Kerst is het ultieme feest van de geboorte. De reden voor het Fonds Gezond Geboren om een speciale donatieactie te starten in samenwerking met de betaalapp Tikkie van ABN AMRO. Gisteren startte de social media campagne via Facebook, Instagram en Twitter. Het jonge filmbedrijf Drone Addicts uit Amsterdam heeft voor het Fonds Gezond Geboren een bijzondere productie gemaakt, samen met professor dr. Manon Benders, afdelingshoofd Neonatologie van het UMC Utrecht en wetenschappelijk boegbeeld van het fonds. In dit filmpje vraagt Manon aandacht voor het ‘Tikkie meer gewicht’ dat zo’n levensgroot verschil kan maken voor de gezonde toekomst van een baby.

Belang van onderzoek
Elk jaar worden in Nederland zo’n 170.000 baby’s geboren. 10% van deze kinderen maakt geen goede start en zo’n 1.300 van hen redt het niet. Het is de ambitie van het fonds om het aantal baby’s dat geen gezonde start heeft in 2030 met 30% te verminderen. Want winst aan het begin van het leven, is winst voor het hele leven. “Eén of twee weken langer in de baarmoeder en dus één of twee ons meer gewicht bij geboorte is van ongelofelijk groot belang voor de ongeboren baby”, zegt Manon Benders. “De moeder moet al heel vroeg na de bevruchting een gastvrije omgeving creëren in de baarmoeder. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat de placenta kan (in)groeien in de baarmoederwand zodat het kind kan gaan groeien door de voedingsstoffen van moeder. Een complex proces, dat niet altijd goed gaat. Als we over dit complexe proces nog meer te weten komen, weten we ook waarom het soms fout gaat en kunnen we op zoek naar preventie en behandelingen om dit te voorkomen. Iedere Tikkie meer helpt ons om dit de komende jaren te onderzoeken zodat we onze ambitie kunnen realiseren.”

Campagne
De campagne is opgezet in nauwe samenwerking met Drone Addicts. Drone Addicts heeft hiervoor gefilmd op de Neonatale Intensive Care Unit van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. De beelden laten de kwetsbaarheid van deze veel te vroeg geboren baby’s zien. Het filmpje wordt samen met de Tikkie-link verspreid via social media. “Natuurlijk hopen we dat deze Tikkie uitgebreid wordt gedeeld en wordt aangetikt, aldus Marit Merkus-Kerbert, bestuurslid van Fonds Gezond Geboren. “We zijn erg blij met deze samenwerking met Tikkie, elk Tikkie meer is een kleine stap op weg naar ons grotere doel. Er worden nog veel teveel baby’s te vroeg geboren. Een niet gezonde start kan levenslang tot complicaties leiden. Dat moet en kan beter. Van ruim 17.500 niet gezond geboren baby’ willen we in 2030 terug naar minder dan 12.500 en deze campagne gaat ons daar hopelijk een tikkie bij helpen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.