Kinderen (vooral de kleintjes) zijn gemiddeld 6 tot 10 keer per jaar flink verkouden. Nu de winter weer voor de deur staat en de herfst gewoon al naar binnen is gestapt, merk ik dat de kinderen weer wat snotterig worden. Ikzelf heb er ook alweer last van.. tja, de “r” zit in de maand. Maar wat moet je ook alweer niet doen als je kindje verkouden is? En wat dan eigenlijk wel?

#1 Smeer geen menthol crème/zalf/gel op de borst van je kleintje
Een absolute no-go is het smeren van menthol crème/zalf/gel op de borst van je kleintje. Studie wijst namelijk uit dat mentholgel zelfs een luchtwegontsteking kan veroorzaken, die de ademhaling van zuigelingen en peuters ernstig kan beperken. Wil je iets soortgelijks gebruiken, kies dan liever voor Luuf. Dit wrijfmiddel is speciaal ontwikkeld voor de kleintjes.[bol_product_links block_id=”bol_5a0947ce2a377_selected-products” products=”9200000037153853″ name=”luuf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

#2 Niet roken
We zijn bijna 1,5 maand gestopt met roken en dat gaat ons goed af. Ondanks dat we altijd buiten stonden, namen we de rooklucht mee naar binnen, niet lekker en ongezond dus. Zorg er voor dat je sowieso niet in de buurt van je kinderen rookt en vermijd rokerige ruimtes, zeker als je kindje verkouden is! Een benauwd kind zit echt niemand op te wachten.

#3 Zorg voor een fijne oppas als je weg moet
Natuurlijk hebben we allemaal te maken met verplichtingen en kun je je niet gaan ziekmelden, als je kindje ziek is. Zorg daarom voor een fijn en vertrouwd persoon, die op het kindje gaat passen. Het is vervelend als je weg moet terwijl je kindje er zo aan toe is, maar soms kom je er gewoonweg niet onderuit. Je kindje voelt zich het fijnste bij jou, dat is een feit…en dat maakt het allemaal nog een stuk moeilijker. Zodra je weer thuis bent kun je weer heerlijk knuffelen, dat is een mooi vooruitzicht toch?

#4 Gooi niet de verwarming omhoog in de kinderkamer
Misschien voelt je kindje koud aan, maar zet absoluut niet de verwarming hoger in de kinderkamer. Eventjes heel eerlijk; wij hebben bijna nooit de verwarming aan op de slaapkamers, dit is namelijk erg ongezond. De ideale temperatuur voor een kinderkamer is tussen de 16 en 18 graden…ook als je kleintje ziek is!

#5 Ga niet de kou in, als het niet nodig is
Als je kindje ziek is, is het niet het moment om naar de kinderboerderij te gaan of een flinkje wandeling te gaan maken. Moet je toch echt naar buiten, kleed dan in ieder geval je kindje goed warm aan.

Maar wat moet je nou wel doen?

#1 Geef je kindje veel te drinken
Goed drinken is natuurlijk altijd een must, maar zeker tijdens een verkoudheid (of met koorts) is dit een extra aandachtspuntje. Door al dat snot verliest je kindje meer vocht dan normaal, dus dat moet weer aangevuld worden. Door veel te drinken houd je het vochtniveau op peil en komt ook het slijm los.

#2 Een verstopte neus
Als ik zelf iets echt verschrikkelijk vind, dan is het een verstopte neus. Laat staan zo’n kleintje, die ook nog eens niet weet hoe hij/zij ermee om moet gaan. Gebruik in dit geval een neusspray, zoutoplossing of neusdruppels. Ik vind zelf altijd een neusspray makkelijker, maar het is maar net waar je je het beste bij voelt natuurlijk. Tevens zijn er neuspompjes te koop, waarmee je het neusje van je kleintje leeg kunt zuigen. Ikzelf heb deze eigenlijk nog nooit gebruikt, maar sommige moeders zweren erbij. [bol_product_links block_id=”bol_5a0949a025fd0_selected-products” products=”9200000039539735,9200000001639427,9200000054610533″ name=”griep” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

#3 Indien nodig; stomen
Inademen van stoom kan helpen bij het oplossen van slijm en het verminderen van de benauwdheid. Ga met je kleintje in de badkamer naast een stomende douche zitten. Nog een tip: maak de ruimtes in huis vochtiger door bakjes water aan de verwarming te hangen.

#4 Leg het matrasje iets omhoog
Plaats een kussen of dikke handdoek onder het hoofdeinde van het matras van je kleintje. Doordat je kindje iets schuiner ligt, hoopt het slijm niet op in de neus en kan hij hopelijk wat vrijer ademhalen. Ook zal het hoesten waarschijnlijk wat minder worden,

#5 Luchtige kleding is belangrijk
Kleed je kindje, als het thuis is, nooit te warm aan. Kies voor katoenen kleding. Dit zit niet alleen heel erg lekker, maar is ook fijn voor je kleintje als hij/zij koorts heeft door de verkoudheid. Katoen zal er voor zorgen dat je kindje het niet te heet krijgt en goed zijn/haar warmte kwijt kan.

Afbeeldingen: Pixabay

9 thoughts on “Kleintje verkouden? Dit moet je niet doen…en dit wel!

  1. Hier zijn de snottebellen ook weer gespot haha. Ik heb altijd luuf in huis en geef ze neusspray. De zakdoekjes zijn niet aan te slepen!

  2. Goed van jullie dat jullie gestopt zijn met roken. Verder is het natuurlijk altijd verstandig om van de producten die je voor jezelf gebruikt te kijken of die ook voor kinderen geschikt zijn. Al met al fijne tips die je geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.