Woningen dienen te worden geventileerd. Dit zorgt voor een prettig en gezond woon- en leefklimaat. Zonder circulatie wordt de lucht in de woning verontreinigd. Ventileren kan op verschillende manieren.  

Ramen open en roosters

De meest traditionele manier zijn ventilatieroosters of het openzetten van ramen. Ventileren is overigens niet hetzelfde als luchten. Ventilatie is een constant proces van reguleren van lucht in de woning. Roosters en ramen hebben als nadeel dat de temperatuur in een woning daalt in de winter en warm wordt in de zomer. De buitenlucht komt immers binnen.

Mechanische ventilatie

Veel woningen hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Het systeem krijgt verse lucht via roosters in de woning en voert de vervuilde lucht af middels een ventilator in de ventilatie unit. De afvoer gebeurt in de natte ruimtes zoals keuken en badkamer. Een andere manier van mechanische ventilatie is het gebruik van twee ventilatoren voor het aanzuigen van verse lucht via ventielen en het wegzuigen van de vervuilde lucht. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van ventilatieroosters in ramen of muren.

Warmte Terug Win ventilatie

Het grote voordeel van een gesloten systeem is dat er een gebalanceerde ventilatie ontstaat met een warmteterugwinning. Met de warmte die de weggezogen lucht heeft, wordt de inkomende lucht verwarmd. Dit gebeurt met een warmtewisselaar wat een hergebruik betekent van de warme lucht in de woning. Geven ventilatoren mogelijk een koude trek, bij een WTW-systeem is er geen merkbare luchtstroom.

Belang van schone filters

Bij een WTW-systeem wordt de inkomende lucht gezuiverd met filters. Het zorgt dat er geen verontreiniging in het huis komt. De wtw filter dient periodiek gereinigd te worden en na verloop van tijd vervangen. Het filter zorgt niet alleen voor een gezond binnenklimaat, maar beschermt ook de installatie.

Een warmte terugwinsysteem past in een optimaal geïsoleerde woning. Het isoleren van een woning die een traditionele mechanische installatie heeft, lijkt tegenstrijdig omdat buitenlucht in de woning stroomt. Het WTW-systeem zorgt niet alleen voor een schoon en comfortabel binnenklimaat, maar het bespaart tevens energiekosten.

/gastartikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.