Numsy NightCalm white noise

Witte ruis is over het algemeen een constant en monotoon geluid. Door hiernaar te luisteren krijgen je hersenen rust omdat ze niet worden afgeleid. Ook zorgt witte ruis ervoor dat omgevingsgeluiden worden weg gefilterd. Denk bijvoorbeeld aan het huilen van een kind, vuurwerk wat buiten wordt afgestoken, of het blaffen van een hond in de buurt. Wij gebruikten al een white noise apparaat voor de jongste van 5 jaar, maar onze oudste van 12 had er ook wel oren naar. Hij was dus erg blij dat we de Numsy NightCalm kregen om te kijken of het bij hem ook zo goed werkt. 

Numsy NightCalm white noise

Waarom witte ruis gebruiken?

Vaak beginnen ouders met witte ruis als ze een newborn in huis hebben. Deze heeft 9 maanden in de baarmoeder gezeten en al verwacht je het misschien niet, deze laat behoorlijk wat geluid door. Ze zijn het dus echt niet gewend om in de stilte in slaap te moeten vallen. Op je tenen lopen, de stofzuiger laten staan, of nooit meer de radio aan ‘omdat de baby slaapt’ is dus echt niet nodig. Slaap is wel noodzakelijk voor je kindje om op een goede manier te kunnen groeien. Een baby heeft het niet alleen nodig voor de fysieke groei, maar ook voor de ontwikkelingen van zijn of haar hersenen.

Natuurlijk kun je op latere leeftijd ook beginnen met witte ruis. Kies zeker voor een apparaat wat je mee kunt nemen. Altijd handig om op vakantie, bijvoorbeeld in een bungalowhuisje, witte ruis aan te kunnen bieden. Misschien kunnen jullie zelfs een beetje uitslapen, omdat het kind geen geluiden hoort waaruit blijkt dat ‘de dag begonnen is’.

Wist je dat één op de vijf volwassenen in Nederland last heeft van slaapproblemen? Waarschijnlijk herken je het wel; je gaat in bed liggen en vervolgens schieten er een heleboel gedachten door je hoofd. Niet handig en het resultaat is dat je vervolgens nog uren ligt te draaien of dat je het plafond naar beneden ligt te kijken. Langdurige slaapproblemen kunnen ervoor zorgen dat je grote problemen in je werk- of privéleven ontwikkeld omdat ze van grote invloed zijn op je fysieke en mentale gesteldheid!

De positieve impact van witte ruis op zowel slaapritme als concentratie is al in meerdere onderzoeken aangetoond. Ook beginnen steeds meer slaapcoaches en huisartsen het gebruik van witte ruis aan te raden.

Numsy NightCalm white noise nachtlamp

Hoe werkt witte ruis nou precies?

Witte ruis is een geluid dat op een ‘volle frequentie’ wordt afgespeeld. Dit houdt in dat het geluid alle verschillende frequenties omvat. Je hersenen zullen dus niet meer ‘wakker schrikken’ door plotselinge geluiden. Deze worden namelijk opgevangen door de witte ruis die zich afspeelt binnen jouw slaapkamer. Het constante monotone geruis geeft geen hinder, hoewel je er wellicht wel eventjes aan zal moeten wennen. Al snel zal je merken dat het juist prettig is om naar te luisteren.

Witte ruis filtert prikkels van buitenaf en zal er voor zorgen dat jij (of je kindje) gemakkelijker door kan slapen. Er ontstaat namelijk een betere koppeling tussen de verschillende slaapfases, als je slaapt met witte ruis. Deze slaapfases doorgaat ieder mens, jong en oud in zijn slaap. Veel newborns hebben nog moeite met het aan elkaar koppelen van deze verschillende slaapfases, maar door het gebruik van witte ruis leert hij/zijn dit in kleine stapjes beter te doen.

Ook geschikt voor volwassenen die moeite hebben met het doorslapen in de nacht. Een blijvende oplossing voor slaapproblemen dus! Mocht je het gebruik van witte ruis uiteindelijk willen afbouwen, dan kan dit op een rustig tempo worden gedaan.

