We willen allemaal dat onze kinderen zo gezond mogelijk door het leven gaan en vooral lekker groeien. Kinderen zijn ons mooiste geschenk en we willen hen de beste voedingsstoffen en vitamines meegeven. We kennen allemaal wel de gekleurde potjes met gekleurde kindervitamines (zijn net snoepjes) erin. Voor de kids geen probleem om in te nemen en wij maar denken dat we gezond bezig zijn. Door deze kindervitamines krijgt je kind wel degelijk vitamines in, maar vaak zelfs veel te veel. In dit artikel neem ik je mee langs alle in -en outs rondom kindervitamines, zodat je de afwegen om deze te geven misschien nog eens opnieuw bekijkt. Laten we snel beginnen.

Een overdosis

Kinderen hebben minder vitamines nodig dan volwassen. Dit klinkt logisch, want hun lijfje is ook een stuk kleiner. Voor kinderen zijn er dan ook potjes met kindervitamines en voor volwassenen zijn er de ‘normale’ vitaminepotjes. Zo krijgt ieder een juiste dosering binnen en is er geen probleem. Prima toch? Helaas is dit niet hoe het in de praktijk werkt. Een fijn feitje wat veel mensen niet weten, is dat in kindervitamines vaak meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit. De dosering is meestal gelijk aan die van vitaminepillen voor volwassenen. Als je je kind dus dergelijke vitaminepillen geeft, bestaat de kans dat je kind er te veel van binnen krijgt. 

Te veel vitamine klinkt misschien niet meteen als iets ernstigs, maar voor sommige vitamines kan dit wel degelijk schadelijk zijn. Indien een kind te veel vitamine A of foliumzuur binnenkrijgt, kan dit vervelende gevolgen hebben. De etiketten van kindervitamines zijn dus niet betrouwbaar en de waardes hierop zouden door de consumentenbond opnieuw moeten worden vastgesteld. 

Wat heeft mijn kind dan wel nodig? 

Ieder mens of kind kan een vitamine te kort hebben door een onderliggend probleem of tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Dit is eenvoudig te checken met een vitamine test. Maar als je kind gezond en gevarieerd eet dan krijgt hij makkelijk genoeg vitamines en mineralen binnen. Gezond eten is altijd de beste oplossing en een vitaminepil kan daar doorgaans niet tegenop. 

Toch zijn er bepaalde vitamines die een positief effect kunnen hebben op de groei en gezondheid van je kind. Voor een baby is de aanvulling van vitamine K een must voor een goede bloedstolling. Vitamine K zit in een flesje en hierdoor kun je de dosering helemaal zelf bepalen. De eerste 12 weken heeft u baby maar liefst 150 microgram extra vitamine K nodig. Tot 4 jaar heeft elk kind 10 microgram extra vitamine D nodig. Ondanks dat kinderen veel buitenspelen en zich begeven in de buitenlucht, vallen deze vitamines daar niet voldoende uit te halen. Extra vitamine D is bevorderlijk voor sterke botten en tanden voor kinderen tot 4 jaar. Hiervoor kan je jouw kind eventueel vitaminepillen geven. Let bij deze pillen wel goed op de dosering en vraag de drogist om advies indien nodig. 

Beeld: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.