Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij (jonge) kinderen. RS-virus is een afkorting voor Respiratoir Syncytieel virus. Eigenlijk krijgen bijna alle kinderen in hun eerste levensjaar een infectie met dit virus, alleen is het bij de één een stuk heftiger (en gevaarlijker) dan bij de ander. Het virus komt met name in de winter voor.

Wat is het RS-virus

Het gaat hier om een (verkoudheids)virus, waar je kindje mee in aanraking kan komen. Meestal blijft het bij een onschuldige verkoudheid, maar het kan ook leiden tot een ontsteking van de kleine luchtwegen, ook wel de bronchiën genoemd. Artsen noemen dit met een wat moeilijker woord; bronchiolitis. Dit laatste kan door veel verschillende virussen veroorzaakt worden die doorgaans heel onschuldig zijn. Ook het RS-virus is zo’n virus.

Het RS-virus veroorzaakt een infectie in de keel en in de neus. Vooral bij kinderen onder de 2 jaar kan het virus sneller voor een bronchiolitis zorgen. Het RS-virus kan soms zelfs leiden tot een ziekenhuisopname. De kans hierop is het grootst bij baby’s die jonger zijn dan 3 maanden en bij baby’s die vallen binnen een bepaalde risicogroep (bijvoorbeeld kinderen met aangeboren hart- of luchtwegafwijkingen en baby’s met een niet goed werkend immuunsysteem). Oudere kinderen en volwassenen kunnen het virus ook krijgen, maar bij hen veroorzaakt het meestal niet meer dan een verkoudheid.

Ziekteverschijnselen van het RS-virus

De eerste ziekteverschijnselen van het RS-virus lijken heel erg op die van een gewone verkoudheid. Denk bijvoorbeeld aan hoesten, een loopneus, een wat zwaardere ademhaling dan normaal en soms een lichte verhoging (tot 38 ℃). Bij veel kleintjes blijft het gelukkig hierbij. Zij zullen binnen twee weken weer de oude zijn.

Bij sommige kinderen worden de klachten ernstiger, zij kunnen ademhalingsproblemen krijgen. Daarnaast kunnen er verschillende symptomen de kop opsteken, die zeer  vervelend  zijn voor het kind. Ze kunnen bovendien wijzen op een bronchiolitis of een longontsteking. Neem daarom bij onderstaande symptomen (of een aantal ervan) altijd contact op met je huisarts.

 • Langdurige hoestbuien.
 • Een zware, brommende of piepende ademhaling.
 • Onrustig of minder alert zijn.
 • Kortademigheid en kortdurende ademstops (apneu’s).
 • Een snellere ademhaling (meer dan 40 per minuut), buikademhaling of intrekkingen (de spieren tussen de ribben trekken naar binnen bij het ademen).
 • De neusgaten verwijden zich sterk bij het inademen. Dit wordt neusvleugelen genoemd.
 • Duidelijk minder drinken dan normaal of onrustig drinken, en daardoor minder plassen. (let op uitdroging!)

Ziekenhuisopname uit voorzorg

Hoe jonger de baby, hoe kwetsbaarder hij is. Vooral baby’s tot 3 maanden kunnen echt behoorlijk ziek worden van het RS-virus. De luchtwegen van deze kleintjes zijn nog erg smal en het hebben van een infectie kost ze heel veel energie. Daarnaast is het afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld en daardoor is het minder goed in staat om een infectie op te vangen. Om deze redenen worden baby’s onder de 3 maanden die klachten hebben van een serieuze RS-virusinfectie, sneller (uit voorzorg) opgenomen in het ziekenhuis.

Besmetting RS-virus

Het virus is heel erg besmettelijk en wordt verspreid door druppeltjes in de lucht (door niezen, hoesten etc). Als de baby de besmette lucht inademt of een besmet voorwerp pakt en vervolgens zijn handen in zijn mond stopt, kan hij het virus al oplopen. Meestal kan je niet voorkomen dat je kindje besmet raakt. Oudere kinderen en volwassenen dragen het RS-virus ook bij zich, maar doordat hun afweersysteem een heel stuk sterker is en hun luchtwegen groter zijn, zijn de klachten vaak minimaal. Het kan dus zo zijn dat je het virus bij je draagt zonder dat je het weet en op deze manier kan je je kind besmetten.

Behandeling

Omdat het om een virus gaat, is het helaas niet te behandelen met antibiotica. Gelukkig hebben de meeste baby’s die geïnfecteerd zijn met het RS-virus milde klachten. Veel meer dan het kind goed laten uitzieken en het neusje spoelen met een gewone zoutoplossing kun je helaas niet doen. Vaak verdwijnen de meeste klachten binnen een week.

Neem direct contact op met je huisarts als je baby het erg benauwd heeft of andere symptomen heeft die passen bij een ernstigere infectie. Deze zal, als het nodig is, een xylometazoline neusdruppels adviseren. Houd ondertussen goed in de gaten of je kindje voldoende blijft drinken en plassen, ivm eventuele uitdroging. Als het echt nodig is zal de huisarts jullie doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Adviezen als je kindje het RS-virus heeft

Het kind zal zich best behoorlijk ziek voelen, dus probeer het allemaal zo comfortabel mogelijk te maken;

 • Geef het kind extra te drinken (zeker als het koorts heeft).
 • Zorg dat het kind genoeg rust krijgt, het hoeft niet in bed te blijven, maar een  drukke activiteit is echt geen goed idee.
 • Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen, kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende en als het kind het koud heeft of gaat rillen, kun je het altijd nog extra toedekken.
 • Gebruik een zoutoplossing om het slijm in de neus los te maken.
 • Rook niet in huis. Roken in huis verhoogt het risico op een ziekenhuisopname.
 • Als je kindje pijn of koorts heeft kun je altijd een paracetamol zetpilletje geven.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.