Bij ongeveer 1/3 van de kindjes dat geboren wordt, ligt het al vast dat ze rechtshandig worden. De resterende kindjes kunnen zowel linkshandig als rechtshandig worden. Pas tussen het tweede en derde levensjaar (meestal pas rond het derde levensjaar) zal jouw kindje "een keuze maken" voor links of rechts. Maar als je daarvoor al goed naar je opgroeiende dreumes kijkt, zal je na ongeveer 8 maanden al de eerste tekenen waarnemen van een handvoorkeur. 

Eerste maanden vaak rechtshandig

De eerste maanden van zijn de meeste baby’s rechtshandig (9 op de 10 zelfs). Het is eigenlijk niet helemaal bekend waarom de mens een sterkere voorkeur heeft voor rechts. Wel is er een vermoeden, dat het te maken heeft met dat de meeste baby’s in de baarmoeder met hun rechterkant dichterbij de buikwand van de moeder liggen. Daardoor ontvangt de rechterzijde meteen al meer prikkels, waardoor deze zich dan iets beter zal ontwikkelen.

In eerste jaren vaak tweehandig

Kinderen ontwikkelen in de eerste jaren eigenlijk altijd allebei hun handen op hetzelfde tempo en op dezelfde manier. Toch komt het soms weleens voor dat een kind dan al duidelijk een voorkeurshand heeft. Het is wel heel belangrijk dat beide handen goed ontwikkelen, zowel voor de motoriek als voor het sterker maken van de spieren. Probeer het kind dus ook te stimuleren om in de eerste jaren beide handen goed te gebruiken.

Pas na 6 jaar echt linkshandig of rechtshandig

Zoals boven al beschreven “kiest” het kind rondom het 3e jaar of het links- of rechtshandig is. Toch is het niet gezegd dat dit zo blijft. Kinderen kunnen tot hun 6e jaar blijven wisselen van voorkeurshand en zijn dus ook tot die tijd tweehandig.

Genetisch bepaald

Onderzoekers kunnen er nog niet echt een vinger op leggen hoe het nou komt dat iemand links- of rechtshandig is. Het is echter wel bewezen dat de handvoorkeur voor het grootste gedeelte genetisch wordt bepaald. Het Gen PCSK6 blijkt grote invloed te hebbe op deze voorkeur. Ditzelfde gen zorgt ook voor de groei plaatsing van alle asymmetrische lichaamsdelen (zoals je organen).

Het werkt als volgt: Ongeveer 75% van de kinderen ontwikkeld een “normale” handvoorkeur en wordt dus rechtshandig. 25% van de kinderen beschikt over een gen dat er voor zorgt dat deze groep niet perse rechtshandig hóeft te worden. Van deze kinderen ontwikkelt de helft een voorkeur voor links en de andere helft de voorkeur voor rechts. Zo ontstaat er dus bij 88% van de mensen een voorkeur voor rechts en bij 12% een voorkeur voor links.

Test je kind

Je kind ontwikkelt dus pas een definitieve voorkeurshand rond het 6e jaar, maar voor die tijd kun je wel al wat testjes doen om de meest waarschijnlijke voorkeur te ontdekken:

 • Pasgeboren baby: let op de kant waar je baby zijn hoofd het vaakst naar toedraait, dat zou wel eens richting zijn voorkeurshand kunnen zijn.
 • Als je kind dingen kan vastpakken: geef je kind een speeltje aan. De hand waarmee hij het speeltje aanpakt, wordt waarschijnlijk zijn voorkeurshand.
 • Geef je kind een leeg rolletje wc-papier en laat hem hier doorheen kijken. Kijkt hij met zijn rechteroog door het rolletje, dan wordt hij waarschijnlijk rechtshandig.
 • Als je kind kan staan: rol een bal richting je kind en kijk met welke voet hij de bal tegenhoudt of terug schopt.
 • Als je kind kan tekenen: let op welke hand hij (het meeste) gebruikt tijdens het tekenen/kleuren.

