Dante zit in groep 5 en Kian is net 2 jaar geworden; het is dus al een tijdje geleden dat ‘onze’ basisschool carriere begon. Toch weet ik het allemaal nog als de dag van gisteren. Dante is ooit begonnen op een school, maar na de kerstvakantie van dat jaar heb ik hem er vanaf gehaald. De manier van les geven was namelijk niet de juiste voor hem. Verder zaten er een aantal kinderen in zijn klas, die ontzettend naar tegen hem deden. Op zijn ‘tweede school’ zit hij nog steeds en aan de hand daarvan zal ik ook antwoord geven op onderstaande vragen. Maddy verzon deze leuke tag, veel plezier met lezen!

Hoe heb jij de eerste officiële schooldag van jouw kind ervaren?
Na de vervelende ervaring op zijn eerste school vond ik het best wel spannend allemaal. Overigens had hij er zelf niet zo heel veel last van. Hij had juist heel veel zin om te gaan starten in een nieuwe klas, met (hopelijk) leuke kindjes. Zijn juffen waren ontzettend lief voor hem en na zijn eerste dag vertelde hij honderduit over wie er allemaal in zijn klas zaten en met wie hij nu al goed op kon schieten. Ik was dus wel een stukje geruster toen ik hem op dag 2 naar school ging brengen.

Kwam je snel in het basisschool ritme?
Jazeker, maar ik hou dan ook echt niet van treuzelen. Eigenlijk ben ik ook altijd op tijd (ik heb een hekel aan mensen die te laat komen). Zolang je iedere ochtend het op dezelfde manier doet, komt het allemaal goed. Althans, dat is mijn ervaring…en de kids zijn het gewend hier.

De eerste keer uit spelen bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool. Wat vond jij daarvan?
De eerste keer dat Dante ging spelen was dat meteen bij een jongetje die in een gigantisch huis woonde met een dubbele garage. Toen ik hem ging halen en de oprijlaan opreed in mijn koekblikkie, heb ik echt even mijn ogen uitgekeken. Gelukkig waren de ouders van het betreffende jongetje alles behalve ‘over het paard getild’, dus dat scheelde een hoop. Hij had zich goed gedragen en zij vonden hem ook leuk in ieder geval…win-win.

Was je zenuwachtig voor het eerste tien minuten gesprek?
Helemaal niet! Ik denk altijd maar zo; als het niet goed gaat, dan hoor je dat al veel eerder dan op de avond dat het kookwekkertje op tafel staat. Ik weet altijd heel goed wat ik wil vragen, dat scheelt een hoop.

Nu je kind naar de basisschool gaat kun je jezelf voor allerlei activiteiten opgeven. Help jij op school of zit je in een ouderraad of oudercommissie? Waarom wel niet?
Ik zat in de ouderraad, maar ik merkte aan mezelf dat het toch allemaal een beetje veel voor me was. Ook heb ik weleens geholpen met de boel versieren, maar momenteel doe ik niet zoveel op school. Ik ben thuis druk genoeg, wie weet in de toekomst weer.

De verzorging van het fruit en de broodjes, hoe regel jij dat?
Ik maak meestal een bento-box voor Dante. Hierin gaan boterhammen of wrapjes en dan nog wat worteltjes en komkommer, verder krijgt hij schoolmelk. Voor het tien-uurtje krijgt hij vaak een gesneden appel (met schil) en een pakje sap mee. Ik maak altijd alles in de ochtend klaar.

De vriendenboekjes, hebben jullie ze al thuis gehad in het eerste schooljaar en ben/was jij er goed mee?
Ik vul altijd precies in wat Dante als antwoord gaf op de vragen. Tegenwoordig vult hij het allemaal zelf in. Hij heeft overigens zelf al een aantal vriendenboekjes versleten, waaronder het Vriendenboek van uitgeverij SNOR.

Wat voor schoolplein moeder ben je?
Ik maak altijd wel een praatje, dus ik denk wel een gezellige schoolplein moeder. Wel wil ik altijd weer zo snel mogelijk naar huis. Afspraakjes maken voor spelen doen we in de ochtend…!

Het eerste schoolreisje is toch wel bijzonder. Hoe ging jij daarmee om?
Nou, die geblindeerde bus was niet echt handig! Ik ben al zwaaiend langs de bus gelopen, omdat ik niet het risico wilde lopen dat meneer na het schoolreisje boos zou zeggen ‘dat ik niet gezwaaid had’. Verder geen problemen mee gehad om hem ‘los te laten’, hij had er super veel zin in.

Kinderfeestjes in het eerste jaar van de bassischool, hoe denk jij daarover?
Ik vind groep 3 vroeg genoeg. Dan kennen ze elkaar al een tijdje en weten ze vaak al goed wie ze wel en niet willen uitnodigen. Eerder dan groep 3 vind ik echt klinkklare onzin. Trakteren al wel vanaf groep 1.

Hoe ervaar jij het eerste jaar op de basisschool nu of hoe heb jij het ervaren?
Een cliché is het zeker, maar het is voorbij gevlogen! En het vliegt nog steeds voorbij. Ik ben wel heel blij dat hij uiteindelijk naar een andere school gegaan is, dat heeft hem heel erg goed gedaan.

Ik tag Maarten, Kim en Ingrid….veel plezier met invullen!!

Hoe vond jij het eerste jaar van de basisschool?

Afbeeldingen: Pixabay

Een gedachte over “Het eerste jaar van de basisschool tag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.