Sommige kinderen hebben moeite met het binnen krijgen van gezonde en gevarieerde voeding doordat ze bijvoorbeeld moeite hebben met het eten van vis, fruit of groente. Het resultaat hiervan is dat een kind niet de dagelijkse hoeveelheid aan voedingsstoffen binnen krijgt die een kind wel nodig heeft voor zijn of haar groei en ontwikkeling. Erg belangrijk zijn vitaminen, mineralen en omega 3 vetzuren. Dit zijn de meest essentiële bouwstoffen! Ik vertel jullie hieronder meer over lijnzaad als voedingssupplement voor kinderen.

Van lijnzaad wordt altijd gezegd dat het een heel goed en gezond middel voor je is, het zou ook wel eens kunnen helpen bij de gezondheid van een kind. Maar wat is het nou precies? Lijnzaad is het zaad van vlas, wordt gebruikt als grondstof voor lijnzaadolie. Dit wordt eruit geperst met behulp van een zogeheten oliemolen. Lijnzaad is een echt ‘’superfood’’. De kleine zaadjes van de vlas zijn rijk aan alfa-linoleenzuur, dit is een omega 3 vetzuur. Omega 3 vetzuren zijn heel gezond en belangrijk voor ieder mens om in voldoende mate binnen te krijgen, en helemaal voor een kind als het in de groei. Daarnaast bevat het kalium, zink, magnesium, vitamine B1, vitamine B2 en ook is het rijk aan calcium. De omega 3 vetzuren die het lijnzaad bevat zijn dus gunstig voor je hart en bloedvaten. Echter het kan ook een negatieve werking hebben. Lijnzaad bevat polyfenolen en deze bevatten weer veel antioxidanten. Ook kunnen de vezels die erin zitten ervoor zorgen dat suikers minder snel door het bloed worden opgenomen.

Gebroken lijnzaad

Als je dit product koopt dan koop je altijd gebroken lijnzaad, meestal in de vorm van olie. Je moet lijnzaadolie altijd bewaren op een droge koele plek. 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad op een dag zal geen problemen opleveren. Maar een te grote hoeveelheid lijnzaad tot je nemen is niet aan te raden. In lijnzaad zitten namelijk ook cyanogenen, welke het lichaam kan omzetten in cyanide, wat een hele gevaarlijke gifstof is. Dagelijks de aanbevolen hoeveelheid lijnzaad tot je nemen kan totaal geen kwaad, maar een te hoge dosis is echt niet goed voor je. Hoe fijner het zaad gemalen is hoe groter de kans is dat bepaalde verbindingen die schadelijk zijn opgenomen kunnen worden door het lichaam. Oftewel…TE veel is nooit goed…houd je altijd aan de geadviseerde hoeveelheid!

Soepele stoelgang

Lijnzaad wordt ook gebruikt voor mensen die problemen hebben met hun stoelgang. Dit komt omdat het zaadje ook heel veel vezels bevat die zich in de darm volzuigen met vocht, wat zorgt voor een soepelere stoelgang. Verder geeft het een verzadigd gevoel omdat het een reinigende werking heeft op de darm.

Uitgelichte afbeelding: Heap of Flax seeds or linseeds in spoon and bowl from Shutterstock/Halil ibrahim mescioglu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.