Nadelen linkshandigheid

10 tot 15 % van de Nederlandse bevolking is linkshandig. Het is vaak lastig om deel te nemen aan een maatschappij die vooral op rechtshandigen is ingericht. Veel voorwerpen zijn ontworpen voor rechtshandige mensen, denk hierbij bijvoorbeeld aan scharen en gereedschap, maar ook aan notitieblokken en plastic vorkjes bij de snackbar (die met dat mesje aan de zijkant weet je wel?).

Een ander nadeel van linkshandigheid kan het schrijven zijn. Als je met je linkerhand schrijft, betekent dit dat je tijdens het schrijven met je hand over het geschreven stuk beweegt. Hierdoor kunnen vlekken op het papier – en op de hand – ontstaan. Ook is schrijven vermoeiender voor linkshandigen: zij ‘duwen’ de pen met hun vingers over het papier, terwijl rechtshandigen vanuit hun pols schrijven en de pen zo over het papier ‘trekken’.

Love Your Left

Webshop Love Your Left is speciaal in het leven geroepen voor de linkshandige mens! Eigenaresse Paula was het zat om zich steeds te moeten aanpassen aan deze rechtshandige maatschappij en bedacht handige producten voor linkshandige mensen, net zoals zij.

Mijn vriend is ook linkshandig en werkt tegenwoordig met een linkshandig notitieblok van deze ontzettend fijne webshop. In eerste instantie legde hij het blok verkeerd neer (zoals een rechtshandige zou doen), maar als snel merkte hij dat hij hem andersom moest neerleggen. Een echte musthave heb ik begrepen!

Ben jij links- of rechtshandig? En je kindje(s)? 

WINNEN! 
Wij mogen 3 pakketjes weggeven met daarin een schrift voor linkshandigen en een pen. Ben jij linkshandig, dan “moet” je zeker weten meedoen! Heb jij weleens last van het linkshandig zijn in deze rechtshandige maatschappij? Ik lees graag jullie verhalen hieronder! Deze actie is inmiddels afgelopen!

Afbeelding: Pixabay

44 gedachten over “Is jouw kindje linkshandig of rechtshandig?

 1. Ik zou dit pakket heel graag willen winnen voor mijn dochtertje Pom. Ook zij merkt nu al dat het linkshandig zijn soms opstakels met zich meebrengt. Wat zou het een verademing voor haar zijn als ze zou kunnen schrijven in een schrift speciaal voor linkshandigen. Ze schrijft graag verhalen, dit zou dan een perfect schrift zijn voor een heleboel verhalen.

 2. Ik ben mijn hele leven al linkshandig. Vooral schrijven en knippen was n dingetje maar het moeilijkste was op de bloemistenopleiding een boeket te leren draaien… alles miest contra en de leraar kon het natuurlijk moeilijker uitleggen. Als ik n boeket van collega moest afmaken was dat lastig want de korenschoof zat de andere kant op! Mijn zoontje(5jr) is net zo links dan ik en alle letters gaan nu in spiegelbeeld. Ook begint hij aan de verkeerde kant vd bladzijde want hij probeert zijn klasgenootjes na te doen.

 3. Onze zoon blijkt toch echt linkshandig, ondanks de pogingen van ons en de tips van de fysiotherapeut om met rechts te oefenen… Hij bemerkt steeds meer belemmeringen, zoals knippen met een schaar voor rechtshandigen… Lukt niet zo best!! Dit pakketje zou erg welkom zijn, aangepast aan de behoefte van mijn kleine man!

 4. Ik loot heel graag mee, raar genoeg ben ik de enige rechtshandige in ons gezin. Vooral mijn jongste zoon heeft nog erg veel moeite met de pengreep als hij wat kan oefenen met deze pen zal het vast veel beter gaan.

 5. Ik doe mee voor mijn 2 kleinkinderen 7 en 5jaar..ze zijn de enige in de hele familie die linkshandig zijn.. En ja schrijven lukt niet zo goed. Veters strikken,breien(jaja) kan ik niet uitleggen.. Dus maar op de gewone manier wat erg vermoeiend is.. ??

