Op een dag vertelt de juf of meester van de klas waarin jouw kind zit, dat hij of zij het idee heeft dat jouw kind een bril of lenzen nodig heeft. School- en sportprestaties gaan moeizaam vooruit en tijdens de les lijkt jouw kind het bord niet te kunnen lezen.

Al op jonge leeftijd kunnen kinderen een bril of lenzen nodig hebben, omdat ze de dingen van dichtbij of veraf niet meer goed kunnen zien. In dat geval bezoek je uiteraard eerst de opticien, maar daarna is de keuze aan jouw kind en jouzelf: kiezen jullie voor lenzen of een bril?

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen lenzen dragen?

Misschien ben jijzelf pas op latere leeftijd een bril of lenzen gaan dragen, waardoor je je nog nooit hebt afgevraagd vanaf welke leeftijd je een bril of lenzen mag dragen. Veel opticiens zullen deze vraag beantwoorden met ‘acht jaar’, omdat dit de leeftijd is dat de ogen van kinderen zijn volgroeid en lenzen het oog daardoor niet kunnen beschadigen. Desondanks is het meer de vraag of kinderen klaar zijn om lenzen te dragen op een leeftijd van acht jaar of dat er beter gekozen kan worden voor het gemak en de overzichtelijkheid van een bril.

Wat is er nodig om lenzen te kunnen dragen?

Zoals gezegd is het dragen van een bril gemakkelijk en overzichtelijk voor jonge kinderen. Kinderen doen de bril immers zelf op en af en hoeven zich er daarna weinig zorgen over te maken. Het dragen, schoonmaken en in- en uitdoen van lenzen vraagt daarentegen om verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van kinderen. Hoewel je samen met je kind kunt oefenen om lenzen in- en uit te doen, is het iets dat kinderen zelf onder de knie moeten krijgen en waar jij als ouder weinig in kan sturen. Als je het idee hebt dat het jouw kind nog niet lukt om het in- en uitdoen van lenzen te beheersen of de zelfstandigheid er nog niet voor heeft, kun je het over een paar maanden of een jaar uiteraard gewoon nog eens proberen. Is het schoonmaken van de lenzen vooral lastig, dan kun je ook daglenzen online bestellen die na gebruik gewoon weggegooid kunnen worden.

Wat voor lenzen of bril is het beste voor mijn kind?

Een vraag die voorafgaat aan de vraag of een bril beter is voor jouw kind dan lenzen, is de vraag op welke sterkte de lenzen of brillenglazen gemaakt moeten worden. Dit is iets waar alleen een opticien duidelijkheid over kan geven. Met geavanceerde meetapparatuur weet een opticien snel en eenvoudig vast te stellen of jouw kind bijziend of verziend is en wat voor soort lenzen in dat geval het beste bij de ogen van jouw kind past. Plan dus een afspraak in bij de opticien, als je vermoedt dat jouw kind een oogafwijking heeft en je dus denkt dat je binnenkort online contactlenzen bestellen gaat voor jouw kind.

Afbeelding: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.