Steeds meer meisjes en jonge vrouwen in Nederland hebben te maken met menstruatiearmoede. Uit recent onderzoek in opdracht van Always* blijkt dat bijna 53.000 meisjes soms school missen omdat zij onvoldoende geld hebben om menstruatieproducten te kopen: een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar. Dit is deels te verklaren door de gevolgen van de Covid-19 crisis.

Van menstruatiearmoede wordt gesproken wanneer een vrouw of meisje geen geld heeft om de middelen te kopen die zij nodig heeft om haar menstruatie hygiënisch en zelfverzekerd door te komen. Uit onderzoek in opdracht van Always blijkt dat het probleem ook in Nederland onder veel meisjes voorkomt, en dit jaar zelfs is toegenomen. “In 2021 heeft 1 op de 12 meisjes soms geen geld om menstruatieproducten te kopen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar,” licht Stèphanie Swart van Always toe. “Hoewel het probleem gelukkig steeds meer erkenning krijgt, is het helaas ook voor meer meisjes de dagelijkse realiteit. Bij Always geloven wij dat ieder meisje zich zelfverzekerd moet kunnen ontwikkelen. Daarom is Always vorig jaar gestart met dit initiatief waar zij nu gevolg aan geeft: Always doneert dit jaar opnieuw maandverband aan Nationaal Fonds Kinderhulp en Voedselbanken Nederland om menstruatiearmoede te bestrijden. Ook willen wij  de schaamte die vaak rond dit onderwerp heerst helpen weg te nemen met een bewustwordingscampagne.” 

De invloed van Covid-19

De economische impact van de coronapandemie heeft het probleem verergerd. Uit het onderzoek blijkt dat 67.000 meisjes sinds de start van de Covid-19 crisis meer moeite hebben om maandverband en tampons te kunnen kopen dan daarvoor. En van hen geeft bijna 40% aan dat dit komt dit doordat hun familie de producten niet meer kan betalen. “Dit toont nog eens aan hoe urgent dit probleem is,” aldus Jan Wezendonk, Directeur van Nationaal Fonds Kinderhulp. “De pandemie heeft een grote negatieve impact gehad op de ontwikkeling van veel jonge meiden doordat zij lange tijd niet naar school konden en veel gemist hebben in hun sociale ontwikkeling. Juist voor deze doelgroep is het extra belangrijk dat zij nu in staat is die achterstand in te halen en geen school meer te missen. Daarom juichen wij dit initiatief toe en zijn wij heel blij dat wij meisjes en vrouwen pakken maandverband kunnen aanbieden.”

Het taboe doorbreken

Gelukkig lijkt het taboe dat vaak nog heerst rond menstruatie langzaam kleiner te worden. Meisjes en jonge vrouwen durven iets gemakkelijker over hun menstruatie te praten dan voorheen: waar in 2020 1 op de 9 aangaf niet over hun menstruatie te durven spreken**, is dat inmiddels 1 op de 10. Toch vormt menstruatie voor veel meisjes en jonge vrouwen nog een obstakel in hun dagelijkse leven: ruim 1 op de 3 zegt soms school of een sociale afspraak af omdat zij ongesteld is. Hierdoor worden meisjes belemmerd in hun ontwikkeling en sociale leven.

Olcay Gulsen, modeontwerpster en onderneemster, erkent het taboe dat nog steeds heerst rondom dit onderwerp: “Als ambassadeur van de Voedselbank zie ik van dichtbij hoe hard sommige mensen onze hulp nodig hebben. Uit eigen ervaring weet ik wat opgroeien in armoede voor impact heeft. Je schaamt je voor je financiële situatie, en zeker wanneer je hierdoor geen menstruatieproducten kunt kopen is er sprake van een dubbel taboe. Ik ben daarom heel blij met deze donatie van maandverband en creëer graag samen met Always bewustwording rondom dit belangrijke onderwerp.”

Het initiatief van Always

Met het initiatief “Stop Menstruatiearmoede” wil Always menstruatiearmoede onder de aandacht brengen en het taboe doorbreken. In 2020 is Always gestart met dit initiatief en werden meer dan 500.000 producten gedoneerd. Dit najaar doneert Always opnieuw producten aan Voedselbanken Nederland en Kinderhulp. Voor ieder pak maandverband dat bij Kruidvat gekocht wordt tussen 11 oktober en 28 november 2021, doneert Always twee producten. Dankzij dit initiatief krijgen meisjes en jonge vrouwen toegang tot gratis menstruatieproducten via Voedselbanken Nederland en Kinderhulp. De Voedselbank geeft het maandverband uit vanuit haar uitgiftepunten aan iedereen die aangeeft daar behoefte aan te hebben. Kinderhulp, dat zich inzet voor de strijd tegen armoede onder kinderen, kan dankzij deze donatie meisjes gedurende een langere periode van maandverband voorzien.

Via verschillende sociale mediakanalen met de hashtag #StopMenstruatiearmoede vraagt Always opnieuw aandacht voor het onderwerp.

Over Always

Always®, het nummer één merk in bescherming voor vrouwen tijdens de menstruatie, biedt een breed assortiment aan maandverband en inlegkruisjes voor ieder type lichaam, iedere menstruatie en ieders voorkeur. Het Always assortiment bevat Always Ultra, Always Platinum, Always Cotton Protection, Always Sensitive, Always Maxi, Always inlegkruisjes en Always Discreet. Al meer dan 30 jaar steunt Always miljoenen meisjes wereldwijd, door hen te onderwijzen over de pubertijd en het opbouwen van zelfvertrouwen in deze periode. Daarnaast levert Always producten aan meisjes in nood. Always gelooft dat we samen een wereld kunnen creëren waarin de pubertijd een periode is waarin meisjes zich kunnen ontwikkelen tot zelfverzekerde vrouwen.

Kijk voor meer informatie op https://www.lekkerinhetleven.nl/merken/always.

* Kwantitatief onderzoek door No Ties, in opdracht van Always. Uitgevoerd in september 2021 onder een groep van 1.282 vrouwen in de leeftijdscategorie 12-25 jaar.
** Kwantitatief onderzoek door No Ties, in opdracht van Always. Uitgevoerd in juli 2020 onder een groep van 1.062 vrouwen in de leeftijdscategorie 12-25 jaar.

Beeld: Shutterstock

Een gedachte over “Menstruatiearmoede voor steeds meer meisjes de dagelijkse realiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.