Dat bewegen belangrijk is voor de motorische ontwikkeling en gezondheid van kinderen is nagenoeg bekend. Maar bewegen zorgt ook voor betere leerprestaties. 

Beweegnorm

Kinderen bewegen nog te weinig en dat moet anders. Onderzoek van het CBS toont aan dat 31% van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar onvoldoende beweegt voor de gezondheid. Volgens het rapport ‘Plezier in Bewegen’ dienen kinderen twee keer per dag een half uur te bewegen en sporten. Wie op vroege leeftijd positieve ervaringen heeft met bewegen, houdt er op latere leeftijd een actievere levensstijl op na. Verder zorgt bewegen ervoor dat je beter kan leren.

Terreinen

Openbare speelterreinen binnen gemeenten zijn nagenoeg allemaal sterk verwilderd. Veel gemeenten plannen dan ook opknapbeurten voor speelterreinen. Zo worden alle verouderde toestellen in de speeltuin vervangen en worden de speelterreinen ‘buurtspeelpleinen’ genoemd. De toekomstige speelterreinen hebben een educatief karakter en moet uitnodigen tot bewegen. De traditionele wipkip is op zijn retour, het houten klimtoestel zit in de lift. 

Buitenspeelplaatsen

De grote buitenspeelplaatsen zijn nog steeds erg populair voor kinderen en gezinnen. Een willekeurige keuze in speel- en beweegplezier. Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen, Speelland Beekse Bergen Hilvarenbeek, Adventure Park De RollyGolf in Noordwijk aan Zee, Linnaeushof, de grootste buitenspeeltuin van Europa in Heemstede, Het land van Jan Klaassen in Braamt en Speeltuin Amstelpark in Amsterdam.

Schommelen

Bij een speeltuin horen schommels. Schommelen brengt het lichaam in beweging en de omgeving volgt die beweging. Op een schommel kun je zitten of staan en de zwaartekracht beproeven. Schommelen is goed en gezond. Kinderen bewegen en zijn in de buitenlucht. Schommelen brengt kinderen in beweging, wat weer zorgt voor spierkracht, lenigheid en conditie. Kinderen schommelen, maar doen daarna andere bezigheden zoals klauteren en rennen, spelen en hebben contact met andere kinderen. Dat schommelen prettig is bewijst het gedrag van baby’s en peuters. Kleine kinderen worden rustig met heen en weer bewegen in een nestschommel.

De openbare speelplekken in de meeste plaatsen zijn tijdens de coronamaatregelen steeds toegankelijk gebleven en hier mochten en mogen kinderen gewoon spelen. Zowel voor de speeltuinen als voor de openbare speelplekken geldt wel nog steeds: houd 1,5 meter afstand, geef elkaar de ruimte, beperk je tijd op deze plek en was thuis de handen. 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.