Het einde van het jaar 2021 nadert, en is het weer tijd om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zal ik overstappen of toch niet? Maar vooral, welke zorgverzekering past bij mij?

Gezinssamenstelling

Wij zijn een gezin met 2 kids, waarvan de jongste meervoudig beperkt is. Het is voor ons dan echt belangrijk om een zorgverzekering te kiezen, die bij ons past en met ons meedenkt. Het is raadzaam om eerst te kijken wat jouw gezinssamenstelling is en daarna voor jezelf op een rijtje te hebben welke zorgonderdelen op jouw gezin van toepassing is.

Zorgverzekeringen vergelijken

Als het helder is welke onderdelen je graag verzekerd wil hebben, dan kun je zorgverzekeraars met elkaar gaan vergelijken. Mijn tip is: Sluit online je zorgverzekering af. Je kunt premies vergelijken, maar ook zien welke zorgverzekeraar jou een 100% vrije zorgkeuze aanbiedt. Met de zorgvergelijker kun je in 3 stappen je eigen zorgverzekering samenstellen. Bij stap 1 vul je je basisgegevens in, bij stap 2 kun je aangeven welk eigen risico en welke vrijheid bij jou past en bij stap 3 geef je de aanvullende dekking aan. Kind kan de was doen.

Eigen risico 2022

Veel mensen willen graag de goedkoopste zorgverzekering met een hoog eigen risico. Deze kan vrijwillig verhoogd worden tot wel €885,- per jaar. Hierdoor heb je een premiekorting van wel €250,- per jaar op de zorgpremie. Het kabinet heeft het volgende besloten: Het eigen risico blijft ongewijzigd dit jaar

Restitutiepolis

Er wordt ook ieder jaar weer veel getwijfeld over het wel of niet afsluiten van een restitutiepolis. Met een restitutiepolis ben je vrij om zelf een ziekenhuis of zorgverlener te kiezen. Het wordt ook wel vrije zorgkeuze of vrije artsenkeuze genoemd. Dat is natuurlijk een groot voordeel. Een nadeel hiervan kan zijn dat jouw gekozen ziekenhuis of zorgverlener niet contractueel verbonden is aan jouw zorgverzekeraar. Dat betekent dat je de zorg eerst uit eigen zak moet betalen en daarna de declaratie kan indienen bij jouw zorgverzekeraar. Je hebt dan wel een potje met geld nodig.

Overstappen

Wij zijn met ons gezin al jarenlang bij dezelfde verzekeraar aangesloten en zijn tevreden, maar wellicht kan het toch nog een tikkie goedkoper. Vanaf 12 november mag je kosteloos overstappen naar een andere verzekeraar. Ik heb mezelf beloofd om er dit jaar écht eens even voor te gaan zitten.

/Peggy
Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.