Numsy NightCalm white noise doorslapen newborn

Numsy NightCalm

Een knisperend haardvuur, de zee, een fikse regenbui inclusief bijbehorend onweer, vogeltjes, baarmoedergeluid en verschillende ventilatorgeluiden…het is allemaal aanwezig bij de Numsy NightCalm. Naast dat ‘ie er leuk uitziet en dus al deze geluiden (en nog veel meer – namelijk 29 natuurlijke stuks) bevat, kun je de kleur van de rand instellen (7 kleuren) en zit er een timer op van 30, 60 of 90 minuten (of gewoon de hele nacht….zoals de puber dus doet).

Het volume is aanpasbaar en uiteraard hebben wij eventjes getest hoe hard hij kan: hard dus! Je kunt hem aan de stroom hangen, maar ook op de accu gaat ‘ie na opladen een hele tijd mee. Ook voor de oudste werkt dit apparaat goed. Hij sliep altijd met een ventilator aan op zijn kamer, puur vanwege het geluid (het is tenslotte niet zo heel erg warm in deze tijd van het jaar). Nu hij de Numsy NightCalm heeft, is er een ander geluid en staat de ventilator weer keurig in de hoek naast de kast.

https://youtu.be/strQ-M2lQkQ

Over Numsy

Numsy is een Nederlands bedrijf dat witte ruis apparaten verkoopt. Het is de missie van Numsy om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, te helpen met hun slaap en welzijn. Dit doen zij door mensen bij elkaar te brengen, kennis te delen en door innovatieve oplossingen te creëren die het slapen op een natuurlijke én duurzame manier ten goede komen. Numsy investeert daarvoor ook in witte ruis onderzoeken en werkt samen met verschillende experts op het gebied van slaap.

Meer informatie over Numsy en hun producten: www.Numsy.nl

122 gedachten over “Witte ruis (white noise) om beter in slaap te vallen en door te slapen!

 1. Dit lijkt me ideaal voor onze dochter Noor die vaak moeite heeft met inslapen en vaker in de nacht wakker wordt. Dit kan haar hopelijk hiermee helpen en dan wil ik hem zelf ook wel eens proberen want ook ik heb vaker slapeloze nachten.

 2. Heel graag voor onze jongste knul Matz! Slapen is al lange tijd een drama en hij lijkt overal wakker van te worden en begint dan hard te huilen. De oudste krijgen er nu ook last van en we zitten met onze handen in het haar!

  1. oh dit zou echt een geweldige oplossing zijn voor mijn jongste zoontje!
   Hij slaapt momenteel met zijn radio aan omdat hij niet tegen de stilte kan zoals hij zelf zegt. Ik zou de white noise graag uit willen proberen 🙂

 3. Oh wauw…mijn man heeft tinitus, een constante piep in zijn oor.. hierdoor slaapt hij niet..soms nachten achtereenvolgend helemaal niet.. ik zou hem zo graag willen verlossen van dit vervelende probleem..

  1. Ik zou het graag willen voor Aron. Hij valt alleen in slaapt als hij met zijn hoofd op mijn biik ligt. Ik denk daf hij dan naar mijn hart en buik luistert. Dit apparaat zou weleens kunnen helpen om zonder mij te gaan slapen

  2. Oh, deze zou ik heel graag willen proberen voor ons dochtertje! Ze is inmiddels 6,5 en slaapt nog altijd erg slecht. Ik hoop dat de witte ruis haar meer rust geeft en dat ze in ieder geval niet meer wakker wordt van geluiden van buitenaf. Dan heeft ze overdag ook weer meer energie.
   Ik duim heel hard! 🙂

   1. Dit zal misschien een top apparaat zijn voor mijzelf, misschien slaap ik dan eens door in plaats van elke nacht meerdere keren wakker zijn.

 4. Ohhh wij zijn gek van witte ruis!!!

  Ik begin in februari als gastouder, ik zou het fantastisch vinden om deze te winnen voor de kindjes die bij mij op de opvang komen om ze een veilig gevoel te geven en lekker te laten slapen!🤞🏻🤞🏻🤞🏻🤞🏻

 5. Dit lijkt me nou echt ideaal voor mijn oudste dochter. Zij heeft haar slaap keihard nodig, maar heeft ontzettend veel moeite om (op tijd) in slaap te vallen.

