Binnenkort staat hij alweer op de planning: de Avondvierdaagse. Vorig jaar liep de oudste voor het eerst 10 km per avond en dat viel hem uiteindelijk gelukkig alles mee. Alleen op de eerste avond liepen ze verkeerd, waardoor er uiteindelijk 15 km op de teller stond…je zou denken dat dat een domper is, maar niets is minder waar. Hij heeft het naar zijn zin gehad en doet dit jaar dus gewoon weer mee! Ik geef 5 tips voor als je de Avondvierdaagse gaat lopen (ook handig voor mee wandelende ouders natuurlijk).

Eet van tevoren een goede maaltijd!

Heel belangrijk is het om goed te eten voordat je aan de tocht begint. Vaak is dat natuurlijk al rond een uurtje of vier, zodat je het nog eventjes kunt laten zakken voordat je aan de bak moet. Na de avondvierdaagse kun je altijd nog wat nemen, zoals bijvoorbeeld een banaan, zodat je met een voldaan gevoel kunt gaan slapen (na die heerlijke warme douche).

Neem voor onderweg ook eten en drinken mee

Omdat je energie verbruikt, zal je tijdens de wandeling ook weer trek krijgen. Natuurlijk zijn er pauze-punten (tijdens de eerste drie avonden in ieder geval) maar het kan zomaar zijn dat je na 3,5 km ineens erge trek krijgt. Appel, banaan, koek, komkommer.. kies iets uit waar je energie van krijgt! Zorg dus zeker dat je een goede rugzak bij je hebt, bijvoorbeeld eentje van Fjällräven Kånken. Deze fijne rugzakken zijn ontzettend stevig en daardoor zeer geschikt om ook een fles drinken in te stoppen. Water is het allerbeste, maar een klein beetje siroop erdoor kan geen kwaad.

Trek goede schoenen aan!

Dit is een absolute must! Als jij denkt dat je op je slippertjes wel eventjes die vierdaagse gaat lopen, think again, want dat gaat echt niet gebeuren. Halverwege zullen de blaren namelijk op je voeten staan en doen ze zo’n pijn, dat iemand je moet komen ophalen. Dit gun je je kinderen niet, maar jezelf natuurlijk ook niet.

Let op de tijd, check de routes en maak van tevoren een loopschema

De kinderen lopen altijd onder begeleiding dus het is verstandig om van tevoren een loopschema te maken. Dit doe je met de andere ouders (het handigste is om dit digitaal te doen in een document wat iedereen aan kan passen). Verder start je een app-groep zodat iedereen van tevoren goed op de hoogte gehouden kan worden, maar ook tijdens en na de wandeling. Ook helpt het zeker om de routers van tevoren goed te bekijken, zodat je weet waar je aan toe bent. Je kunt kinderen niet dwingen om heel hard te lopen, maar een beetje de tijd in de gaten houden kan natuurlijk geen kwaad. Het gebeurt allemaal op doordeweekse avonden en de volgende ochtend gaat de wekker weer. Heb je trouwens al eens gedacht aan een nieuw horloge? Brandfield verkoopt er een heleboel!

Beloning op de laatste avond

Het is traditie om de lopers op de laatste avond iets te geven. Denk bijvoorbeeld aan wat snoep, een bosje bloemen, een cadeautje of een zelfgemaakte avondvierdaagse traktatie! Het is een hele prestatie die ze hebben geleverd, dus met lege handen aan komen zetten is wel een beetje een no-go.

Loop jij weleens mee met de Avondvierdaagse?

Afbeelding: Closeup on kid hands tying laces from Shutterstock/ARIMAG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.