voorkom ziektes door water legionella

Door water overdraagbare ziekten of water gerelateerde ziekten zijn alle ziekten die worden veroorzaakt door recreatie- of drinkwater dat is verontreinigd met menselijke of dierlijke uitwerpselen, dat pathogene micro-organismen bevat.

Enkele van de veel voorkomende door water overdraagbare ziekten zijn: buiktyfus, legionella, malaria, dysenterie, diarree, cholera, hepatitis, wormen, polio, enz.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veroorzaken ziektes via water jaarlijks ongeveer 1,8 miljoen menselijke sterfgevallen, waarbij verschillende vormen van door water overgedragen diarree de meest prominente zijn die voornamelijk kinderen in ontwikkelingslanden treffen.

voorkom ziektes door water legionella

Legionella

Legionella is bijvoorbeeld zo’n bacteriesoort die kan groeien in water, meestal warm en stilstaand water. Er zijn verschillende soorten legionella, de meest bekende legionella-soort is legionella pneumophilaen. Deze verspreidt de veteranenziekte, die fataal kan zijn. Er zijn weinig manieren om legionellabacteriën te doden, een van de meest gebruikelijke manieren om het risico te beheersen, is door de watertemperatuur te beheersen.

Door temperatuurregeling kunnen we de groei van legionellabacteriën in watersystemen voorkomen. In het bijzonder het vermijden van gevaarstemperaturen. Dit zijn temperaturen waardoor de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en gedijen.

Legionella doden:

Om legionellabacteriën te doden, moet je ervoor zorgen dat het water te heet is om te leven. Je hoeft het niet te koken, maar je moet het water wel boven de 60 ° C krijgen. Water met die temperatuur zou ook niet goed voor jou zijn – als je een bad van 60 ° C zou nemen, zou je verbranden.

Tips om ziektes via water te voorkomen:

Hier zijn verschillende manieren om ziektes via water te voorkomen:

 • Drink alleen gefilterd / gekookt water.
 • Bewaar water in een schone container,
 • Waterkruiken / -containers moeten dagelijks worden gewassen.
 • Was altijd de handen voor en na het bereiden van voedsel of het eten, evenzo moet kinderen worden geleerd hoe ze de handen wassen.
 • Het is verplicht om de handen te wassen met zeep of handontsmettingsmiddelen na gebruik van de wasruimte en het verwisselen van de luier van je kind.
 • Eet warm en zelfgemaakt voedsel en vermijd straatvoedsel.
 • Was voedsel grondig voordat je het kookt.
 • Bewaar etenswaren / dranken altijd afgedekt.
 • Zorg ervoor dat de leidingen en tanks die jouw huis van water voorzien, goed worden onderhouden en schoon zijn.
 • Gebruik afwasmiddel en heet water om ontlasting in het toilet weg te gooien of door te spoelen.
 • Reizigers mogen alleen flessenwater drinken en dienen ongekookt voedsel te vermijden.

Ook goed om te weten:

Mensen die wel lijden aan ziektes via water mogen pas volledig hersteld weer aan het werk gaan om verspreiding te voorkomen. Laten we hopen dat we nooit worden geconfronteerd met deze vervelende waterziekten!

About Cassandra Pater

Overachiever en gestructureerde chaoot: zorgt voor ijzersterke content in de vorm van blogs, branding & webdesign voor jouw bedrijf, met als doel te verbinden met de lezers en hoger te ranken in Google. Heeft ook nog 2 leuke Blogs: www.momambition.nl en www.interiorqueen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.