  1. Ohhh ja, ik doe ook graag mee 🤞🤞
   Naar 11 jaar nog geen nacht doorgeslagen te hebben, begint de vermoeidheid echt zijn tol te eisen..

   Ik ben er helemaal klaar voor, om heerlijk uitgerust wakker te worden 🥳

 6. Dit wil ik wel winnen dochter slaapstoornis vanaf geboorte.
  Ze slaapt zo’n 6 uur op 24 uur en vaak niet aan een gesloten
  Ben toch wel benieuwd naar dit

 7. Wow wat GAAF🤩
  zou hem graag winnen voor ons zoontje micah. Hij heeft ceberale perese en is vaak heel onrustig in de nacht.
  Hopelijk helpt het hem om kalmer te slapen😴😴😴
  Mvg i schilstra

 8. Whauw deze wil ik voor onze 4 speciaaltjes wel hebben. Onze oudste is 9 en heeft nog geen nacht doorgeslapen ondanks al veel kunstgrepen die we hebben geprobeerd.

 9. Dit zal fijn zijn voor ons lieve meisje Jo-lynn. Zij is 5 jaar en slaapt heel onrustig. Jo-lynn is een zorgenkindje en heeft een kamertje beneden. Daardoor hoort zij veel geluiden en is snachts klaarwakker. Het zal wat zijn als ze goede nachten maakt dan is ze overdag ook minder onrustig.

 10. Voor onze kleinzoons Steve en Morgan van een drieling, Steve die hoog sensitief is en samen slaapt met broer Morgan die Ceberale Parese heeft en eigenlijk allebei slechte slapers zijn. Grace hun dochter slaapt apart en slaapt goed. Hopelijk 🍀🍀🍀

 11. Ons zoontje van 3 heeft adhd en autisme door dat hij in zijn slaap alle prikkels verwerkt slaapt hij heel slecht door, zou dit heel graag willen winnen voor hem voor meer rust

 12. Ben heel benieuwd wat dit voor effect zou hebben op ons zoontje. Hij slaapt zo onrustig dat ik mij afvraag of hij wel diep genoeg in slaap komt. Mama kan wel wat diepere slaap gebruiken ook. Hij slaapt rustiger en langer als ik hem tegen mij aanneem en rustig bij zijn oor adem.. Dus ik wil deze wel winnen om te kijken wat voor moois het kan brengen. Werkt het niet dat zijn er gelukkig nog zoveel andere kindjes om mij heen die er wel baad bij kunnen hebben.

 13. Wow dit zal misschien een uitkomst zijn voor mijn visueel beperkte dochter. En natuurlijk ook voor mij.
  In slaap vallen is al een probleem doorslapen ook. Zou hem daarom graag winnen

 14. Dit zouden wij graag willen proberen, met ons speciale mannetje van bijna 5 jaar.
  In bijna 5 jaar hooguit 4 nachten doorgeslapen, wie weet geeft dit onze nachtrust weer terug !!

 15. Wauw. Mijn lieve vriendin, sinds bijna 9 maanden mama, helaas van een klein meisje die een enorme slechte start heeft gehad, 7 minuten gereanimeerd enkele weken op de IC. met als resultaat oa. Hele slechte nachten. En dat al 8 maanden lang. Veel verschillende dingen al geprobeerd, weinig helpt. Alsjeblieft wil ik dit graag winnen , hopelijk eet t hen nacht rust.

 16. Ik ken dit alleen via een app. Wat een uitkomst voor veel mensen.
  Mijn zoon van 9 jaar is helaas een slechte slaper. Moeilijk in slaap komen, nachtangst en slaapwandelen..
  Alles hebben we meegemaakt. Dit heeft een grote impact op ons gezin maar vooral op onze zoon.
  Hij is vaak moe en naar bed gaan geeft veel spanning.
  We doen daarom heel graag mee.

 17. Oh deze zou ik wel willen winnen. Wij slapen al 9 jaar geen nacht door. Onze zoon is door een hersentumor blind geworden en daardoor heel gevoelig voor omgevingsgeluiden. Hierdoor vaak wakker!
  Ik ga duimen!

