Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een besmettelijke huidaandoening die vooral bij kinderen voorkomt. Het wordt veroorzaakt door bacteriën en kan leiden tot rode bultjes, blaren en korstjes op de huid. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandeling van krentenbaard.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een besmettelijke huidaandoening die veroorzaakt wordt door bacteriën. De meest voorkomende bacteriën die krentenbaard veroorzaken zijn Staphylococcus aureus en Streptococcus pyogenes. Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud, maar kan ook bij volwassenen voorkomen.

Symptomen van krentenbaard

De symptomen van krentenbaard zijn rode bultjes, blaren en korstjes op de huid. De bultjes kunnen jeuken en pijnlijk zijn. Na verloop van tijd kunnen de bultjes openbarsten en ontstaan er gele korstjes. Krentenbaard komt meestal voor op het gezicht, de neus, de mond en de handen, maar kan zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Oorzaken van krentenbaard

Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacteriën die op de huid leven. De bacteriën kunnen de huid binnendringen via kleine wondjes, krassen of insectenbeten. Kinderen die vaak aan hun gezicht en handen zitten en nagels bijten, lopen meer risico op het ontwikkelen van krentenbaard.

Behandeling van krentenbaard

Krentenbaard kan worden behandeld met antibiotica crème of antibiotica tabletten. De crème moet op de aangedane plekken worden aangebracht en de tabletten moeten worden ingenomen volgens de voorgeschreven dosering. Het is belangrijk om de handen regelmatig te wassen en de plekken met krentenbaard niet aan te raken om verdere verspreiding van de bacteriën te voorkomen. Bij ernstige gevallen van krentenbaard kan het nodig zijn om een antibioticakuur te volgen.

Preventie van Krentenbaard

Om krentenbaard te voorkomen, is het belangrijk om de huid schoon en droog te houden en kleine wondjes en krassen te desinfecteren. Kinderen moeten worden aangemoedigd om regelmatig hun handen te wassen en nagels kort te houden. Het is ook belangrijk om speelgoed, handdoeken en kleding regelmatig schoon te maken en te wassen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.