Vaak is de grootste uitdaging aan het naar de sport school gaan, het naar de sportschool gaan. Wanneer je er eenmaal bent, valt het meestal hartstikke mee, maar om sportkleding aan te trekken, op de fiets te springen en er ook daadwerkelijk naar toe te gaan is en blijft voor de gemiddelde mens een dingetje. Waarom niet gewoon thuis je eigen mini-sportschool creëren? Zeker als je altijd laat thuis bent of weinig tijd hebt, kan dit een goede oplossing zijn. Je kunt dan sporten wanneer je wilt en hoe lang je wilt.

Ruimte

Het belangrijkste is natuurlijk de ruimte die je gebruikt. Het is nou eenmaal wel handig dat je eventuele fitnessapparaten kwijt kunt. Wanneer je elke keer dat je gaat sporten alles moet gaan verschuiven, kost het alsnog meer tijd en moeite en kan dit dus demotiverend werken. Een ruimte met een betonnen vloer werkt het beste. Beton zorgt er niet alleen voor dat geluid zo min mogelijk door zal dreunen, maar ook dat er weinig beschadigingen kunnen ontstaan. De vloer erboven kun je het beste van rubber maken. Dit is makkelijk schoon te houden en zal ook niet zo snel beschadigen.

Apparaten

Voor elke spieroefening is er vaak wel een apparaat te vinden wat hier perfect bij past, maar je kunt nou eenmaal niet alles aanschaffen. Vaak kun je wel een aantal basisapparaten kopen die vervolgens gebruikt kunnen worden voor verschillende oefeningen. Wanneer je graag cardio doet dan is een loopband zeker geen overbodige luxe. Je kunt deze zo instellen dat je een flinke “wandeling” kunt maken. Misschien kun je ondertussen wel je favoriete serie kijken (een tv ophangen is misschien sowieso een goed idee) of lekker naar muziek luisteren. Haal geen vreemde fratsen uit.. Youtube staat vol met voorbeelden van mensen die denken dat ze allerlei trucjes kunnen. Verder is een crosstrainer ook een goede optie. Als je, zoals ik, niet zo dol bent op fietsen in de buitenlucht (in de regen bijvoorbeeld) dan kun je dit dus gewoon binnen doen.

Wanneer je manieren zoekt om de spiermassa te vergroten, dan kun je beter kiezen voor losse gewichten en de hierbij horende artikelen. Het makkelijkste is het om twee losse, korte stangen te kopen. Hierop kun je haltegewichten plaatsen met het gewicht wat jij zelf wilt. Ook hoef je dan niet steeds nieuwe te kopen wanneer je een zwaarder gewicht wil; je kunt de halters aanpassen op de stang. Een ander handig product is een halterbank. Op dit product kun je bijna alle oefeningen uitvoeren. Het is wel belangrijk dat deze bank aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moeten de rugleuning en de halterliggers verzet kunnen worden. Op die manier kun je verschillende oefeningen doen waar je de rugleuning bij moet verzetten. Ook is het handig om een stevige halterbank aan te schaffen zodat deze tegen een stootje kan en niet zomaar kapot gaat. Handig om te weten is dat de meeste halterbanken een maximaal gewicht aangeven. Let er op dat dit inclusief jouw eigen gewicht is. Wanneer het maximale gewicht 80 kilo is en jij zelf 60 kilo weegt, dan mag je dus nog maximaal 20 kilo aan gewichten gebruiken op de bank. Op die manier ben je er zeker van dat de bank het ook daadwerkelijk kan houden en niet zomaar kapot gaat.

Beeld: Sporty beautiful woman exercising at home to stay fit from Shutterstock/nd3000

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.