 18. Oooh als dit nou toch echt eens zou helpen! Mijn dochter van 7 kan sinds 23december niet meer jnslaap komen. Ze heeft een angststoornis waardoor ze als er teveel spanningen geweest zijn dit zich uit op adrenaline. Maar adrenaline zorgt juist voor een stof dat je niet meer jnslaap kan komen. Hopelijk is dit de juiste oplossing en kan ze beter slapen ipv dat het elke avond zo laat moet worden. Duimen draaien

 19. Voor mijn tweeling van bijna 8 die al bijna 8 jaar lang moeite hebben met inslapen en ‘s nachts gemiddeld 4x naast mijn bed staan.

 20. ik heb aan een auto ongeluk tinitus over gehouden en slaap daardoor heel slecht. Ik heb gemerkt dat als er een eentonig geluid is dat dit overstemd, dat ik dan wel kan slapen. Dit is dus echt een uitkomst! Ik kom dus graag in aanmerking voor deze prachtige prijs.

 21. Dit zou geweldig fijn zijn voor onze kinderen; lastige slapers en dan vooral INslapers… Zou deze witte ruis de oplossing bieden? Ik ben enorm nieuwsgierig!

 22. Ik doe graag mee voor mijn zoon, de ventilator is deze tijd van het jaar toch wat koud aan maar hij slaapt er zoveel beter door. Ik kende dit helemaal niet en zou het graag testen met en voor hem.

 23. Wat een fijn ding ! Ik had nog nooit van Witte Ruis/White Noise gehoord
  Ik zou dit wel een willen testen met mijn kleinzoontje, echt een moeilijke slaper
  En als hij dat huilt is zijn broertje natuurlijk ook wakker en “zingen” ze in koor
  Ik neen ze dan af en toe mee naar mij thus want mijn zoon en schoondochter hebben ook hun nachtrust nodig.

  1. Ik doe graag mee voor onze dochter van 7 die heel veel moeite heeft met in slaap vallen. We hebben al heel veel geprobeerd, hopelijk gaat dit wel werken voor haar.

 24. Oh zou hem zo graag willen winnen voor mijn zoon van 7. Hij vind alleen slapen super eng. Hoort echt alle geluidjes om hem heen. En herft nog nooit een nacht doorgeslapen.
  Wil hem dus stiekem ook een beetje voor mezelf winnen 😉

 25. Woh wat zou dit fijn zijn om de nachten eens goed en heerlijk door te kunnen slapen, want mijn probleem is dat ik al jaren lang geen nacht echt goed kan doorslapen door vervelende ruis (tinnitus). Hopelijk kan deze Numsy NightCalm mij verlossen van de vele lange slapeloze nachten!!

 26. Ik zou deze heel graag willen winnen voor onze dochter. Ze vecht dagelijks tegen een zware depressie en slaapt heel erg slecht. 2 a 3 uur slaap is een goede nacht voor haar. Medicatie helpt niet en ook een daglichtlamp heeft geen effect op haar dus hopelijk zou dit uitkomst kunnen bieden. Als moeder wil je alles proberen voor je meisje. Fingers crossed

 27. Wat een fantastisch apparaat.
  Misschien kan ik hiermee rustiger in slaap vallen, zou heerlijk zijn.
  Ik volg op bloglovin en loot graag mee.
  groetjes, Oma Will

 28. Dit kan handig zijn voor onze zoon, we hebben een nogal gehorige woning en de hond van de buurvrouw blijft een ramp, zodra er iemand langsloopt slaat ie al aan! Wie weet helpt dit, ik lees er goede ervaringen mee.

 29. deze zou ik dan toch echt voor mezelf willen, met nooit een goede nacht is het overdag soms moeilijk vol te houden , en raak je uitgeput.

 30. Ik doe graag mee met deze actie. Niet alleen de kinderen maar ook papa en mama zullen hier veel profijt van hebben. Duimen maar!

 31. Onze zoon en dochter groeien nu natuurlijk al helemaal in een rare tijd op en moeten ze thuis les geven. De aandacht wil nogal vaak verzwakken en ze zijn vaak ook veel drukker dan nog voor de Corona tijd. We wonen in een redelijk drukke straat en merken dat ze ook lang niet meer zo goed slapen als eerst.
  Misschien dat deze superhandige gadget ze weer wat rust in het koppie kan geven. En overdag voor de ouders 😉
  Hopen op een heel klein gelukje!

