Wil je meedoen aan een leuke cursus, kinderactiviteit, workshop, wandeling of iets anders in de natuur? Hieronder kun je per provincie zien wat er deze én komende maand o.a. te doen is. 

 

Gelderland

Eindejaarswandeling (30 dec 2017)
Zoals elk jaar, wordt er weer gewandeld na Kerstmis. Je kunt wandelen om de extra pondjes van de kerst er af te lopen of om alvast wat plaats te maken voor de oliebollen en appelflappen. De Eindejaarswandeling is circa 15 kilometer en in de buurt van Laag Soeren. Onderweg leer je meer over de historie en natuur!

Zeeland

Wintervogelexcursie per bus (27 januari)
De eenheid Zuid-Hollandse eilanden organiseert in 2018 een wintervogelexcursie. Met een bus rijd je door polders en over dijken van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Een ervaren vogelaar geeft gedurende de gehele tocht deskundige toelichting bij de vele waarnemingen van diverse ganzensoorten en talloze andere vogels. Op Schouwen word er geluncht in restaurant ‘De Heerenkeet’ met zicht over de Oosterschelde.

Utrecht

Vogeltelling (6 jan 2018)
Elke eerste zaterdag van de maand van 9.00 tot 10.00 u tellen de leden van de Natuurwerkgroep Bunschoten van IVN Eemland, de vogels die zich bevinden op het terrein van Vitens te Bunschoten. Vanaf de Westdijk (bij het elektrische gemaal) wordt met een verrekijker en een telescoop gekeken naar vogels, die beneden rondom de plasjes en op het Eemmeer vertoeven en over ons heen trekken.

Kleine beestjes voor de lens – lezing over macrofotografie (9 jan 2018)
Verhalen bij vooral heel veel mooie plaatjes van kleine beestjes, vastgelegd door Amersfoortse fotografen die gespecialiseerd zijn in macrofotografie. Ze vertellen je hoe je insecten, spinnen en andere kleine beestjes mooi op de foto krijgt en of je daar bijzondere apparatuur voor nodig hebt.

Naar de dassenburcht (10 jan 2018)
KinderNatuurActiviteiten organiseert activiteiten voor kinderen in en over de natuur. Dit wordt gedaan door vrijwilligers van Utrechts Landschap en IVN De Bilt. Terwijl de dassen slapen kun je heel voorzichtig en stiekem hun burcht bezoeken. Daarna verzamel je spullen uit het bos, waarmee je met klei je eigen dassenburcht kunt maken.

Limburg

Natuurcafé (5 jan 2018)
Aan de thema-tafel van het Natuurcafé wordt aandacht besteed aan een boeiend onderwerp. Op de achtergrond, op het grote scherm, zullen veel nieuwe natuurfoto’s  te zien zijn. Verder zal tijdens het Natuurcafé worden stilgestaan bij wat er in de natuur speelt deze maand en de leuke activiteiten die je in en buiten de regio kunt bezoeken.

Noord-Brabant

Leer moestuinieren (15 jan 2018)
Je wilt graag aan de slag met een eigen moestuin, maar je weet niet hoe je moet beginnen. Klinkt bekend? In het kader van de landelijke Moestuincampagne van IVN biedt de cursus Moestuinieren handvatten voor het starten van je moestuin. In deze cursus van IVN Uden leer je stap voor stap hoe je van jouw moestuin een smakelijk paradijsje kunt maken. Zo ga je aan de slag met je eigen tuinplan en krijg je praktische tips over wat te doen in de verschillende moestuinfases.

Vogelexcursie per fiets (21 jan 2018)
IVN-Cuijk De Groene Overlaat heeft een vogelexcursie georganiseerd in Beers: gewoon op de fiets! Met de fiets bereik je een groter gebied, en grotere kansen   meerdere-, en ook veel meer soorten vogels te zien. Een verrekijker meebrengen is dus wel een absolute must.

Noord-Holland

Volkstuinpark Sloterdijkmeer (13 jan 2018)
Wat is er zoal te zien in dit het tuinpark achter in het Westerpark? De winters worden zachter door de klimaatverandering. Maar is dat terug te zien in de natuur? Deze winterwandeling voert ook langs stadstuin de Luistervink. Interessant voor het hele gezin.

Natuurexcursie door de Middelpolder(14 jan 2018)
Ga op natuurexcursie door het maken van een wandeling door de Middelpolder. In dit bijzondere stukje Amstelveen, waar je goed kunt zien waar het veen wel en niet is afgegraven, is het altijd afwachten wat de natuur in petto heeft.

Drenthe

Lezing Bargerveen (10 jan 2018)
Op woensdagavond 10 januari geeft Erik Bloemink een lezing over het Bargerveen. Het Bargerveen is een natuurgebied midden in ’t Veenland, in de gemeente Emmen. Het gebied bestaat voornamelijk uit hoogveen en is een restje van het Boertangermoeras.

Flevoland

Vogel herkenningscursus voor beginners (9 jan 2018)
In het voorjaar 2018 organiseert IVN-afdeling gemeente Dronten een vogelherkenningscursus voor beginners. De cursus is bedoeld voor mensen die vogels willen leren herkennen. Je leert dit aan de hand van veel foto’s en aan de zang van vogels met uiteraard toelichting. Tevens leer je meer over de bouw van de vogel en over de vogeltrek.

Zuid-Holland

Publieksexcursie Hoge Biezenplaat (6 jan 2018)
De eerste wandeling in het nieuwe jaar is  – zoals gebruikelijk – een winterwandeling naar en op de Hoge Biezenplaat, in Dordrecht. IVN-gidsen nemen je mee en vertellen onderweg over wat allemaal in deze tijd van het jaar te zien is.

Friesland

Bossen wandeltocht (14 jan 2018)
Onder leiding van oud boswachter Goasse Hylkema wordt er gelopen door het Jolderenbos, Elfbergen en de Wyldemerk.

Overijssel

Winterwandeling De Laarman (7 jan 2018)
Trek je (waterdichte) wandelschoenen aan en geniet van een mooie natuurlijke
omgeving. De wandeling gaat dit jaar rondom Luttenberg. In het jaar dat het dorp haar 700-jarig bestaan herdenkt, voert de route langs enkele plekken die van de belang zijn in de historie van het dorp.

Braakballen pluizen (27 jan 2018)
Kinderen kunnen als een echte detective zelf onderzoeken wat uilen gegeten hebben. De haren, veren, botjes en schildjes van deze dieren braken ze uit in de vorm van braakballen.

Groningen

Lezing Ernst Flentge (17 jan 2018)
De Drentsche Aa is een nog vrij ongestoord laagland beekdal met een uitzonderlijk hoge natuurwaarde. Met maximaal 620 verschillende plantensoorten voor flora liefhebbers een eldorado. Tijdens deze lezing zal niet alleen ingegaan worden op het riviertje met z’n planten, maar zal getracht worden het zeer complexe ecologische geheel van water, kwelstromen, bodemgesteldheid, voedselarm en rijk uit te leggen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.