In de zomer hoor je bijna niemand klagen als ze op de fiets naar hun bestemming moeten. Iedereen weet dat fietsen goed voor je lichaam is en beter voor het milieu. In de winter is het meestal een ander verhaal. De dagen zijn korter, kouder en natter. Met het openbaar vervoer of in een warme auto op weg gaan klinkt dan meestal veel aantrekkelijker. De fiets mag dan even in de schuur parkeren tot de weersverwachtingen weer beter worden. We raden je aan om toch vooral de fiets gewoon wel te pakken. Juist in de winter! De belangrijkste redenen om het hele jaar de fiets te gebruiken komen hieronder aan bod.

Je lichaam wordt er sterker door

Het vooruitzicht om in de regen of (vries)kou te moeten fietsen, kan je humeur danig verstoren. Kletsnat of bevroren handen en voeten kunnen je gemoedsrust ver beneden peil brengen. Niemand wil als een verzopen kat of ijsblokje op werk of school verschijnen, met een beetje geluk ben je na een paar uur eindelijk weer stabiel, moet je ook weer terug naar huis op de fiets in (weer die regen of kou). Toch gebeurt er in je lichaam en met je geest meer dan je denkt. Je lichaam bouwt weerstand op, je bent minder vatbaar voor ziektekiemen en tussen al die snotterende collega’s voel jij je fris en energiek. Je lichaam krijgt het op den duur minder snel koud door de opgebouwde weerstand. Om het warm te krijgen kun je intensiever bewegen door harder op de pedalen te stampen, waardoor je spieren meer warmte produceren.

Tip: in de vrieskou kun je (thermo)onderkleding dragen of meerdere lagen kleding dragen. Met regen kun je een goed waterafstotende regenjas aantrekken.

Je houdt geld over en bent sneller

Met de fiets hoef je niet te tanken, geen wegenbelasting of een ov- abonnement te betalen. Dat scheelt per maand een hoop geld die je overhoudt om leuke dingen mee te doen. Je hoeft met de fiets nooit in de file te staan en afhankelijk van je werkafstand, ben je meestal sneller op je werk dan met de auto. Je kunt binnendoor rijden, rijdt langzaam rijdend verkeer voorbij en draagt mee aan het milieu. Ik heb laatst zelf gekeken naar een omafiets van Mantel.com, omdat ook voor mij wat meer op de fiets zitten erg goed zou zijn. En die extra knaken besparen, dat klinkt al helemaal als muziek in mijn oren…het leven is tenslotte al duur genoeg!

Bewegen maakt slimmer

Bewezen is dat fietsende personen een beter hersenactiviteit hebben dan personen die niet of nauwelijks bewegen. De aanmaak van hersencellen worden verhoogd en je zuurstofgehalte in de hersenen nemen toe door de bloedcirculatie.

Fietsen is meer dan gezond!

Naast bovengenoemde zijn er nog meer gezondheidsredenen om je fiets te blijven gebruiken;

  • Goed voor je spijsvertering
  • Anti-stress
  • Houdt je huid vitaal en jong
  • Betere concentratie
  • Gezonde slaaprust
  • Helpt tegen overgewicht

Veilige en vooral leuke fiets kilometers gewenst!

Beeld: Woman riding bicycle with her legs in the air from Shutterstock/Rafal Olkis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.