Het is zo ver; eind april vertrekken we voor 8 dagen naar Turkije met het hele gezin. Ook onze nieuwbakken peuter gaat mee en voor hem wordt het de allereerste keer vliegen. Zijn grote broer heeft al eerder gevlogen en vindt het nu al een beetje spannend. Het wordt onze eerste echte familievakantie en opa en oma gaan ook gezellig mee. Er zijn een aantal dingen die je echt niet moet vergeten als je met een peuter op vakantie gaat.

Reisdocument
Ja, dit geldt natuurlijk voor het hele gezin, maar meestal hebben kinderen op zo’n jonge leeftijd nog geen reisdocument. Vroeger werden kinderen nog bijschreven in het paspoort van de ouders, maar tegenwoordig moeten ze zelf een paspoort of ID-kaart hebben. Zorg altijd dat je je aanvraag tijdig doet, rondom de zomervakantie is het topdrukte en kan het soms even duren tot het allemaal klaar is.

Visum aanvragen (indien nodig)
Wij gaan dus op vakantie naar Turkije en daar moet je een visum voor aanvragen. Wij maken het onszelf lekker gemakkelijk en gaan ons eVisum online aanvragen. Het gaat hier om een officieel document dat ervoor zorgt dat je toegang krijgt tot een bepaald land. Turkije heeft voor burgers uit veel verschillende landen een visumplicht ingesteld, ook voor Nederlanders en Belgen geldt dit.

Je doet gemakkelijk online een aanvraag (ook voor verschillende personen tegelijk). Het is verplicht om voor iedere persoon afzonderlijk een uniek visum aan te vragen. Zorg er altijd voor dat persoonsgegevens correct ingevuld zijn, zodat misverstanden tijdens de reis niet voor kunnen komen. Klik hier voor meer informatie!

In drie eenvoudige stappen vraag je een eVisum aan;

Stap 1: Persoonsgegevens van de aanvrager: Het is belangrijk dat je de persoonsgegevens correct overneemt uit het paspoort.
Stap 2: Paspoortgegevens: Het paspoort moet minimaal nog 180 dagen geldig zijn op de datum van aankomst in Turkije.
Stap 3: Controle: Controleer de gegevens altijd goed voordat je op verzenden drukt.

Favoriete knuffel
O, wat hebben we op de knuffel van de oudste moeten letten toen we de vorige keer op vakantie gingen. Hij heeft er namelijk maar eentje (stom, ik weet het). Iedere keer vroegen we hem waar zijn knuffel was, je moet er toch echt niet aandenken dat je zoiets essentieels kwijtraakt in het buitenland of op de luchthaven!? Ook onze jongste heeft een favoriet, maar gelukkig hebben we er daar twee van. Eentje in de koffer dus en eentje mee in het vliegtuig. Ook als een kind het lastig vindt om te wennen aan de nieuwe slaapplek tijdens de vakantie, is het handig om iets mee te hebben van thuis. En ja, we hopen dat hij misschien heel eventjes zijn ogen sluit tijdens de vliegreis!

Medicijnen en verzorgingsproducten
Al eerder schreef ik een blog over de reisapotheek voor kinderen. Zoals je waarschijnlijk wel weet kun je namelijk niet overal ter wereld alles maar gewoon even kopen. Ik neem in ieder geval altijd ORS, anti-muggenspul, paracetamol zetpillen, sudocrem, neusspray en hoestdrank mee. Verder vergeet ik ook nooit pleisters, een thermometer, tekentang, een schaar een pincet mee te nemen. Je kunt het maar beter gewoon bij je hebben. Indien je kind ook nog eigen medicijnen slikt, dan neem je deze uiteraard ook mee (inclusief een recente medicijnlijst van de apotheek).

Qua verzorgingsproducten stop ik zonnebrandcrème en after sun zeker weten in de koffer. Onze jongens hebben allebei, net als ik, een hele witte huid, die dus snel kan verbranden. Verder uiteraard lekkere bad- en douchegel geschikt voor de gevoelige huid (én antiprik shampoo natuurlijk). Ook belangrijk; luiers, billendoekjes, luierzakjes en zwemluiers. Vooral dat laatste moet je niet vergeten als je kindje nog niet zindelijk is. Je wilt tenslotte niet dat er ontlasting in het zwembad ronddrijft! Last but not least; vochtige washandjes en doekjes voor de handen. Ik vind ze ideaal om te gebruiken, zowel thuis, als op vakantie. Natuurlijk neem je ook een tandenborstel en tandpasta maar, maar dat lijkt me logisch.

Zwembandje, zwemvleugeltjes en waterschoenen
Een peuter heeft nog geen zwemdiploma’s, dus het is van groot belang dat je zorgt voor een zwembandje en/of zwemvleugeltjes. Ook als je samen met je kindje gaat zwemmen is het écht heel erg belangrijk dat dit op een veilige manier gaat. De zwemvleugeltjes zorgen ervoor dat je kindje blijft drijven. Je doet ze bij het kindje om de bovenarmen (dichtbij de oksels), waardoor hij/zij het hoofd beter boven water kan houden. Gebruik opblaasbare vleugeltjes met meerdere luchtkamers. Let erop dat er veiligheidsventielen in zitten! En alsjeblieft laat je kindje nooit alleen/verlies het niet uit het oog! Ga je zwemmen in de zee, trek het kindje dan waterschoenen aan, zodat hij/zij zich minder snel kan bezeren.

Kleding
Ook al ga je naar een heel erg zonnig oord, zorg ervoor dat je ook een lekker warm vestje of jasje meehebt. In de avonden kan het flink afkoelen en dat vinden de kleintjes vaak niet zo fijn. Zorg ook voor voldoende kleding, zodat je wat te kiezen hebt en je kindje niet in vieze kleding hoeft rond te lopen. Zorg ervoor dat je een zonnehoedje meeneemt, een zonnesteek is zo opgelopen helaas. Er bestaat trouwens tegenwoordig ook een heleboel leuke UV kleding (ook om in te zwemmen), handig en veilig!

Speelgoed
Neem in ieder geval ook wat speelgoed mee; handig in het vliegtuig, maar ook zeker voor op de hotelkamer/in je appartement/op de camping etc. Soms zijn kinderen er eventjes aan toe om iets voor zichzelf te doen. Ik raad jullie trouwens aan om het speelgoed met geluid thuis te laten, daar zullen vooral de mensen in het vliegtuig je heel erg dankbaar voor zijn.

Kant-en-klare maaltijden
Ik vind het handig om een aantal zakjes fruit en wat potjes groente mee te nemen. Opzich eet meneertje met de pot mee, maar als we een dagje naar het strand gaan is een knijpzakje met fruit er in zeker geen slecht idee. Ook een potje groente mee hebben is een slim idee…je weet tenslotte nooit wanneer je het nodig hebt.

Fles of beker
Onze zoon drinkt op het moment van schrijven nog niet zelf uit een beker, maar nog steeds uit een fles. Wij nemen dus een fles voor hem mee op vakantie, als dit dan nog steeds het geval is. Dan weten we tenminste zeker dat hij voldoende vocht binnenkrijgt.

Afbeeldingen: Pixabay

2 thoughts on “Op vakantie met een peuter: dit moet je echt niet vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.