Het belang van een grondige en goede lichaamshygiëne kan niet vaak genoeg herhaald worden. Hierom is het een goed idee om de basisregels hiervan zo vroeg mogelijk bij te brengen aan je kind. Doe dit op een speelse en luchtige manier, kijkend naar de leeftijd. Wat je kind aanleert, zal een routine worden en hij/zij zal dit meenemen in zijn/haar verdere leven. Jong geleerd is oud gedaan dus!

Tanden poetsen

Met het tanden poetsen kun je het beste zo vroeg mogelijk beginnen. De meeste kinderen vinden dit niet een hele leuke activiteit, maar belangrijk is het natuurlijk wel. Moedig je kind aan en laat hem/haar tegelijk met jouw poetsen. Zorg voor een tandenborstel voor hem haar en speciale kindertandpasta. Door een gezamenlijk moment te maken van het tanden poetsen, zorg je voor een bepaalde routine die ze na verloop van tijd vanzelf zullen uitvoeren, zonder er verder bij na te denken. Begin met poetsen zodra de eerste tandjes doorgekomen zijn en zorg ervoor dat de melktanden gezond blijven en de basis er ligt voor het definitieve “grote-mensen-gebit”.

Handen wassen

Handen wassen is voor iedereen natuurlijk een grote must, maar omdat kinderen veel spelen en dus in aanraking komen met een heleboel viezigheden lopen zij een nog grotere kans op infecties en andere narigheden. Denk bijvoorbeeld aan spelen in de zandbak, vallen en met de handjes op een vieze ondergrond terechtkomen en natuurlijk nog veel meer. Leer je kind aan telkens zijn/haar handen te wassen na het spelen, voor het eten en na gebruik van het toilet. Tegenwoordig bestaan er speciale zeeppompjes met leuke kleurtjes en figuurtjes die ervoor zullen zorgen dat je kind het handen wassen ook een stuk leuker zal gaan vinden. Denk er ook aan regelmatig de nageltjes van je kind kort te knippen, aangezien zich makkelijk vuilresten onder de nagels kunnen opstapelen.

Handen wassen het stappenplan;

  • Was je handen onder stromend water.
  • Gebruik hierbij vloeibare zeep.
  • Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels .
  • Spoel je handen goed af.
  • Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek.

Het gebruik van een papieren wegwerphandoek is het meest hygiënisch. Onder ringen kunnen zich op de huid bacteriën ophopen. Ringen kunnen daarom het beste afgehaald worden voor het handen wassen. Als er geen stromend water aanwezig is, dan is het gebruik van een desinfecterende handgel op alcoholbasis een alternatief. Dit werkt alleen als er geen zichtbaar vuil aan de handen zit.

Douchen of bad nemen

Een bad of douche nemen vinden veel kleine kinderen leuk en vaak begin je hier al heel vroeg mee. Het samen douchen met je baby zorgt ervoor dat je hij/zij aan water kan wennen. Onder de douche spelen (of in bad) komt vaak als ze wat groter zijn. Hoewel dit een leuk en speels moment mag zijn, dient er ook de nodige aandacht besteed te worden aan het eigenlijke doel, namelijk de lichaamshygiëne. Je kunt dit aanpakken door je kind als beloning nog even in het water te laten spelen nadat het grondig gewassen is. Dit houdt in dat het hele lichaam van het kind goed gewassen is. De intieme delen  goed schoonhouden is hier onderdeel van en wordt vaak over het hoofd gezien.

Haren wassen vinden de meeste kinderen niet leuk. Probeer dit dan ook zo leuk mogelijk te make, bijvoorbeeld door het kind te laten helpen met zijn/haar hoofde insoppen. Zing een liedje, blijf tegen het kind praten….blijf in ieder geval positief en word niet boos als het niet zo gaat als dat jij zou willen. Kindershampoo zorgt ervoor dat, als er shampoo in de ogen terechtkomt, dit geen brandend gevoel geeft. Verder bevat het vaak bestanddelen waardoor de haren nadien makkelijker uit kunt kammen. Een ander minder aangenaam ding is vaak het schoonmaken van de oren. Toch is dit uitermate belangrijk en kan dit gehoorproblemen voorkomen. Laat je kind dit echter niet zelf doen, omwille van het risico op het veroorzaken van schade aan het trommelvlies.Schone kleding aantrekken kan je aanleren als afsluiter van het bad- of douchemoment, net zoals dit iedere morgen een vaste routine zou moeten worden.

Je kind doet wat het ziet

Inzake hygiëne en -verzorging is het heel belangrijk dat een kind een goed voorbeeld krijgt. Veel van wat hij of zij op dit vlak doet, is omdat ze hetzelfde willen doen als papa en/of mama. Overdrijf dus gerust als jij je tanden poetst, handen wast, een douche neemt enzovoort. Wees bovendien ook enthousiast als je kind het zelf doet, voorzie een beloning en bejubel hem of haar. Al deze zaken zullen als extra motivering dienen en na verloop van tijd zal je kind alle hygiënische bezigheden uit zichzelf gaan doen, zonder er verder bij na te denken. Een goede hygiëne zal heel wat ongemakken en kwaaltjes tegen gaan en de algemene gezondheid van je kind ten goede komen.

Beeld: Fun cheerful happy toddler baby taking a bath from Shutterstock/MSharova

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.