Een “bakkie pleur”, dat is waar de meeste moeders die ik ken de dag mee beginnen. Voordat het eerste kopje (uiteraard gezet met een fijne machine van Coolsound) leeg is, kun je maar beter geen (stomme) vragen stellen. Ikzelf ben geen koffie-fan, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet interessant vind om uit te zoeken, wat dat bakkie nou eigenlijk zo gezond maakt (behalve dat je er schijnbaar een beter humeur van krijgt tijdens de ochtendspits). Let op! Ik vertel je meer!

Rijk aan antioxidanten

Koffie zit boordevol antioxidanten, vooral groene koffiebonen. Antioxidanten zijn stoffen die in bepaalde voedingsmiddelen zitten en die goed zijn voor onze gezondheid. Ze beschermen ons lichaam tegen schadelijke indringers, zoals vrije radicalen. Vrije radicalen zijn kleine boosdoeners die schade kunnen veroorzaken in ons lichaam. Gelukkig hebben we antioxidanten die deze vrije radicalen kunnen tegenhouden. Antioxidanten kun je vinden in verschillende soorten voedsel en ook in supplementen. Vitamines C en E, selenium en bèta-caroteen zijn voorbeelden van antioxidanten. Ze helpen ons lichaam gezond te blijven en te beschermen tegen schade.

Goed voor je koppie

Koffie bevat cafeïne, het actieve bestanddeel dat je lichaam en geest stimuleert en activeert. Het verbetert bepaalde cognitieve functies en het geheugen. Cafeïne helpt je ook geconcentreerd, energiek en alert te blijven, wat een extra voordeel is van het drinken van koffie, zowel zwart als met melk. Daarnaast kan het drinken van koffie ook nog eens helpen tegen hoofdpijn. Dubbel goed voor het koppie dus! Cafeïne heeft van nature het vermogen om de bloedvaten te verwijden. Dit helpt de bloeddruk te verlagen, door te voorkomen dat de spieren in je aderen samentrekken en vernauwen. Mensen die last hebben van hoofdpijn kunnen baat hebben bij het drinken van koffie, vooral met wat melk erbij. Let wel op dat je niet overdrijft, aangezien 3 kopjes koffie per dag al te veel kunnen zijn en juist hoofdpijn en migraine kunnen veroorzaken.

Draagt bij aan gewichtsverlies

Cafeïne wordt al lange tijd gebruikt als hulpmiddel bij gewichtsverlies en is vaak te vinden in verschillende stoffen, crèmes en andere producten. Dit komt doordat cafeïne een proces in het lichaam versnelt dat “thermogenese” wordt genoemd, waarbij het lichaam natuurlijk vet verbrandt. Het drinken van zwarte koffie is gunstiger voor gewichtsverlies dan koffie met melk, mogelijk vanwege het vetgehalte in de melk of toegevoegde suiker, die bekend staan als bijdragers aan gewichtstoename. Natuurlijk val je niet alleen af door koffie te drinken uit jouw dure koffiemachine. Het is het beste om je dagelijkse kopje koffie te combineren met regelmatige lichaamsbeweging, gezond en voedzaam eten en het drinken van voldoende water. Net zoals bij de wijn geldt hier het volgende: geniet, maar drink met mate!

Afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.