 32. Ideaal voor mijzelf! Klinkt gek, maar ik heb hevige ruis in mijn rechteroor (een soort tinnitus). Ik merk dat als ik luister het geluid van wind op mijn iphone dat het minder is en ik prettiger in slaap val. Dit apparaat lijkt mij vele malen beter dan mijn iphone. Daarom doe ik graag mee

 33. Ik doe mee, want ik denk dat dit wel iets zou kunnen zijn voor het dochtertje van mijn zusje. Ze kan altijd erg moeilijk in slaap komen, wat zou het super zijn als dit helpt.

  1. Doorslapen, wat klinkt dat goed! Mijn zoon van 19 maanden komt nog steeds iexere nacht 2x. Zou dit de oplossing zijn zodat wij allemaal beter slapen? Ik doe dus graag mee voor mijn zoon (of eigelijk indirect voor onszelf).

 34. Het kan geen toeval zijn dat ik dit artikel nu lees. Een oplossing voor mijn eigen slaapproblemen (en de daarbij behorende depressie, ik zit in een cirkel waar ik niet meer uit lijk te komen) lijkt geboren! Echt alles al geprobeerd, maar dit is totaal nieuw voor mij. Ik doe heel graag mee en zeg alvast “welterusten” 😉

 35. Graag doe ik mee! Ik heb het geluk dat mijn baby doorslaapt, alleen mijn peuter dochter wilt nog steeds niet doorslapen en wordt 3 a 4x per nacht wakker. Na bijna alles te hebben geprobeerd hoop ik dat dit zou kunnen helpen 🙂

  Liefs,

  Angela

 36. Ik doe mee voor mijn neefje. Hij is een slechte slaper. Vervelend voor hem, maar ook voor zijn papa en mama. Ik denk dat ze hier heel blij mee zullen zijn!

 37. Dit zou een fantastische aanwinst zijn voor in de slaapkamer op de dagbehandelingsgroepen bij mijn werk. Daar doen de kleintjes een middagslaapje in een gedeelde slaapkamer, wat niet altijd meevalt. Deze witte ruis zal vele kleintjes helpen fijn in slaap te vallen!

 38. Ik doe heel graag mee. Gebruik nu een white noise app, niet ideaal voor mijn telefoon die veelal heet wordt (en natuurlijk de hele nacht aan de stroom moet).

 39. Door mijn ziekte sliep ik altijd al slecht daar kwam 5 jaar geleden de overgang bij en nu sinds een paar maanden ook nog de Corona. Ik zou er veel voor over hebben om eens een paar nachten goed te slapen. Dus ik loot graag mee.

 40. Een droom zou uitkomen als dit product voor mij werkt…Jaren geleden naar het slaapcentrum geweest, maar slapen doe ik nog steeds slecht. 🙁

 41. Ik doe heel graag mee met deze actie. Als oppasoma van kleindochter S. heb ik ook wel eens te maken met slaapproblemen van de kleine. Hoopt dat dit apparaatje ons een beetje kan helpen!!

 42. Ik lig elke avond uren in bed, omdat ik niet kan slapen door de omgevingsgeluiden in de flat. Dit kost mij heel erg veel energie en kan hierdoor overdag niet goed functioneren omdat ik oververmoeid ben. Daarom wil ik winnen, zodat ik overdag energie heb voor mijn gezin.

 43. Bij mijzelf werkt het heel goed. Ik heb er een afspeellijstje van op Spotify. Wat goed dat hiervoor dan ook een product voor baby’s is ontwikkeld. Ik ben erg benieuwd!

 44. Super leuk!

  Ik waag graag een kansje voor mijn zoontje Dalmar. Dit lijkt me echt ideaal voor kinderen om lekker rustig te worden in bed en om ervoor te zorgen dat er weinig afleiding is.

 45. Wat een enthousiaste reacties. Het geeft wel aan dat er kennelijk veel behoefte is aan dit product. Ik doe graag mee voor de twee dochtertjes van mijn zoon. Een tweeling van 3 jaar, die noodgedwongen apart slapen. Met de NightCalm kunnen ze misschien weer samen op 1 kamer liggen, dat zou fijn zijn !!

