Uitgeverij ROSE stories lanceert met trots haar nieuwste boek Idje wil niet naar de kapper. Een avontuurlijk, humoristisch en rijk geïllustreerd prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Idje, de stoere hoofdrolspeler is een nieuwe held in kinderboekenland: een held met een enorme bos krullen die daar alle voordelen van benut. Zijn nette moeder vindt echter dat het tijd wordt voor een bezoekje aan de kapper en vanaf dat moment doet Idje er alles aan om dit te voorkomen…

Idje wil niet naar de kapper is een creatie van debuterend kinderboekenschrijver Michael Middelkoop en illustrator Lisa van Winsen. De samenwerking tussen Michael en Lisa en het idee voor het verhaal is ontstaan vanuit het Kinderverhalentraject van ROSE stories. Het boek draagt bij aan de missie van ROSE stories om meer verhalen met een inclusief en divers karakter te presenteren en te vertellen aan een breed publiek. Door deze verhalen komen kinderen op een natuurlijke en positieve manier in aanraking met diversiteit in onze samenleving. Het boek is mede tot stand gekomen door een succesvolle crowdfundingscampagne op www.voordekunst.nl en online en in de boekhandel te koop voor 14,95 euro. 

Het belang van dit boek: culturele diversiteit & inclusiviteit

Er is nog steeds nauwelijks kinderliteratuur met (niet-stereotype) rollen voor personages van niet-westerse afkomst. Terwijl juist tijdens de jeugd een fundament wordt gelegd voor het zelfbeeld en wereldbeeld. Idje draagt bij aan de missie van ROSE stories om kinderen verhalen voor te kunnen lezen waarin culturele diversiteit op vanzelfsprekende wijze in de verhalen verweven is. Originele verhalen over stoere jongens en meisjes, die eropuit trekken en de wereld verkennen. Verhalen waarin kinderen, ongeacht nationaliteit of geslacht, zichzelf herkennen. Of ze nu zelf Idje zijn, Idje als vriendje hebben of een Idje zouden willen leren kennen. ROSE stories gelooft dat met een groter aanbod van boeken waarin kinderen met een niet-westerse achtergrond de hoofdrol hebben, kinderen een realistischere afspiegeling van de samenleving te zien krijgen en hier op een positieve manier mee in aanraking komen.

Michael Middelkoop: “De boodschap van Idje is universeel: wees trots op wie je bent. Maar zijn wereld is uniek: Idje is een held met kroeshaar en een kleurtje. Zulke helden zag ik niet tot nauwelijks in de boekenrekken van mijn jeugd, terwijl dat juist zo belangrijk is. Voor het zelfvertrouwen van kinderen, maar ook voor een breder en realistischer beeld van de moderne wereld. Kinderen komen in alle soorten en maten. Het is dan ook belangrijk dat ze opgroeien met helden in alle soorten en maten. Ik ben dan ook trots op deze samenwerking met ROSE stories, die als uitgeverij het kinderboekenaanbod inclusiever wil maken.

“We moeten kinderen laten weten dat het oké is om jezelf te zijn. Daarom zou ieder kind het gevoel moeten hebben dat zij de hoofdpersoon in het boek kunnen zijn,” aldus Lisa van Winsen

ROSE kinderverhalentraject

In het ROSE kinderverhalentraject worden getalenteerde beginnende auteurs en illustratoren begeleid bij het maken van hun eerste kinderverhaal. Met masterclasses en persoonlijke coaching van prominente namen uit het kinderboekenvak, brengen de deelnemers tijdens het traject hun eigen verhaal/illustraties naar het hoogste niveau. Aan het einde van het traject creëerden Michael en Lisa samen dit originele en fraai geïllustreerde kinderboek.

Over Idje wil niet naar de kapper

Idje wil niet naar de kapper is een kinderboek voor kinderen vanaf 3 jaar en gaat over de eigenwijze Idje die niet naar de kapper wil, omdat hij zijn grote bos krullen niet kwijt wil raken. Het ziet er namelijk niet alleen heel mooi uit, maar is ook nog eens hartstikke handig! Hij kan namelijk allemaal dingen met zijn haar die niemand anders kan, zoals vieze groente verstoppen of figuurtjes maken. Als de dag aanbreekt dat zijn nette moeder het niet meer aankan, gaan Idje en zijn magische afro er alles aan doen om mam te slim af te zijn…

Titel: Idje wil niet naar de kapper
Auteur:  Michael Middelkoop is filmmaker en regisseert films en reclames. Toen hij vader werd van Idris Zé wilde hij graag verhalen voorlezen over kinderen in alle krullen, soorten en maten. Dat inspireerde hem bij het schrijven van Idje wil niet naar de kapper.
Illustrator: Lisa van Winsen studeerde grafische vormgeving en daarna Illustratie aan de Kunstacademie. Met haar illustraties wil ze de fantasie van kinderen prikkelen, zodat ook zij in hun hoofd overal heen kunnen gaan en het idee hebben dat alles mogelijk is.
Uitgever: ROSE stories
ISBN: 978 90 828 3438 3
Verkrijgbaarheid: In de boekhandels en online via de webshop van ROSE stories.
Prijs: 14,95 euro (excl. verzendkosten)