 6. Ja ik doe mee! Ik ben niet 100% links maar tweehandig met een sterke voorkeur voor links. Maar bijvoorbeeld breien en knippen doe ik echt alleen rechts. Ja echt! Maar ik ben wel heel nieuwsgierig naar dat pakket

 7. Mijn 2 kinderen en ikzelf zijn linkshandig.
  Vroeger vond ik het vreselijk.
  Je moest toen nog met vulpen schrijven en dit gaf altijd vlekken.
  Voor mijn zoon van 8 zou dit pakket wel handig zijn denk ik.Heeft nog moeite met schrijven.
  Mijn dochter schrijft wel heel netjes.
  Ben benieuwd.

 8. Onze dochter Julia, haar oom Rick en oma fien zijn allen linkshandig.. Dit heeft zeker nadelen.. Zeker voor oma, die in een tijd op school zat, dat linkshandigheid niet werd geaccepteerd. Zij is nu gedwongen links en rechts handig.. Een voordeel zou je zeggen, maar de manier waarop dit gebeurde was zeker niet prettig.. Er werd geslagen, handen vastgebonden. Voor julia is het ook vaak lastig.. Niet alle gebruiksvoorwerpen zijn zo maar te gebruiken, dus daar moet rekening mee worden gehouden. Julia is voornamelijk links met schrijven.. Een bal trapt ze met rechts, maar dit is mogelijk een gevolg van haar klompvoetje. Die heeft ze rechts, waardoor links sterker is en meer als standbeen gebruikt wordt. Wij willen graag winnen om haar probleem iets draaglijker te maken.

 9. Onze zoon van 6 is ook linkshandig, gelukkig stimuleert zijn ergotherapeut ook om zijn voorkeurshand te gebruiken in plaats van te pushen om zijn rechterhand te gebruiken. (Wat vroeger bij ons op school wel gebeurde) het is inderdaad niet makkelijk om schrijfmateriaal te vinden voor linkshandige kinderen. Met name een fijne linkshandige kinderschaar ben ik nog niet tegengekomen. Zou leuk zijn om mijn kleine man blij te maken, zeker nu hij leert schrijven.

 10. Ik loot graag mee voor mijn zoontje voor als hij net zoals zijn vader linkshandig wordt. Dan hebt hij er een mooie set voor.

 11. Ik ben al vanaf de lagere school linkshandig. Je moest gedwongen rechts schrijven maar dan veinsde ik wel een blessure aan mijn rechterhand. Voordeel nu: ik kan rechts en links schrijven.
  Ik heb gevoetbald en ben een pure linkspoot.
  Ook gooien en tennissen doe ik met links.
  Ik stem zelfs links.

 12. Zelf had ik me nooit gerealiseerd dat het voor een linkshandige soms best lastig is in deze wereld… Maar sinds de komst van onze grote pleegzoon die dus links is, valt het me steeds vaker op…

  De muis van een computer is altijd rechts, ook op school, in de bieb en in musea. Scharen zijn vrijwel altijd alleen voor rechtshandigen, ook in het kunstkot of als er in een museum geknutseld mag worden… Hij mocht op de muziekschool proefdraaien, maar er waren geen linkshandige gitaren beschikbaar en noem maar op…

  Best lastig als je soms gewoon mee wilt doen!

 13. Heel mijn leven al linkshandig en oh ……….. die verrekte multomappen, trouwens alle mappen met dat ijzerwerk in het midden ……….. grrrr

 14. mijn dochter is linkshandig.. lastig bij vanalles… knippen , schrijven , sport, eten … ga zo maar door.
  een mooie set voor haar is dan ook wel handig en een opsteker voor een linkshandige

 15. Ik ben rechts, maar mijn man en zoontje zijn links. Ik merk vooral aan mijn zoontje dat dit soms toch problemen oplevert. Doe mee voor hem.

 16. Ben rechtshandig maar doe veel dingen linkshandig, van kinds af aan werd je aangeleerd dat je rechtshandig moet zijn! Mijn nichtje is wel linkshandig, mijn zus heeft haar wel een keuze gegeven. Ik doe graag mee met deze actie, zal een leuk cadeautje voor mijn nichtje zijn.

 17. Ik werk in het onderwijs en zie de problemen die linkshandige leerlingen ervaren. Ik zou dit pakket wel eens uit willen proberen met hen!

