Plannen maken voor het nieuwe jaar is misschien nu  lastig voor te stellen, met alle beperkingen waar we mee te maken hebben. Toch heb ik met mezelf afgesproken om een aantal doelen te bepalen voor het aankomende jaar. Hiervoor zit er een heleboel in mijn hoofd, wat ik dus op moet schrijven om het allemaal helder te krijgen. Als ik dit niet doe ga ik dingen vergeten en dat zou zonde zijn van alle ideeën en ambities die ik heb. Ik ontving de Purpuz Planner 2021 en werd spontaan verliefd op dit fijne exemplaar, wat meer is dan een planner….het is namelijk een life coach.

Het doel van de Purpuz Planner is om jou te begeleiden naar een meer gelukkig en succesvol leven. Dit gaat niet in een sneltreinvaart, maar op zo´n manier dat je helemaal in balans je doelen kunt behalen. De Purpuz Planner biedt 8 tools die je helpen om je dromen om te zetten naar een planbaar doel en die je laten reflecteren op de voortgang naar het behalen hiervan.

Voordat ik verder in ga op de 8 tools; de Purpuz Planner 2021 beval ook een jaaroverzicht voor 2021-2021, een overzicht van alle officiële Nederlands feestdagen, ruimte voor creatieve uitspattingen, een bucketlist en nog meer.  Ohja, voorin kun je natuurlijk je naam zetten…en dat wil je, want deze planner is prachtig en he-le-maal van jou!

Purpuz Map

Dit is de eerste stap die je neemt, van de acht tools waarmee je aan de slag gaat. Je gaat door middel van het maken van een mindmap je dromen visualiseren. Dit doe je door de verschillende levensgebieden, zoals bijvoorbeeld werk, relaties en gezondheid, in je gedachten te laten passeren.  De Purpuz planner laat je nadenken waar jouw leven op dit moment uit bestaat en daarna waar je van droomt. Hoe wil jij dat jouw leven eruit ziet over 3 jaar? Neem uitgebreid de tijd voor deze stap…even snel invullen gaat niet werken…

Purpuz Matrix

Als je de Purpuz map hebt ingevuld is het tijd voor de volgende stap. Je bent er inmiddels achter wat jouw dromen zijn en omdat je deze niet allemaal tegelijk kunt najagen, is het noodzakelijk dat je een keuze maakt aan welke droom je het eerste gaat werken. De Purpuz Matrix helpt je hierbij. Heb je een droom uitgekozen dan wordt dit een doel, wat je gaat opdelen in kleine overzichtelijke stappen, voorzien van tijd en volgorde. Hiervoor gebruik je het Actie Canvas, dat bestaat uit twee onderdelen; het Purpuz Plan en het Purpuz Pad. 

Purpuz Plan

Je deelt met het Purpuz Plan jouw doel op in kleine en overzichtelijke stappen. Een kleine stap zet je nou eenmaal makkelijker dan een grote stap. Bedenk met behulp van een mindmap, welke stappen er nodig zijn om je doel te bereiken. Maak het jezelf niet te moeilijk, want dan haak je al gauw af en dat zorgt ervoor dat je je doel niet zal halen (of veel later dan je op de planning had staan).

Purpuz Pad

In het Purpuz Plan heb je alle stappen opgeschreven om je doel te behalen. Nu is het tijd om dat stukje uit te breiden met een tijdsplanning en daarna een volgorde waarin je de stappen gaat zetten. In het Purpuz Pad schrijf je op een overzichtelijke manier al je stappen uit het Purpuz Plan onder elkaar op, voorzien van de geschatte tijd die je nodig hebt. Als je alle tijden bij elkaar optelt dan weet je hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt om jouw doel te bereiken. Stel jezelf een deadline, met indien nodig een kleine uitloop.

Maandplanning

In het Actie Canvas staan de stappen die je gebruikt bij het maken van je maandplanning. Onder ‘mijn maanddoelen” schrijf je precies op welke stappen je in de betreffende maand wilt zetten richting het door jouw gestelde doel. Maak ook zeker tijd voor andere dingen zoals je gezin, jezelf en andere leuke (en misschien wel) nieuwe) dingen.

Weekplanning

In je maandplanning heb je je week to-do’s op een globale manier aangegeven, bij de weekplanning kun je dit nog net iets concreter maken. Bekijk aan het begin van je week of het voor jezelf realistisch is om alles te doen wat er op je maandplanning staat. Plan daarna je to-do’s voor de betreffende week in op een dag en tijd.

Dagreflectie

Er is iedere dag een stukje ruimte om de dag te reflecteren. Vul je overwinningen in, waar je trots op bent of wat er bijzonder was aan deze dag. Schrijf er meteen bij waar jij nog in kan groeien voor de volgende dag. Je zet op deze manier hele goede stappen voor je eigen ontwikkeling.

Vragen aan jezelf

Ook aan het einde van de maand zijn er twee pagina’s om te reflecteren. Met de vragen aan jezelf sta je even stil bij afgelopen maand, maar ook bij het hier en nu én wat er in de toekomst komen gaat.

Je kunt de planner aanschaffen op de website van Purpuz of via bol.com (hier krijg ik een stukje commissie voor omdat dit een affiliate-linkje is).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.