Slaaphouding: welke is het meest geschikt?

Slapen, het is noodzakelijk voor iedereen, maar ik kan over mezelf wel zeggen dat het een favoriete bezigheid is. Wist je dat je slaaphouding invloed kan hebben op je gezondheid? Of je nu op je rug, zij of buik slaapt, elke positie heeft een ander effect op je lichaam. Natuurlijk vertel ik je er meer over!

Slapen op je rug

Slapen op je rug wordt vaak beschouwd als de beste positie voor je wervelkolom en nek, omdat het zorgt voor een neutrale positie. Als je op je rug slaapt, is het belangrijk om een kussen te kiezen dat niet te hoog is en voldoende ondersteuning biedt aan je nek. Verder mag het matras niet te zacht zijn, omdat dit rugklachten kan veroorzaken.

Toch graag op je zij?

Dit is voor heel veel mensen de meest gebruikelijke slaappositie. Het kussen moet hoog genoeg zijn om je nek en hoofd te ondersteunen, zodat je wervelkolom recht blijft. Het matras moet stevig genoeg zijn om je lichaamsgewicht te ondersteunen en gelijkmatige drukverdeling te bieden.

Buikslapen niet optimaal

Buikslapen is helaas niet optimaal, omdat het je wervelkolom kan belasten en spanning in je nek kan veroorzaken. Buikslapers moeten dus eigenlijk altijd kiezen voor een zeer dun kussen, om te voorkomen dat hun nek in een onnatuurlijke hoek wordt gedraaid. Het matras moet niet te zacht zijn om voldoende steun te bieden.

Bij elke positie hoort een ander kussen

Nu je meer weet over de verschillende slaapposities en waar je op moet letten bij het kiezen van een kussen en matras, is het belangrijk om te weten dat er nog een andere oplossing is: een op maat gemaakt kussen. Bij Be Koala worden kussens op maat gemaakt voor al deze slaapposities. De kussens worden ook aangepast aan je lichaamsafmetingen en jouw matras, zodat je er zeker van kunt zijn dat je de beste ondersteuning krijgt en comfortabel slaapt.

Hoofdkussens Be Koala

Bij Be Koala hebben ze zich ingezet om een product te ontwikkelen dat niet alleen comfortabel is, maar ook milieuvriendelijk. Alle hoofdkussens en verpakkingen zijn volledig vrij van plastic. Wel zo fijn, want er is al genoeg plastic soep te vinden op onze planeet!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Be Koala | Kussen op maat (@be.koala)

Een kussen dat 100% biologisch is, is mogelijk

Bij Be Koala vinden ze het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor het productieproces. Daarom worden alle kussens op maat gemaakt in Nederland. Ze maken uitsluitend gebruik van duurzame en milieuvriendelijke materialen, welke 100% biologisch zijn, zoals biologisch katoen, biologisch kapok en biologische latexvlokken.

Als je kiest voor een op maat gemaakt kussen, krijg je een perfect passend kussen. Het kussen dat precies aansluit bij jouw slaaphouding, matras en lichaam, zodat je comfortabel kunt slapen en minder kans hebt op nek- en rugklachten. Een op maat gemaakt kussen zorgt er ook voor dat er geen materiaal verspild wordt.


Bij Be Koala staan ze voor duurzaamheid en kwaliteit. Ze geloven dat een goede nachtrust essentieel is voor een gezond en gelukkig leven, maar dit mag niet ten koste gaan van onze planeet. Daarom maken ze op maat gemaakte kussens zonder plastic en gebruiken ze alleen duurzame en natuurlijke materialen. Zo kun je niet alleen beter slapen, maar draag je ook bij aan een betere wereld.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Be Koala | Kussen op maat (@be.koala)

Mijn ervaring met het Be Koala hoofdkussen

Waar ik soms nog wel eens met een stijve nek wakker werd, heb ik daar sinds ik het kussen gebruik geen last meer van. Het kussen ligt heerlijk stevig en zorgt ervoor dat ik snel inslaap en ook langer doorslaap achter elkaar. Ik voel me ook een stuk minder moe als ik ‘s ochtends wakker word!

Bestellen gaat heel makkelijk en duurt niet lang. Aan de hand van een vragenlijst (je kussen wordt aangepast aan je lichaam, matras en slaaphouding) weten ze bij Be Koala precies hoe jouw perfecte kussen moet worden. Vervolgens wordt het kussen in Nederland gemaakt. Je kunt altijd 30 nachten proefslapen!

Nog een aantal tips om goed te kunnen slapen

Creëer een ontspannende slaapomgeving

Zorg ervoor dat je slaapkamer koel, donker en stil is. Gebruik eventueel oordopjes, een slaapmasker of een white noise apparaat om ongewenste geluiden en licht te verminderen.

Volg een vast slaapritueel

Probeer een vast slaapritueel aan te houden, door elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam een gezond slaap-waakritme te ontwikkelen.

Vermijd stimulerende middelen

Beperk het gebruik van cafeïne, nicotine en alcohol, vooral in de avonduren. Deze stoffen kunnen je slaap verstoren en de kwaliteit ervan verminderen.

Beperk schermgebruik voor het slapengaan

Blootstelling aan het blauwe licht van elektronische apparaten, zoals smartphones en tablets, kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoren. Probeer minstens een uur voor het slapengaan schermen te vermijden.

Ontspan voor het slapengaan

Neem de tijd om te ontspannen en tot rust te komen voordat je naar bed gaat. Dit kan worden bereikt door middel van ademhalingsoefeningen, meditatie, het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging gedurende de dag kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Probeer echter intense fysieke activiteit vlak voor het slapengaan te vermijden, omdat dit je juist energieker kan maken.

Let op je voedingspatroon

Eet licht in de avond en vermijd zware, vette maaltijden vlak voor het slapengaan. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals kamillethee, warme melk of een kleine snack met tryptofaan (bijvoorbeeld een banaan), kunnen helpen ontspannen en de slaap bevorderen.

Onthoud dat iedereen anders is en het kan zijn dat sommige tips beter werken dan andere. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou het beste werkt om een goede nachtrust te bevorderen.

Afbeeldingen: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.