 18. Onze middelste zoon is als enige linkshandig. Als peuter viel het al op ? hij is nu 6 en zit in groep 2.
  We hebben al kleurpotloden van stabilo voor linkshandigen dus zijn pengreep is al aardig. Hij begint nu interesse te krijgen in het schrijven en ondanks zijn linkshandigheid doet ie dat al beter dan zijn broer op die leeftijd!

 19. Ik moest onlangs een pleister knippen. Ook een feest als linkshandige. Lees “totaal onmogelijk”. Ik heb mezelf aangeleerd om veel dingen rechtshandig te doen. De muis van de pc ligt ook rechts bijvoorbeeld.
  Maar goed, een linkshandige pen en vooral notitieblok ben ik wel erg nieuwsgierig naar. Dus ik doe graag mee 🙂

 20. Mijn dochter is linkshandig en ziet dat ze afwijkt van haar vriendinnen. Hier baalt ze soms van vooral met schrijven. Dit pakket te mogen winnen zou een opsteker voor haar zijn dat links ook mag

 21. ik ben zelf ambidexter (zowel links- als rechtshandig), maar na operaties aan mijn polsen kan ik rechts niet optimaal meer gebruiken. Dus ik ben nu meer linkshandig
  Mijn dochter is al van baby af aan duidelijk linkshandig, nu begint ze ambidexter te worden, dit omdat het idd heel lastig is om te schrijven, te knippen, een dunschiller te gebruiken en vele andere dingen. Mijn neefje is ook linkshandig, zijn tweeelingbroertje is dan juist weer rechtshandig.

 22. Goedemorgen allemaal,

  Mijn zoons en ik zijn alledrie links.

  Vooral mijn oudste zoon heeft snel pijn en ongemak bij het schrijven, zo zielig!

  Ik zou dit pakketje graag voor hem willen winnen, zodat hij wat dat schrijven betreft wat zorgelozer kan zijn!

  Dan geef ik mijn jongste zoon wel een ander kadootje.Eerlijk is eerlijk!

  Ik ga in ieder geval duimen!

  Fijn weekend verder!

  Warme groet, Miranda

 23. Oh zo herkenbaar! Ik ben zelf links en tjonge wat had ik vroeger op school ruzie met de multomap en de vulpen… Altijd zat die ring in de weg en veegde ik met hand over mijn zojuist geschreven tekst. Altijd een blauwe inktvuist. Schuin schrijven, en nog lostte dit het niet op. Heel veel dingen heb ik daardoor ook echt rechts geprobeerd te leren, zoals knippen, tennissen, eten (mes rechts)… mijn zoon is ook links maar kan ook aardig wat dingen rechts. Tjsa, genetisch bepaald lees ik… daarom zou ik graag het schrift en de pen winnen voor Tycho, om het allemaal wat gemakkelijker te maken voor hem 🙂

 24. Ik ben linkshandig en het kan erg vervelend zijn, vooral omdat je met de hand over hetgeen gaat wat je net hebt geschreven en hierdoor altijd inkt op mijn hand heb!

 25. Onze zoon zit in groep 4 nu en is echt linkshandig. Weet zeker dat hij hier heel erg blij mee zou zijn. Vanuit school wordt hier verder niets mee gedaan en zijn wij zelf altijd op zoek naar de beste schrijfwaren voor hem maar dit blijkt nog best lastig voor jonge kinderen.

 26. Wat leuk dit! Zelf ben ik rechtshandig, mijn man ook maar twee van de vier kinderen zijn hier links.
  Ik doe heel graag mee voor onze dochter van zes. Ze is gek op schrijven en dat kan ze – voor haar leeftijd – ook echt netjes. Nu leren ze aan elkaar schrijven en trots laat ze me elke keer haar werk zijn. Zelf ben ik fan van brushlettering dus die liefde voor schrijven is wellicht dan wél weer genetisch bepaald 😉 Ik zou het voor haar heel leuk vinden als ze kan blijven genieten van schrijven. En niet oploopt tegen de typische frustraties van lefties. Dan zijn dit soort webshops echt super om te ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.