Wat kan ik ‘jaloers’ zijn als ik dames op mooie hakken zie lopen! Met mijn eigen brede voeten vind ik dat dus echt geen gezicht (niet dat ik goed op hoge hakken kan lopen hoor). Als je van die brede pootjes hebt zoals ik, dan is schoenen kopen niet altijd heel erg makkelijk. Het enige geluk wat ik wel heb, is dat mijn voeten gelukkig niet schoenmaat ‘boot’ zijn.

Kort geleden waren mijn oude exemplaren echt ‘op’ en mocht ik ván mezelf, vóór mezelf schoenen uitkiezen. Nu alles online moet, is dat best een opgave. Mijn oog viel meteen op hele mooie tommy hilfiger dames sneakers, dus die bestelde ik in twee verschillende maten. Thuis passen is een must op dit moment natuurlijk. Ik wil je graag wat tips geven, zodat je ook de juiste keuze kunt maken!

Breedtematen

Er zijn verschillende breedtematen verkrijgbaar. Gebruik voor het meten van de breedte van je voet een niet rekbaar meetlint en zet de voeten naast elkaar. Meet de bal van de voet op en tel hier 1cm bij op. Er zijn online verschillende tabellen te vinden waar je kunt berekenen welke breedtemaat je nodig hebt. De volgende breedtematen zijn in ieder geval te vinden op de schoenen-markt;

  • Breedte C en D = geschikt voor de zeer smalle voet
  • Breedte E = geschikt voor de smalle voet
  • Breedte G = geschikt voor de gemiddelde voet
  • Breedte H = geschikt voor de iets bredere voet
  • Breedte K = geschikt voor de brede voet
  • Breedte M = geschikt voor de zeer brede voet

Proef op de som nemen en gewoon ‘met het blote oog meten‘: je kunt ook de bestelde schoenen tegen de onderkant van je voet houden en kijken hoe deze vallen. Zie je dat je voet buiten de zool valt, dan is hij niet breed genoeg. Het is belangrijk dat de zool even groot of groter is dan jouw voetzool. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen en kun je voorlopig nog op je oude schoenen blijven lopen, ga dan als de winkels open zijn langs de schoenenwinkel en laat daar je voeten opmeten.

Veterschoenen

Ga, als je brede voeten hebt, voor schoenen met veters waarbij de veters al laag op de voet beginnen, hoe meer vetergaatjes de schoenen hebben, hoe beter. Je kunt op deze manier de veters van je schoenen wat breder rijgen. Dit laatste is overigens ook heel handig als je een hoge(re) wreef hebt.

Stikwerk

Ook belangrijk; let op het stikwerk van de schoenen. Niets is vervelender dan stiksels hebben op plekken, die eigenlijk al een soortement van probleemzone zijn. Vaak gaat het hier om de zijkant van je voeten. Daarnaast wil je wellicht ook geen verticale stiksels op je schoenen hebben, omdat deze je voeten optisch groter laten lijken. Ik vind zelf schoenen van tommy hilfiger dus erg leuk. Deze zorgen ervoor dat je voeten niet heel erg groot en/of breed lijken. Dit komt voornamelijk door de kleuren en stiksels.

Puntneuzen

Je kunt het beste puntneuzen vermijden. Dit komt omdat deze schoenen smaller lopen en dan loop je het risico dat je er helemaal niet in kunt komen. Een ronde of vierkante neus is een beter idee. Deze zijn vaak wat breder. Zorg ervoor dat je tenen voldoende ruimte hebben en niet tegen elkaar worden aangedrukt, dit geeft namelijk pijnklachten, wat het allemaal niet echt comfortabel maakt.

Klittenband, verstelbare bandjes/riempjes

Klittenband en verstelbare bandjes/riempjes kunnen ervoor zorgen dat je je schoenen zo kunt aanpassen dat ze perfect zitten. Je kunt wat extra ruimte creëren voor je voeten, maar ook zorgen voor wat stevigheid als dit nodig is.

Bij de meeste mensen worden de voeten wat breder in de loop der jaren. De voeten kunnen namelijk een beetje doorzakken. Merk je dat je kind doorgezakte voeten heeft, dan is het wel belangrijk om dit te laten nakijken door een podoloog. Ook als je zelf klachten heb, moet je dit zeker weten laten nakijken. Je schoen moet sowieso stevig zitten, want ander kun je naast klachten aan je voeten, ook nog rugklachten krijgen.

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.