Het coronavirus vraagt veel van ons. Een nieuwe manier van (thuis)werken, kinderen die ineens thuis zijn en vakanties en uitjes die wegvallen. We ervaren onrust en onzekerheid over onze gezondheid. Deze onrust de baas blijven? Gun jezelf wat natuur! IVN Natuureducatie helpt je met dagelijkse tips via #groenomtedoen. En je hoeft er niet massaal voor naar het strand, het kan geheel coronaproof vanuit je eigen huis, tuin of balkon. Doe ook mee en houd jezelf gezond en positief!

Wat is #groenomtedoen?

#groenomtedoen is een positieve beweging die Nederlanders van alle leeftijden tijdens de coronacrisis wil ondersteunen met behulp van de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat alleen het kijken naar een natuurfoto helpt tegen stress? Met #groenomtedoen spoort IVN mensen aan om iets te doen: even uit het hoofd, uit de zorgen. Plan een dagelijks groen moment, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze. Alleen of samen met je kinderen. Geniet van de natuur en laat je gedachten opbloeien tot creatieve ideeën!

Hoe doe ik mee aan #groenomtedoen?

Komen de muren al op je af? Ga dan meteen aan de slag met de tips op Instagram of op www.groenomtedoen.nl. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen broeikasje of insectenhotel maken? Of volg de livestream van een vogelnestje. Elke dag plaatsen we een nieuwe tip waarmee je direct aan de slag kan. Wil je de tips liever makkelijk in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de wekelijkse #groenomtedoen nieuwsbrief. En vergeet uiteraard niet jouw groene momentje of leuke natuurtip te delen op Facebook en Instagram onder #groenomtedoen.

Hoe natuur je gezond houdt

Uit onderzoek blijkt dat alleen al het kijken naar een natuurfoto, helpt tegen stress. Rust en ontspanning is, zeker in deze lastige tijd, enorm belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Natuur ondersteunt een goed immuunsysteem. Dat heeft verschillende oorzaken. Het leidt tot minder cortisol (stresshormoon) en een verlaging van bloeddruk. Ook stimuleert het de aanmaak van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Een ander positief effect is de schone lucht. Bomen verminderen CO2 concentraties en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Door buiten te zijn (ook in je tuin of op je balkon) maak je vitamine D aan. Zelfs met een hele kleine hoeveelheid zonlicht! Ook tijdens deze corona-crisis is het daarom goed om van de natuur te genieten. Een wandeling kan, mits je je aan alle adviezen van het RIVM houdt, door bijvoorbeeld door alleen te gaan en anderhalve meter afstand te houden van andere mensen. Kijk op de RIVM website voor actuele adviezen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.