Gefeliciteerd, je hebt je rijbewijs gehaald! Als je het roze pasje eenmaal in handen hebt, zal je waarschijnlijk de eerste periode in de auto van je ouders rondrijden, om een beetje te oefenen. Het is toch wel wat anders om ineens alleen achter het stuur te zitten, zonder de rijinstructeur naast je, dus maak zo veel mogelijk kilometers om hier aan gewend te raken. Heb je al lekker kunnen sparen voor een eigen auto? Of moet je hier nog aan beginnen? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een autolening wilt gaan afsluiten. In dit artikel vertellen we alvast meer over het aanschaffen van je eerste auto, want er zijn een aantal dingen die je hiervoor moet regelen.

Auto zoeken

Misschien heb je al een type auto op het oog, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je nog helemaal niet hebt georiënteerd. Denk voordat je een auto wilt gaan kopen alvast na of je wilt gaan voor een al gebruikt (occasion) of een nieuwe exemplaar. Wil je je auto bij een particulier kopen of bij een garage/autodealer? Wil je een grote auto, of juist klein? Benzine of Diesel? 3- of 5-deurs? Misschien zelf in een bepaalde kleur? Denk ook na over de prijs die je wilt/kunt betalen. Dit maakt je zoektocht een stuk makkelijker.

Proefrit maken

Bij een garage/autodealer kun je vaak een proefrit maken. Door er even een stuk in te rijden, kun je ervaren hoe de auto aanvoelt. Op deze manier merk je snel genoeg of de betreffende auto bij je past of niet.

Onderhandelen over de prijs

Bij het kopen van een auto bij een garage/autodealer wordt de prijs van de auto meestal duidelijk weergegeven op de website en in de etalage. Het is echter nog steeds raadzaam om met de dealer over de prijs te onderhandelen. Ook als je bij een particulier een auto koopt is dit aan te raden. Vraag bij deze laatste altijd om boekjes/papieren met betrekking tot de geschiedenis van het onderhoud. Als de auto kortgeleden nog APK gekeurd is, dan zit je over het algemeen wel goed. Is de auto bijna toe aan een nieuwe keuring, dan kan het zomaar zijn dat je behoorlijk wat geld moet neerleggen als blijkt dat er van alles aan de auto mankeert. Een auto met een ongeldige/verlopen APK mag overigens niet de weg op!

Een auto verzekeren

Waar je de auto ook koopt, je komt niet uit onder een autoverzekering. Een auto die op de weg rijdt moet verzekerd zijn. Naast dat het verplicht is, is het ook een fijn idee dat je aanspraak op de verzekering kunt maken indien nodig. Je kunt kiezen voor een kortlopende of langlopende verzekering. De garage/autodealer kan je hier goed over informeren. Naast dat je kosten betaalt voor de verzekering, ben je ook in Nederland verplicht om belasting te betalen als je een auto rijdt.

Een auto kopen

Als alles klopt, dan kun je overgaan tot het kopen van een auto. Er moet bij een garage/autodealer altijd een hele papierwinkel worden ingevuld. Koop je particulier dan moet je samen met de huidige eigenaar van de auto, naar een bevoegd PostNL punt, waar je het kenteken op jouw naam kunt laten overschrijven.

Afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.