Het is belangrijk om je kind te leren om zichzelf te douchen, zodat ze later zelfstandig kunnen zijn. Het is echter niet altijd makkelijk om ze dit aan te leren. In dit artikel geven we een aantal tips.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Als je kind klein is, kun je het beste met hem/haar samen in de douche gaan staan. Zo kunnen ze zien hoe het werkt en je kunt ze helpen met het wassen. Als je een hele kleine douchecabine hebt, maar wel ruimte voor iets groters, dan kun je een natuurlijk een andere douche kopen. Dit geeft net iets meer adem- en bewegingsruimte.

Als je kinderen wat ouder zijn, kun je ze laten oefenen door ze alleen in de douche te laten gaan. Begin met het laten oefenen op één lichaamsdeel, zoals het wassen van het gezicht. Op die manier kunnen ze langzaam aan het hele proces leren.

Leg ook uit waarom het belangrijk is om je te wassen. Vertel ze bijvoorbeeld dat het helpt om gezond en hygiënisch te blijven. Het is ook goed om ze te laten zien hoe het eruit ziet als je niet schoon bent, bijvoorbeeld na een dag ravotten in de modder. Dit kan een motivatie zijn om alle vlekken goed weg te poetsen.

Maak er een spelletje van

Als je kind moeite heeft met het douchen, kun je er ook een spelletje van maken. Zet bijvoorbeeld een timer en zie hoe snel ze klaar zijn. Je kunt ook een beloning geven als ze zich goed hebben gewassen. Op die manier leren ze dat het belangrijk is om schoon te zijn én ze krijgen er ook nog plezier van. De volgende spelletjes zijn leuk om te doen:

1. Zoek de lekkerste zeep

Geef je kind verschillende soorten zeep en laat hem of haar kiezen met welke zeep hij/zij zich zou willen wassen. Zeep met populaire figuurtjes zoals bijvoorbeeld nijntje of de honden van de Paw Patrol doen het natuurlijk altijd goed. Of toch een keertje de zeep van papa of mama, zodat ze zich extra groot voelen?

2. Poetsen

Je kunt natuurlijk tijdens het douchen liedjes zingen en samen de zwarte douchewand een beetje poetsen. Scheelt jou weer schoonmaakwerk en het is leuk om samen zoiets te doen.

3. De douche olympische spelen

Maak verschillende (relatief makkelijke) oefeningen in de douche, zoals kniebuigingen, crunches, squatten, etc. Wie de meeste oefeningen in een bepaalde tijd kan doen, wint! Als prijs kun je bijvoorbeeld een ijsje gaan eten.

4. Wat is er tegenover?

Noem een lichaamsdeel en laat je kind noemen wat er tegenover zit (bijvoorbeeld: elleboog – knie). Wanneer ze dat fout hebben, moeten ze een extra oefening doen van de douche olympische spelen.

5. De wasbeurt

Leg verschillende washandjes in de douche en noem lichaamsdelen die gewassen moeten worden. Het kind moet dan het washandje pakken en het lichaamsdeel wassen. Zet een emmer buiten de dus waar vervolgens het uitgeknepen washandje in kan worden gegooid. Wel wat verder weg natuurlijk, anders is het geen uitdaging.

6. Wie wast het snelst?

Zet een timer en kijk wie het snelst klaar is met douchen. Wie het snelst klaar is, wint! Zorg dat er ook iets tegenover staat zoals bijvoorbeeld iets lekkers, of een klein cadeautje.

Stappenplan haren wassen

Haren wassen is voor de meeste kinderen wel een dingetje. Het is daarom goed om als ze klein zijn al te starten met ‘het zelf doen’. Persoonlijke hygiëne aanleren is nou eenmaal erg belangrijk. Hieronder vind je een klein stappenplan:

1. Laat je kind de shampoo in de handen smeren en in de haren masseren.

2. Help je kind om de shampoo uit te spoelen.

3. Help je kind om het haar af te drogen met de handdoek.

4. Kam je kinds haar goed uit zodat er geen klitten ontstaan

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.