 46. Ik zou deze superhandig vinden voor onze hsp dochter. Meditatie, ademhalen, niets werkt.
  Sowieso ontzettend bedankt voor het delen van deze informatie, ik ga ook eens kijken voor de mogelijkheden op mijn werk met dementerende bejaarden.

 47. voor mn zoontje die we door vroeggepland keizersnede eerder mogen verwachten.
  Handig om het geluid van zijn broertje en zusje een beetje te doen dempen

 48. ‘s Avonds blijft mijn hoofd vaak ‘rennen’ en ben ik te gevoelig voor geluiden om me heen (hoort bij mijn autisme). Dit lijkt me een heerlijk apparaat om bij in slaap te vallen.

 49. Ons zoontje is met allerlei complicaties geboren en heeft o.a. autisme.
  Rust, regelmaat en rijnheid is erg belangrijk voor hem. We moeten ook echt proberen dat hij weinig prikkels heeft.
  Hij heeft heel erg moeite met inslapen. Of wanneer hij wakker schrikt, kan het soms erg lang duren voordat hij weer gaat slapen.
  Soms breekt het als ouder echt op. Wat zou ik graag de Numsy NightCalm willen hebben. Ik zit in een groep in het ziekenhuis met ouders waarvan hun kinderen autisme hebben. Daar heb ik één ouder ook gehoord over de Numsy NightCalm. Zij heeft er echt heel veel baad bij. Hopelijk slaapt hij dan beter, dat zou voor ons als ouders ook veel meer rust geven.

 50. zou leuk zijn voor mijn metekindje. Het is een kerstkindje van vorig jaar en heeft heel veel onrustige nachten
  dit zou misschien fijn zijn voor hem

 51. Yeah! Naar deze oplossing voor de slaapproblemen hier in huis zijn wij al lange tijd op zoek! Als dit werkt, dan slapen wij als ouders ook stukken beter 😉

 52. Zou dit voor volwassenen ook helpen? Mijn vriend slaapt nu al jaren met oortjes in zodat hij saaie filmpjes op Youtube kan luisteren om te slapen.

 53. Ik zou hem heeeeeel graag voor mijn 7 jarige dochter willen winnen. Sinds een aantal maanden slaapt ze weinig tot niet (en wij dus ook) en wil het liefst de hele nacht het geluid van de douche horen omdat ze dan wel kan slapen. Dit zou dus een ideale oplossing zijn…. en een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de douche de hele nacht aan te hebben staan.

 54. Ik zou hem gebruiken voor mijn zoon en voor mezelf. We komen beide slecht in slaap en doorslapen lukt helemaal niet aangezien we alles horen

 55. Ik doe graag mee voor onze vrienden (en bijna buren) die net voor het eerst ouders zijn geworden. Hun zoontje heeft veel moeite met slapen en ‘hummen’ met een diepe stem werkt wel. Met white noise hoop ik dat Stijn (de vader) zelf ook weer af en toe aan slapen toekomt!

 56. Wauw dit klinkt fijn, graag een kansje voor mijn vriend. Doordat hij regelmatig ‘s nachts wakker wordt en mij daarbij wakker maakt komen we beiden veel slaap te kort. Een hoger energiepeil zou zo ongelofelijk fijn zijn <3

 57. Graag doe ik mee voor mijn schoonzoon. Meerdere keren per nacht schiet hij wakker soms in behoorlijke paniek. Dit heeft tot gevolg dat de nachten van onze dochter ook gebroken zijn. Met nog meer vermoeidheid tot gevolg. Mogelijk helpt Witte ruis mee om dit probleem minder te maken zodat ze samen weer een betere nachtrust krijgen. Ik gun het hen zo.

 58. Ooooh heel graag voor onze dochter van bijna 8 die best onrustig kan zijn en dus moeite heeft met inslapen. Ben zo benieuwd of dit wat is dan!

 59. Ik doe heel graag mee voor onze oudste, die echt ontzettend veel moeite heeft met inslapen. Het is geen uitzondering dat hij pas gaat slapen als wij ook naar bed gaan… veel te laat voor hem natuurlijk. Ik zou hem graag iets bieden wat hem kan helpen!

 60. Ik zou deze Numsy nightcalm graag willen winnen voor mijn dochter. Zodat ze goed kan inslapen en ook tussendoor kan ze deze dan gebruiken om te ontspannen. ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.