Zo’n 1,5 jaar geleden kreeg ik van de huisarts een verwijzing naar de Podoloog. Onze oudste heeft namelijk behoorlijke “platvoeten” en begon ook klachten aan te geven. Met verwijzing op zak vertrokken we, om na een groot onderzoek weer weggestuurd te worden met een gerust hart. Tot dat ze 9 jaar zijn hebben de meeste kinderen namelijk “doorgezakte voeten”. En een echte doorgezakte voet óf doorgezakte voorvoet is een aangeboren afwijking, die gelukkig maar zelden voorkomt. 

Het is dus wel van belang om het in de gaten te houden. Inmiddels is hij 9 jaar en klaagt hij “alleen nog maar” over pijn in zijn voeten na een voetbalwedstrijd- of training. Ik heb al weer contact opgenomen, maar mevrouw de Podoloog vindt het allemaal gelukkig niet zo alarmerend.

Voeten maken ook een ontwikkeling door
Wist je al dat een voet uit wel 28 botjes en banden, spieren, bloedvaten en zenuwen bestaat? Tijdens het groter worden van het kind, maken ook de voeten een ontwikkeling door. Je kunt de voeten van een kind dus echt niet vergelijken met de voeten van een volwassene.

Het kind is ouder dan 9 jaar
Misschien is het lastig voor te stellen, maar de voeten van een kind zijn naar de negende verjaardag volledig ontwikkeld. Dit houdt trouwens niet in dat ze niet meer zullen groeien. Heeft je kind nog steeds doorgezakte voeten, dan is het goed om het allemaal even goed in de gaten te houden. Je hoeft je echt niet meteen ongerust te maken.

Wanneer is het van belang om alles beter in de gaten te houden?
Indien je kind met grote regelmaat klaagt over pijn in de voeten, vermoeide voeten en als het zich meer dan gemiddeld stoot, dan is er een reden om het allemaal even wat beter in de gaten te houden. Ook snelle slijtage van de schoenen op een specifieke plek, klachten tijdens een lange wandeling of pijn in de hielen (het zou hier ook om hielspoor kunnen gaan) zouden erop kunnen duiden dat er iets aan de hand is. Alle bovenstaande klachten hoeven trouwens niet per definitie door doorgezakte voeten te komen, maar ze geven zeker wel genoeg reden om alles eens beter te gaan bekijken/te laten onderzoeken.

Hoe kun je de doorgezakte voeten ondersteunen?
Er zijn ook voor kinderen steunzolen te koop, die niet eens speciaal op maat gemaakt hoeven te worden. Zodra je merkt dat de klachten minder worden, dan is het juist van belang dat het kind de zooltjes zo vaak mogelijk draagt. Steunzolen passen eigenlijk in alle soorten schoenen en ze zijn er ook nog eens met leuke print./

Afbeelding: Pixabay

2 gedachten over “Doorgezakte voeten bij kinderen

  1. Je hebt een verstandige podoloog getroffen voor je kind. Toen ik zelf jong was, werd er iets geconstateerd wat ze holvoeten noemden. Ik werd aan beide voeten geopereerd en heb zes weken gips moeten dragen. Als gevolg heb ik levenslang problemen met mijn voeten. Van een podoloog kreeg ik te horen dat ze nooit in mijn voet hadden mogen snijden. Van hem kreeg ik kunststoffen steunzolen die goed hielpen.

  2. Goed om te weten dat een kind na zijn 9e uitontwikkelde voeten heeft. Mijn zoontje gaat ook naar de podoloog sinds kort, hij is 10. Misschien dat hij steunzooltjes krijgt, tijdelijk of permanent. Ik hoop vooral dat hij ook veel blijft bewegen en kan blijven sporten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.