Er wordt door jonge kinderen gegamed dat het een lieve lust is. Voor veel ouders is dit een doorn in het oog. Op mooie dagen zien ze hun spruiten weer op de bank hangen met de iPad, waar ze eigenlijk lekker buiten zouden moeten spelen. Is het wel goed voor een kind, al dat gamen? 

Meer dan een scherm

Ten eerste moeten we de iPad niet verwarren met een fopspeen. Je ziet vaak dat kinderen het ding in hun handen gedrukt krijgen wanneer de ouders even geen gezeur aan hun hoofd willen. Op die manier werk je het in de hand. Dat het leven echter uit veel meer bestaat dan hun iPad, kun je ze bijbrengen. Dat kost wat meer moeite, maar voor de ontwikkeling van kinderen is het beter om letterlijk wat meer om zich heen te kijken, in plaats van naar een scherm. 

Positieve aspecten

Gamen kan verslavend zijn. Het heeft echter ook positieve en leerzame aspecten, zoals een verbetering van de oog-handcoördinatie, het werkgeheugen, het doorzettingsvermogen en geduld, het ruimtelijk inzicht en de Engelse taal. Hoewel een middagje voetballen natuurlijk ook allerlei positieve gevolgen heeft, is het vroeg aanleren van digitale vaardigheden iets wat op straat niet lukt.

Ouderwets

Natuurlijk is het ouderwets om de veranderende wereld te willen ontkennen. Bijna iedereen heeft een laptop, tablet en een smartphone, waar kinderen al vanaf lage leeftijd naar lijken te hunkeren. Maar de lijn tussen handig gebruik maken van je internet-abonnement enerzijds, en het ervan afhankelijk zijn anderzijds, is flinterdun.

Voetballen als Frenkie

Als je gamen zelf leuk vindt, dan weet je ongetwijfeld dat het in goede banen te leiden is, ondanks de sociale druk van kinderen die steeds meer willen gamen. Verslavend of niet: het is jouw kind, jij bepaalt de opvoeding. Niet (de ouders van) andere kinderen. Een tussenweg is dat er alleen een uurtje gegamed mag worden als het buiten regent. Ook dan komen ze, zeker in Nederland, heus wel aan hun trekken. Kinderen zijn met dergelijke maatregelen vaak even teleurgesteld, maar passen zich daarna makkelijk en snel aan. Zeker wanneer je alternatieven aanlevert, verdwijnt het gamen naar de achtergrond. Er is bijvoorbeeld niks mis met een balletje trappen. Gelukkig heeft een voetbalclub uit Amsterdam in 2019 heel veel kinderen aan het ballen gekregen dankzij de successen in Europa. Ze willen allemaal Frenkie de Jong zijn, een mooie ontwikkeling. Dat is pas gamen!

Naast al dat gamen, moeten we het belang van bewegen niet vergeten. De campagnes die buitenspelen stimuleren zijn logischerwijs talrijk.  

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.