meisje praatBroddelen is een stoornis in het spreken, die zich uit als een niet vloeiende of aritmische moeilijk verstaanbare spraak. Broddelen wordt soms verward met stotteren, omdat dan ook woorden en klanken herhaald kunnen worden. Het grootste verschil tussen een kind dat broddelt en een kind dat stottert is dat een stotteraar zich bewust in van het stotteren, maar de broddelaar niet van het broddelen. Hij/zij merkt het gewoonweg niet. Het is wel heel erg lastig dat een broddelaar zichzelf slecht verstaanbaar kan maken. Een gesprek voeren met iemand is heel erg lastig. Je zou broddelen ook een communicatiestoornis kunnen noemen. 

Oorzaak

Tot een jaar of zes is het niet heel vreemd als een kind op een manier praat, dat je broddelen zou kunnen noemen. Is het kind eenmaal (bijna) zeven jaar en is er nog steeds geen verandering, dan is de kans aanwezig dat hij/zij broddelt. Op deze leeftijd zou het centraal zenuwstelsel van een kind namelijk zover gerijpt moeten zijn, dat het duidelijk en rustig zou moeten kunnen praten. Broddelen heeft een erfelijke factor dus het komt vaak meerdere keren in een familie voor.

Kenmerken

  • snel en haastig praten
  • zinnen vervormen of niet afmaken
  • woorden en lettergrepen herhalen
  • veel stopwoordjes gebruiken
  • moeite hebben met het vinden van woorden
  • eentonig of juist met onbeheerste stem praten
  • op de verkeerde plaatsen in de zin ademhalen
  • moeite hebben met lezen en schrijven
  • klanken en delen van woorden inslikken


Behandeling

Heb je het vermoeden dat je kind broddelt, neem dan contact op met een logopedist (verwijzing kun je vragen bij de huisarts). Deze is deskundig op het gebied de spraak en de taal. Als je tijdig hulp inschakelt dan verklein je de kans op communicatieproblemen. De behandeling van de logopedist is er op gericht om latere problemen te voorkomen. Soms werkt hij/zij samen met een remedial teacher op school. Dit zal voornamelijk gebeuren bij de zogenaamde risicokinderen(kinderen bij wie een late of vertraagde spraakontwikkeling wordt geconstateerd en bij wie het broddelen in de familie voorkomt). Ook kinderen die moeite hebben met lezen en spelling kunnen hierbij horen. Het resultaat van de behandeling hangt, naast de ernst van het broddelen, ook erg af van het doorzettingsvermogen en de motivatie van het kind. Het is daarom ook belangrijk dat ouders hun kind altijd begeleiden. Het onderzoek en de behandeling van broddelen worden, indien je een verwijzing van de huisarts of medisch specialist hebt, vergoed door de zorgverzekeraar.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.