maes1De 5 – jarige Jessica had wel een forse fantasie wereld. Ik weet niet of het gebruikelijk was maar ik was helemaal -into- lakens. Mijn oma had 3 oudere flanellen lakens in de speelgoedkamer liggen. Deze waren roze, mint groen en groen geblokt. Kun je nagaan het is nu 20 jaar geleden en ik kan ze me nog zo goed voor de geest halen…

Mijn speelgoed `lakens` die vond ik helemaal geweldig. Ik verbouwde wel vaker de hele speelkamer met de lakens en ging dan bijvoorbeeld waken bij mijn fort.

Gezien ik niet super veel speelkameraadjes had, vond ik dat `waken` op een gegeven moment een saaie bedoeling en ging ik over op het verkleden.

Zo was ik eens een Egyptische Princes, het vrijheidsbeeld van Amerika, sporadisch was ik een spook als ik niet veel inspiratie had, een oliebaron en een bruidje.

Ik geloof dat vele jonge meisjes het wel eens hebben gespeeld. Ook heel gemakkelijk. Je pak een kussensloop, drapeert deze wat gezellig over je haren en… thada, je bent een bruidje!

Nu ik drapeerde geregeld de oude kussenslopen rond mijn haren en draaide de mint groene lakens rond mijn middel om zo toch maar een bruidsjurk te krijgen.

De fantasieën sloegen op hol.

Net zoals vele kleine meisjes kreeg ik ook poppen om mee te spelen. Het ging dan over `the life after` en mijn droom dat ik later ook het perfecte leuke gezinnetje zou krijgen stamt uit die periode.

De poppen staan wel al een eeuwigheid op zolder, mijn droom is nog steeds heel levendig.

Wel moet ik zeggen dat rond mijn 13de er iets of wat van deukjes zijn gekomen in die droom.

Ik kwam namelijk uit de kast als lesbienne.

Plots kreeg mijn kleine meisjes droom een –hoe zal ik het noemen- andere dimensie.

Een van de eerste reacties van mijn moeder was dan ook. `Oh wordt ik dan wel nog grootmoeder?`.

Nu dat was voor mij een positieve reactie.  Reacties zoals `Ik vind het heel egoïstisch dat jij je kind geen papa geeft` en `jouw kinderen zullen later hier heel erg door gepest worden` kwamen ook richting mijn richting.

Is het echt zo? Kan mijn seksuele geaardheid en mijn kleine meisjes droom niet op een lijn lopen?

Momenteel ben ik 26 en dan is het tijd dat je over serieuze zaken begint na te denken.

Zou ik als lesbienne wel kinderen op de wereld gaan zetten? En in welke wereld zal dat dan zijn?

Al vrij snel wat het voor mij duidelijk dat ik mijn kinderwens niet aan de kant laat schuiven. Iets aan die `wereld` veranderen dat kan misschien wel.

Een wereld waar de kinderen vaak in vertoeven is de school. Het viel mij op dat het lesmateriaal wat daar gebruikt wordt nog steeds het standaard gezin afbeeld. Er zijn maar enkele boekjes met twee mama´s en twee papa´s en of deze ingezet worden is dan nog de vraag.

Wat mij ook opviel was dat de kleurplaten die kinderen inkleuren ook (als ze een gezin afbeelden) enkel het standaard gezin laten zien. Een kleurplaat? Ik ben hier echt verbaast over.

maes2Vandaar dat ik samen met COC Limburg (homobelangen vereniging) hier een verandering in gaan brengen. Kleurplaten zijn relatief gemakkelijk te maken. Er zijn zoveel personen die heel mooi kunnen tekenen. We gaan daarom een kleurboek met als hoofdthema gezinsdiversiteit publiceren. Dit kleurboek gaan we dan verdelen onder de basisscholen.

Lijkt mij een gemakkelijke manier voor die leerkrachten om het onderwerp bespreekbaar te maken. Ook kunnen de kindjes die momenteel opgroeien in een gezin wat afwijkt van de standaard norm, zich begrepen voelen.

Samen met COC Limburg leek het mij leuk om er een wedstrijd aan te koppelen. Iedereen die leuk kan tekenen en een kleurplaat met twee mama´s / twee papa´s wil tekenen kan deze insturen tot 17 mei.

Uit al deze inzendingen selecteren we 10 exemplaren. Deze komen dan in het uiteindelijke kleurboek. De hoofdprijs?

  • Bon ter waarde van 100 euro bij kunstenaarsbenodigdheden Peter van Ginkel
  • Cover plek
  • En…. 25 000 + blije kindjes natuurlijk!

/Jessica Maes

Het kleine meisje wat een kussensloop rond haar haren drapeerde en droomde…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.