Lekker slapen is belangrijk en een goed dekbed is daarom van essentieel belang. Ben je iemand die het snel warm heeft of heb je het snel koud? Er is tegenwoordig een ruime keuze aan diverse materialen waaruit de dekbedden bestaan. Bij dekbedden spreekt men vaak over verschillende warmteklassen. Warmteklasse 1 is de warmste voor de winter, klasse 2 is geschikt voor de lente en herfst net als klasse 3 met het verschil dat deze wat koeler is. De laatste klasse, 4 is geschikt voor de zomer.

Verschillende warmteklassen

De meeste mensen willen een vier seizoenen dekbed, dat uit 2 delen bestaat uit 2 verschillende warmteklassen, die je dan kan combineren . Op deze wijze kun je altijd het juiste slaapklimaat creëren. Voor degene die het snel heet hebben volstaat een dekbed in de warmteklasse 2 of 3 voor het gehele jaar en kunnen in de warmere maanden van het zomerdeel gebruik maken. Voor de kille wintermaanden voeg je 2 delen samen d.m.v. drukknopen of ritssluiting. Zo simpel is het.

Soorten dekbedden

Je hebt vele verschillende soorten waaronder, de synthetische dekbedden, katoenen dekbedden, donzen dekbedden , eendenveren dekbedden, wollen dekbedden, bamboe dekbedden en zijden dekbedden.

Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed heeft het voordeel licht van gewicht te zijn, veerkrachtig en anti-allergisch. Een variant hierop is de ecodown, bestaande uit een synthetische vezel die een mooie combinatie vormt, met het comfort van dons en de praktische eigenschappen van een synthetisch dekbed. Ook kun je in deze categorie kiezen voor een bioactive synthetisch dekbed. Deze is gemaakt van een bioactive vezel, die een goed vocht regulerende werking heeft en bovendien antibacterieel is.

Katoenen dekbed

Dit dekbed neemt goed vocht op, is fijn in zowel de winter als in de zomer. Het voelt koel aan en is makkelijk te wassen.

Donzen dekbed

Donzen dekbedden zijn een goede optie als je snel verhit raakt. Een gangbaar donzen dekbed bestaat grotendeels uit eendendons en een kleiner percentage eendenveren. Bij het eendenveren dekbed is de verhouding precies andersom en bestaat het dekbed meer uit eendenveren dan uit dons.

Wollen dekbed

Verkies je een natuurlijk materiaal, dan kun je gaan voor een wollen dekbed. Het grote voordeel is dat het goed vocht absorbeert en warmte reguleert. Het is dus heel geschikt voor de koukleumen onder ons in de koele maanden en biedt aan de andere kant verkoeling in de zomermaanden. Het Texelse scheerwol ook wel Lana wol genoemd is bij het publiek zeer bekend en erg populair.

Bamboe dekbed

Als alternatief voor katoen is bamboe ook geschikt voor de warme zomermaanden. Het geeft een goede vochtregulatie, is ademend en voelt koel aan.

Zijden dekbed

Het zijden dekbed heeft dezelfde praktische eigenschappen als de synthetische. Het is dus eveneens licht, anti-allergisch en veerkrachtig.

Het is maar net waar jij je voorkeur aan geeft om heerlijk te kunnen slapen. Ieder persoon is anders en je wilt toch niks liever dan een goede nachtrust. Slaap lekker!

Beeld: Funny surprised girl covering half of face with white blanket from Shutterstock/fizkes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.