Onze jongens hebben allebei een fopspeen gehad toen ze klein waren. Gelukkig hebben we nooit een probleem gehad met het afbouwen hiervan, omdat ze eigenlijk allebei rond een maand of zeven er helemaal klaar mee waren. De ene gooide het speentje uit bed en de ander spuugde hem gewoon steeds uit. Heel fijn dat het zo ging, want er zijn ook voorbeelden genoeg van kinderen die er wel moeite mee hebben. Ikzelf ben dus altijd wel enthousiast geweest over het geven van een speen, zeker bij het in slaap vallen. De beste fopspenen vond ik altijd die van Difrax. Zeker omdat ze niet zo gigantisch ‘aanwezig’ zijn en je dus het snoetje van je kind gewoon nog kunt zien, ook als er een speen in het mondje zit.

Difrax fopspenen

Difrax en de familie Knots (wij dus) gaan al jaren hand in hand en ik kan me ook niet voorstellen dat ik het zonder ze zou ‘moeten’ doen. De jongste gebruikt nog steeds dagelijks de rietjesbeker, omdat een gewone beker zeg maar echt niet zijn ding is. Ook is de S-fles nog steeds één van zijn favorieten! Het fijne aan Difrax vind ik dat ze echt meedenken met (jonge) ouders. Ze bieden een ruim assortiment, wat ervoor zorgt dat je als ouder(s) voldoende keus hebt. De fopspenen vervullen de sterke en natuurlijke zuigbehoefte van baby’s en hebben de juiste pasvorm voor ieder kindje; van prematuur tot 18 maanden plus. Ze houden het neusje vrij en zij niet gigantisch groot, zodat je ook nog het gezicht van je kindje kunt bewonderen. Daarnaast zijn ze gemaakt van duurzaam siliconen. Ook kun je kiezen uit Natural of Dental. De Natural fopspeen heeft een natuurlijke tepelvorm en wordt makkelijk geaccepteerd. De Dental fopspeen is goed voor de ontwikkeling van de kaak en het gehemelte.

Wanneer speen aanbieden?

Er zijn verschillende momenten waarop je een speen aan je kind zou kunnen aanbieden;

Bij het in slaap vallen

Er zijn veel kinderen die, zeker als ze nog klein zijn, moeite hebben met het in slaap vallen. Door het geruststellende en ontspannende effect van een speen gaat dit vaak een stuk beter. Je kunt ervoor kiezen om het speentje weg te halen als het kind slaapt.

Minder kans op wiegendood

De fopspeen zou het risico op wiegendood verminderen. Harde bewijzen zijn daar echter niet voor te vinden. Mogelijk spelen de volgende factoren hierbij een rol:

-Een kind met fopspeen ligt minder snel met neus en mond in het matras. Ook zal het vlotter leren om het hoofd naar de zijkant te draaien, omdat een drukkende speen in het gezicht niet echt een prettig gevoel geeft.
-Het zuigen op een fopspeen stimuleert de spierontwikkeling in mond en kaak. Hierdoor komt de tong meer naar voren te staan, wat ervoor zorgt dat de luchtwegen vrij blijven.
-Het kind ademt door de neus als het een fopspeen in de mond heeft. Waarschijnlijk zal het kindje hierdoor minder snel onder het beddengoed terecht komen omdat het de neus vrij wil houden.

NB: Hele kleine baby’s kunnen bovenstaande natuurlijk nog niet…safety first…zorg dat je je kindje altijd veilig in bed legt en houd hem/haar in de gaten.

Troost

Als je kindje erg verdrietig is dan kan een speen troost bieden. Natuurlijk is het ook altijd fijn om hem/haar even lekker bij je te nemen. Ook als je ergens bent, waar een gillende baby misschien wat minder handig is, dan is het handig om een speen bij je te hebben. Je geeft dan net eventjes dat stukje rust mee aan je kind (en het is ook een stuk relaxter voor jezelf).

