November is Bloedserieus campagnemaand. Ziekenhuizen in heel Nederland houden dan voorlichtingsbijeenkomsten, extra (online) spreekuren en andere events over hevig menstrueel bloedverlies. HMB is een veelvoorkomend probleem, waarvoor echt aandacht gevraagd moet worden. In dit artikel lees je meer.

1 op de 5 vrouwen tussen 35 en 55 jaar heeft last van HMB

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft last van hevig menstrueel bloedverlies (HMB). In Nederland zijn dit ongeveer 500.000 vrouwen. Té veel vrouwen lopen door met ernstige menstruatieproblemen. Uit online onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat maar 54% voor dit probleem naar de huisarts gaat en slechts 28% bij de gynaecoloog belandt. Van de ondervraagden denkt 60% dat hevige menstruaties er nu eenmaal bij horen en weet 75% niet dat het om een medische aandoening gaat. Tijd om wat awareness te creëren!

Dagelijks functioneren wordt belemmerd

Uit online onderzoek van Radboudumc blijkt dat een derde van de vrouwen door hun menstruatie wordt belemmerd in het dagelijks functioneren. Van de ondervraagde dames zegt 54% last te hebben van een hevige menstruatie en ondervindt 38% zoveel klachten dat afspraken moeten worden afgezegd, of zelfs ziekmelding noodzakelijk is. Dat het een lastig onderwerp is om bespreekbaar te stellen, blijkt uit dat slechts 48,6% open is over dit probleem tegen familie of vrienden.

Op hevigbloedverlies.nl kun je de campagne Bloedserieus vinden, welke hevig menstrueel bloedverlies op de agenda zet. Op deze manier hopen ze dat vrouwen worden aangemoedigd om hun verhaal te delen. Niet alleen met elkaar, maar ook zeker met artsen en specialisten.

Gevolgen HMB

Hevig menstrueren kan allerlei vervelende lichamelijke klachten geven, denk aan ijzertekort ofwel bloedarmoede, vermoeidheid en menstruatiepijn. Daarnaast kan het je sociale leven ook flink belemmeren. Je kan het namelijk steeds lastiger gaan vinden om de deur uit te gaan, in verband met het hevige vloeien.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij hevig bloedverlies. Soms kan het best een beetje spannend zijn om naar een arts te gaan, zeker met zo’n intiem probleem als dit. Bedenk je goed; een arts komt zoveel verschillende zaken/problemen/klachten tegen in zijn/haar carrière, ook hier weet hij/zij prima mee om te gaan. Samen zoeken naar een oplossing is waar het om draait.

De huisarts adviseert vaak in eerste instantie hormoontherapie (anticonceptiepil of spiraaltje). Mocht dit niet het gewenste effect hebben, dan zal je worden doorverwezen naar een gynaecoloog. De gynaecoloog zal met behulp van een echo kijken of er bijvoorbeeld myomen aanwezig zijn in de baarmoeder, welke hevig bloedverlies veroorzaken. Is dit niet het geval? Dan is de NovaSure behandeling een optie om hevig menstrueel bloedverlies te behandelen.

Medisch erkende aandoening

HMB is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, eenvoudige oplossingen bestaan. Het is belangrijk te weten wélke oplossingen dat zijn, zodat je goed bent voorbereid op een gesprek met de arts.

Beeld: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.