Vandaag is het Wereld Sikkelceldag. Als ambassadeur van het Sikkelcelfonds, zet nijntje zich in om de strijd tegen sikkelcelziekte een steuntje in de rug te geven. Er is een boekje over nijntje en nina uitgebracht en er verschijnen knuffels van de twee vriendjes, waarvan de opbrengsten naar het Sikkelcelfonds gaan.

Jaarlijks worden er wereldwijd driehonderdduizend kinderen geboren met sikkelcelziekte. Zonder behandeling wordt 75% van deze kinderen niet ouder dan vijf jaar. Al eerder lieten we weten dat nijntje ambassadeur van het Sikkelcelfonds werd en dat er een grote mediacampagne van start is gegaan, om deze relatief onbekende ziekte onder de aandacht te brengen. Nu komt nijntje met knuffels en een boekje, waarmee geld ingezameld wordt voor het Sikkelcelfonds. De opbrengst van de verkopen gaat naar onderzoek naar een genezing van sikkelcelziekte. Het doel is om in totaal 1 miljoen euro op te halen.

nijntje en nina boekje

Het nieuwe kartonboekje nijntje en nina, beste vriendjes is speciaal ontwikkeld voor het Sikkelcelfonds. In dit lieve boekje over vriendschap zie je dat nijntje en nina graag samen spelen en vaak bij elkaar logeren. Zelfs in hun dromen komen ze elkaar tegen!

nijntje en nina, beste vriendjes is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel en online. De opbrengst gaat naar het Sikkelcelfonds.

Meer informatie vind je hier.

nijntje en nina knuffels

De nijntje en nina knuffels zijn een mooie aanvulling op het boekje over de twee vriendinnen. De knuffels hebben een sikkelvormige maan in hun handen: een symbolische verwijzing naar sikkelcelziekte.

De knuffels nijntje met maan en nina met maan zijn vanaf 19 juni verkrijgbaar bij het Centraal Museum (Utrecht), bij de winkel van nijntje (Amsterdam en Maastricht) en bol.com. Vanaf 22 juni zijn de knuffels verkrijgbaar in de boekhandel en via meerdere online kanalen. De opbrengst gaat naar het Sikkelcelfonds.

Meer informatie vind je hier.

Wat is sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte is de meest voorkomende erfelijke bloedziekte ter wereld. Bij sikkelcelziekte zijn de rode bloedcellen, die normaal rond zijn, sikkelvormig oftewel gelijkend op een halve maan. Vandaar de naam sikkelcelziekte. Kenmerken van de ziekte zijn ernstige bloedarmoede, ondragelijke pijnaanvallen en een verhoogde kans op ernstige infecties. Na verloop van tijd beschadigen de organen in het lichaam onherstelbaar.

Wereldwijd lijden ongeveer dertig miljoen mensen aan sikkelcelziekte. Elk jaar komen hier kinderen bij. Zonder behandeling wordt 75% van deze kinderen niet ouder dan vijf jaar. Ook in Nederland zijn er duizenden patiënten die een behandeling nodig hebben. Door stamceltransplantatie of gentherapie kunnen zij potentieel genezen. Hiervoor is wetenschappelijk onderzoek van groot belang. Helaas is sikkelcelziekte relatief onbekend, waardoor er niet genoeg middelen beschikbaar zijn voor het verrichten van het broodnodige, baanbrekende onderzoek. Het Sikkelcelfonds zet zich in om deze ziekte onder de aandacht te brengen en nijntje wil hen hierbij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.