47 thoughts on “ROSE stories lanceert prentenboek: Idje wil niet naar de kapper

 1. Ik zou dit boek graag aan mijn dochtertje willen voorlezen, omdat het verhaal me heel leuk lijkt en de illustraties prachtig zijn! En natuurlijk vind ik het een mooi boek, omdat mijn dochter zo spelenderwijs leert dat niet iedereen er hetzelfde uit ziet. Of je nu prachtig kroeshaar of blonde piekhaartjes hebt, we zijn allemaal mooi!

 2. Mijn kleinzoon is net anderhalf, maar geniet erg van de voorleesmomenten. Lekker op oma’s schoot bladeren we door de boekjes. Hij kijkt me lachend aan als ik met een gekke stem praat. Ik weet zeker dat we samen van dit boekje zullen genieten.

 3. Wat geweldig voor mijn Chinese kleindochter die ook niet graag naar de kapper wil en wel dol is op boekjes lezen!

 4. Ik win het boekje graag voor mijn 2 nichtjes (3 1/2 jaar) en dochter (bijna 2 jaar). Hun oma, mijn moeder, is al 42 jaar kapster en knipt graag de dames hun haren… Al vinden zij dat niet altijd even leuk!
  Zo’n boekje komt goed van pas 😀

 5. Als ik dit boek win zou ik het heel graag voor willen lezen aan mijn kleine nichtje.. ze zal binnenkort voor het eerst naar de kapper gaan en ja dat is toch wel even spannend… de vraag is nog of ze het bezoekje aan de kapper leuk zal vinden maar wat ik wel zeker weet is dat ze het voorlezen van dit boekje in ieder geval leuk vind!

 6. Deze boek wil ik heel graag voorlezen aan mijn lieve dochtertje. Ik lees haar vaak boeken voor, maar het zijn altijd weer hetzelfde boeken. Deze boek wil ik haar ook vaak voorlezen! Het lijkt me een hele mooie boek.

 7. Ik lees hte boek graga voor aan mijn zoontje,hij huilt ne meestal bij de kapper,misschien gaat het dan voortaan wat beter

 8. Ontzettend leuk boekje! Ik werk in het onderwijs en vind het daarom extra leuk om met mijn nichtjes boekjes te lezen. Ik doe graag mee!

 9. Wat een leuk boekje. Ik ga het voorlezen aan mijn kleinzoon en straks aan zijn zusje. Hij vindt de kapper niks en dit helpt misschien.

 10. Wij houden erg van samen boekjes lezen. Ben er erg nieuwsgierig naar, ziet er leuk uit. Mijn eigenwijze dochtertje wil ook niet naar de kapper …

 11. Lijkt me geweldig voor de basisschool in de multiculturele wijk, waar ik met mijn dochters boeken laat zwerven.

 12. Oh, dit is een geweldig boekje voor mijn jongste zoontje. Die wilt niet naar de kapper, dus ik knip vaak zelf zijn haren. Maar sinds kort mag hier geen tondeuse meer aan te pas komen want meneer vindt dit geluid maar eng. Dus ik ben eigenlijk wel klaar met kapster spelen en wil hem naar een echte kapper zien te krijgen. Dit boek zou een mooi zetje richting de kapper kunnen zijn, want hij is wel dol op lezen! 😊

 13. Ik wil het graag lezen met mijn zoontje. Elke 2 maanden naar de kapper, omdat z’n haar hard groeit en ik lang haar bij hem niet zo leuk vind. Maar hij vindt de kapper niet zo leuk… Hopelijk helpt zo’n boekje.

 14. Ik zou dit boek heel graag winnen voor in de Kinderzwerfboekenkast in mijn voortuin. Ik zou hem met trots vol in het zicht zetten, zodat een kind uit de buurt dit prachtige boek kan gaan lezen!!! (Maar voordat ik hem een zwerfsticker geef lees ik hem eerst stiekem even thuis met de kids, sssssstttt….)

 15. Ik werk bij de VoorleesExpress Amsterdam. Daar hebben we een boekenkast waar voorleesvrijwilligers boeken kunnen lenen voor kids met zeer diverse culturele achtergronden. Ik zou dit mooie boek daar heel graag aan toevoegen! 🙂

 16. Ik zou dit boek willen winnen voor mezelf. Als auteur van kinderboeken lees ik ook graag kinderboeken van andere auteurs. Inspiratie opdoen. En natuurlijk voor mijn kinderen later.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.