Van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april vindt de NVA Autismeweek 2021 plaats. Het thema is dit jaar: Autisme. We staan stil bij hoe het anno 2021 is om autisme te hebben. Is dat nog altijd een ‘punt’? Zo ja, voor wie dan? Voor de persoon met autisme zelf of vooral voor de omgeving? Verder vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) onder meer aandacht voor de positieve gezondheidseffecten van beweging.

Erik Scherder spreekt tijdens online NAR-symposium

Juist nu wij door de coronacrisis noodgedwongen veel thuiszitten, is beweging belangrijker dan ooit. Sport en spel, maar ook een eenvoudige wandeling of fietsen, hebben grote invloed op hoe wij ons mentaal voelen. En daarmee ook op ons vermogen om in deze stressvolle tijd overeind te blijven. Daarnaast is beweging natuurlijk ook heel goed voor onze lichamelijke gezondheid.

Tijdens het online NAR-symposium – een initiatief van de NVA en de VU Amsterdam – op 27 maart zal de bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder spreken over de gezondheidsvoordelen van beweging. Daarbij zal hij uiteraard ook ingaan op de voordelen van bewegen voor mensen met autisme.

Andere sprekers tijdens dit symposium zijn de aan het Nederlands Autisme Register (NAR) verbonden onderzoekers Sander Begeer, Anke Scheeren, Tinca Polderman en Vincent van Loenen. Zij gaan het onder meer hebben over diagnostiek bij autisme en over kinderen met autisme & sport.

Fietsen voor het AutismeFonds!

NVA-directeur Karol Henke gaat tijdens de Autismeweek ook zelf flink bewegen. Hij neemt van 1 tot en met 4 april namelijk deel aan de NVA Sponsorfietstocht van Bergum (Friesland) naar Valkenburg. Zo hoopt hij, samen met vele anderen, geld op te halen voor het AutismeFonds. “Op deze sportieve manier willen wij aandacht vragen voor autisme in de samenleving”, zegt Henke. “Dat is tijdens deze coronacrisis urgenter dan ooit.

Het AutismeFonds steunt projecten van de NVA die de participatie van mensen met autisme in de samenleving bevorderen. Zo zijn de NVA Autismeweek, de Autipas en de Auti-Doe-Dagen mede mogelijk dankzij bijdragen van het AutismeFonds. Ook is afgelopen jaar dankzij het AutismeFonds, het digitale NVA Forum gelanceerd. Mensen met autisme kunnen nu gewoon via de mobiel, tablet of pc op een laagdrempelige manier contact met elkaar hebben. Zeker tijdens deze coronacrisis is dit van onschatbare waarde.

Vrijdag 2 april: Wereld Autismedag

Op vrijdag 2 april is het Wereld Autisme Dag. Overal op de wereld wordt op deze dag aandacht gevraagd voor autisme. Dit gebeurt onder meer door bekende gebouwen en monumenten blauw te verlichten.

Door gebouwen blauw aan te (laten) lichten wil het AutismeFonds laten zien dat autisme er gewoon mag zijn. Overal. Om daarmee zoveel mogelijk mensen met autisme een hart onder de riem te steken.

Overige activiteiten

Tijdens de Autismeweek vinden er zowel landelijke als regionale activiteiten plaats. Kijk voor meer informatie over alle Autismeweek-activiteiten op www.autismeweek.nl.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.