Als vervanging van de duim

Als je kindje zijn/haar duim gebruikt. Het zuigen op een duim heeft blijvende gevolgen voor het volwassen gebit. Dit komt omdat de kaakstand door het zuigen op de duim zal veranderen. Het zuigen op een fopspeen kan de stand van de kaak en de tanden wel beïnvloeden, maar dit zal alleen te zien zijn bij het melkgebit. Het effect werkt niet door op het volwassen gebit. Als je kind stopt met de speen voor hij/zij het melkgebit gaat wisselen, is de kans op gebitsproblemen erg klein. Verder is een speen makkelijker af te leren dan een duim (deze laatste heb je tenslotte altijd bij je…een speen kan je weggooien). 

Veilig gebruik

Alle Difrax fopspenen worden uitvoerig getest. Ze moeten namelijk voldoen aan de strenge Europese wetgeving (EN1400 norm). Europese richtlijnen stellen dat een fopspeen na zes weken vervangen moet worden. Ter controle, trek je iedere dag dat je de speen geeft, even hard aan het zuiggedeelte. Is deze beschadigd? Vervang de speen dan direct! Loop zeker geen risico!

Hierbij een paar tips voor veilig gebruik:

  • Controleer de fopspeen voordat je ‘m aan je baby geeft op zwakke plekken, scheurtjes of bijtsporen. Trek hiervoor eventjes hard aan het zuiggedeelte.
  • Vervang de fopspeen van je baby elke 6 weken om slijtage te voorkomen.
  • Gooi de fopspeen direct weg bij de eerste tekenen van beschadiging.
  • Kinderen die op fopspenen bijten kunnen beter een bijtring gaan gebruiken en afleren om een fopspeen te gebruiken. Sowieso is het van belang om de spenen te controleren vanaf het moment dat je kindje tandjes krijgt.
  • Bevestig de fopspeen met een fopspeenkoordje aan de kleding. Dit is niet alleen voor de veiligheid, maar ook nog eens heel handig (je raakt ze minder snel kwijt).

Fopspeen en borstvoeding

Het advies is om pas te starten met een fopspeen als de borstvoeding goed op gang is gekomen. Zuigen op een speen vereist een andere techniek dan aan een tepel. Door je kindje te vroeg een fopspeen aan te bieden loop je het risico dat het aanleggen aan de borst minder goed zal gaan. Het kind kan gefrustreerd raken omdat er geen melk uit de borst komt en uiteindelijk misschien zelfs de borst gaan weigeren.

Afleren van de speen

De meeste kinderen zullen niet, zoals die van mij, ervoor kiezen om vrijwillig afstand te doen van hun fopspeen. Het handigste is om dit in stapjes te doen;

  • Leg uit waarom het belangrijk is om de fopspeen af te leren.Vertel je kindje dat het voor zijn/haar tandjes een stuk beter is en dat je kindje nu zo groot is, dat een speentje niet meer nodig is.
  • Kies een rustige periode uit en dus zeker niet rondom een verjaardag, vakantie, bruiloft enzovoorts. Juist op deze momenten kan het zo spannend worden dat je kindje de speen toch echt eventjes nodig heeft.
  • Maak afspraken met je kind wanneer de fopspeen wel of niet mag en houd je hier ook aan. Kies bijvoorbeeld voor het speentje bij het slapen gaan, maar niet tijdens het spelen of televisie kijken.
  • Bedenk een afscheidsritueel; speentje samen weggooien, speentje aan een ballon enzovoorts.
  • Bevestig een fopspenendoekje of knuffeltje aan de speen; het verwijderen van de fopspeen is dan minder heftig voor het kind omdat het toch nog iets overhoudt na het afscheid nemen van de speen.

Difrax heeft ook een boek uitgebracht wat je gaat ondersteunen tijdens het afbouwen van de fopspeen. Het populaire Stoppen met Foppen boek bestaat uit een 15-daags stappenplan dat kinderen spelenderwijs voorbereidt op het afscheid nemen van de vertrouwde speen. Op de laatste dag van het stappenplan wordt het kind gevraagd de fopspeen op te sturen naar SoeSoe de Fopspenenfee. Het kindje ontvangt dan een knuffeltje van Difrax.

Meer informatie vind je hier.

Afbeeldingen: Difrax.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.