen kunt doen.
Wat is hoofdluis?
Hoofdluis zijn kleine, vleugelloze insecten die zich voeden met bloed van de hoofdhuid van mensen. Ze hebben zes poten en zijn ongeveer zo groot als een sesamzaadje. Hoofdluis leeft bij voorkeur op de hoofdhuid in de buurt van de oren en nek, waar ze hun eieren (neten) leggen. Deze eieren zien eruit als kleine witte puntjes die stevig vastzitten aan de haren, vlakbij de hoofdhuid.
Hoofdluis wordt verspreid door direct contact met een besmet persoon, zoals bijvoorbeeld tijdens het spelen, knuffelen of door het delen van kammen, borstels of hoofddeksels. Hoofdluis kan zich niet verspreiden via huisdieren en het hebben van hoofdluis heeft niets te maken met persoonlijke hygiëne. Iedereen kan het krijgen, ongeacht leeftijd of geslacht.
Symptomen van hoofdluis
Het meest voorkomende symptoom van hoofdluis is jeuk op de hoofdhuid. Dit wordt veroorzaakt door de beet van de luis en door de reactie van de huid op het speeksel van de luis. Sommige mensen hebben echter geen last van jeuk en hebben dus geen symptomen.
Andere symptomen van hoofdluis kunnen zijn:
- Het vinden van neten op de haren van de hoofdhuid, vooral in de buurt van de oren en nek
- Het vinden van volwassen luizen op de hoofdhuid of in het haar
- Kleine, rode bultjes op de hoofdhuid, vooral achter de oren en in de nek
Wat kun je doen om hoofdluis te behandelen?
Als je denkt dat je hoofdluis hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
- Controleer de haren op neten en luizen. Gebruik hiervoor een speciale luizenkam. De kam moet fijne tanden hebben die dicht op elkaar staan. Kam het haar zorgvuldig vanaf de hoofdhuid tot aan de uiteinden. Doe dit boven een witte handdoek of wasbak, zodat je de neten en luizen kunt zien.
- Behandel de hoofdluis met een speciale anti-luizenmiddel. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op. Meestal moet je het middel op droog haar aanbrengen en gedurende een bepaalde tijd laten inwerken. Was daarna het haar goed uit met shampoo en kam het nogmaals met de luizenkam.
- Was alle kleding, beddengoed en andere persoonlijke items die in contact zijn gekomen met de besmette persoon. Was de items op een hoge temperatuur of stop ze in een afgesloten plastic zak voor minimaal 72 uur. Op deze manier worden eventuele neten en luizen gedood.
- Herhaal de controle op neten en luizen na ongeveer een week. Soms overleven neten de eerste behandeling en komen er later toch nog luizen uit. Door de behandeling na een week te herhalen, kan je er zeker van zijn dat je alle luizen hebt gedood.
Hoe kun je hoofdluis voorkomen?
Hoofdluis is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel maatregelen nemen om de kans op besmetting te verminderen. Hier zijn enkele tips:
- Waarschuw mensen met wie je de afgelopen tijd in nauw contact bent geweest, zoals klasgenoten of vrienden. Zij kunnen zichzelf ook controleren op hoofdluis en indien nodig behandelen.
- Vermijd het delen van persoonlijke items zoals kammen, borstels, mutsen en hoofddoeken.
- Houd lang haar vastgebonden of opgestoken, zodat het minder makkelijk in contact kan komen met besmette personen.
- Leer kinderen om afstand te houden van anderen tijdens het spelen om direct contact te vermijden.
- Controleer regelmatig het haar van kinderen, vooral na sociale activiteiten zoals speeldates en sportevenementen.
Beeld: Shutterstock